Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri, AKM’de düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi ile devam etti.

Usta yönetmen Mesut Uçakan’ın onur konuğu olarak katıldığı programda, SETEM Başkanı ve Yönetmen Mehmet Güleryüz, Sinema Yazarları Gülcan Tezcan, İhsan Kabil ve Yapımcı Bilal Arıoğlu, usta Yönetmen Uçakan’ın sinemasını, düşünsel ve sanatsal hayata katkılarını sinemaseverler ile paylaştı.

Uçakan’ın sanat ve fikir hayatı ile sinemaya başlama serüvenini anlatan video gösterimi ile başlayan programda ilk sözü yapımcı Bilal Arıoğlu aldı. Arıoğlu, “Türkiye’de belli akımlar, siyaset, ekonomi ve sanat alanlarında birbirlerine yakın dönemlerde çalışmalarına başladı. Peki, bizim akımımız sanat alanında neden bu kadar geri kaldı? Yeni isimler neden ortaya çıkaramadık. Uçakan’ın sinemasını, sinemaya kazandırdıklarını anarken yeni bir düşünce üretebilir miyiz? İşte bizim hareket alanımızı oluşturan temel sorular bunlardır. Mesut Uçakan bizim sinema dünyamızın tam merkezinde bulunan bir isim olmuştur” şeklinde konuştu.

Sinema yazarı Gülcan Tezcan ise;

“Sinema ile karşılaştığımız dönemlerde bizim izleyebileceğimiz türden filmler çeken isim Mesut Uçakan’dı. O’nun filmlerinde kendimizi görüyorduk. Başörtüsü yasaklarının en ağır şekilde yaşandığı yıllardı. Bu yüzden Uçakan sinemasını kendi yansımamız olarak değerlendiriyorduk. Uçakan o dönemlerde bizi anladığını, bizim yaralarımızın farkında olduğunu hissettiren bir isimdi. Mesut Uçakan’ın başlattığı bu çizgi ilerleyen yıllarda maalesef devam edemedi. Sinema ve görsel sanatlar, İslami dünya görüşüne sahip insanlar için oldukça sıkıntılı alanları oluşturuyordu. Bu anlamda Mesut Uçakan, bu algının kırılmasında önemli mihenk taşlarından birisidir. Sinemaya ve sanata mesafeli durulan bir ortamda film çekebilmek ciddi bir emek işidir. Bu emeği en çok veren kişi de Mesut Hocamızdır” diye konuştu.

Türk Sineması’nın 100. yılında düzenlenen anlamlı etkinlikten dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan SETEM Başkanı ve yönetmen Mehmet Güleryüz, “Mesut Uçakan sanatsal hayata gençlik yıllarında şiir ile başlıyor. Ve tesadüfen gördüğü bir ilanla hayatı değişiyor. Milli Türk Talebe Birliği’nin kapısında asılı olan ‘Yönetmen, Senarist ve Oyuncu Aranıyor’ ilanı Uçakan’ın hayatını değiştiriyor. Mesut Uçakan’ın en önemli özelliği tutarlı olmasıdır. Hangi ideoloji olursa olsun, geçmişten bugüne o ideolojiyi aynı tutarlılıkla sürdürmek bugün eşine az rastlanır bir kişilik özelliğidir” ifadelerini kullandı.

Güleryüz’ün ardından söz alan sinema yazarı İhsan Kabil, “80’lerin ilk çeyreğinde Milli Gazete’de Mesut Uçakan’ın bir yazı dizisi yayımlandı. Burada hem kendisinin dünya görüşünü ifade ediyor, sosyolojik derinliği olan gezi yazıları kaleme alıyor hem de fikri mücadelesine yönelik önemli yazılar bulunuyordu. İlk filmini sinemada izleme fırsatım oldu. Öç filmi bana çok farklı gelmişti. 12 Eylül öncesinde geçen siyasi bir olayı anlatıyordu. İnsani boyutuyla, oyunculuk yönetimiyle, yer alan farklı diyaloglarla, kaliteli bir sanatsal anlatım vardı. Kelebekler Sonsuza Uçar, İskilipli Atıf Hoca ve Ölümsüz Karanfiller filmlerini çok önemsiyorum. Toplumsal önerme ve yorumlama zenginliği bakımından yine önemli bir eser Çöküş filmidir. Mesut Uçakan’da gerçekten bir duruş görüyoruz. Çizgisine bağlı bir kişilik olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

"
Bizim bir medeniyetimiz vardı"

Programın son konuşmasını Ustalara Saygı Gecesi’nin onur konuğu yönetmen Mesut Uçakan gerçekleştirdi. Uçakan, “Bizim bir medeniyetimiz vardı. Din, yaşama planından kaldırıldı. Fakat halkın sağduyusu buna müsaade etmedi. Başkaldırılar siyasette ve ekonomide başladı. Sanatta da başkaldırılar bu dönemde kendisini gösterdi. Bu yüzden biz kendi sinemamızı bir başkaldırı hareketi olarak tanımlıyoruz. Biz bu ayağa kalkışa üniversite öğrencisi olduğumuz dönemlerde başladık. Harekete girdiğimiz dönemlerde maddi imkansızlıklarımız vardı. İmkansızlıklar içerisinde filmlerimizi çektik. Tüm bunlara rağmen kendi dönemimizdeki formları en güzel şekilde kullandık. Takdir ve övgü aldık. Filmlerimiz hâsılat rekorları kırdı. Şimdi önümüzde yeni dönem var. Yeni dönemi iyi anlamamız gerekiyor” dedi.

Gerçekleştirilen programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Ustalara Saygı Gecesi’nin onur konuğu Uçakan ve konuşmacılar Arıoğlu, Tezcan, Güleryüz ve Kabil’e teşekkür ederek günün anısına hediyelerini takdim etti.
Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu
Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu
Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu
Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu
Ustalara Saygı Gecesi'nin konuğu, Mesut Uçakan oldu
10 yıl önce
Kına gecesi
kına gecesi yapılan yerler