TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, trafik mağdurlarının sadece olayın yaşanmasının ardından gazete manşetlerine taşındığını ve istatistiklere girdiğini belirterek, "Yalnızca toplu ölüm ve yaralanmalar gündem oluşturmakta, gündemin etkisi ile kısa süreli denetimler yapılarak günü kurtaran çözümler üretilmekte ve ne yazık ki trafik mağdurlarımız kısa bir süre sonra unutulmaktadır" dedi.
Üstün, Trafik Mağdurlarını Anma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, şimdiye kadar sanık karşısında ihmal edilen mağdurun, uluslararası alanda ve Türkiye\'de giderek önem kazanmaya ve hak ettiği değeri bulmaya başladığını belirtti.
“Alt Komisyon kuruldu”
Bu konuda pek çok uluslararası belgenin kabul edildiğini; ülkede 2005 yılında ceza hukuku mevzuatında yapılan değişikliklerle mağdurlara birtakım haklar tanınarak, mağdurun ceza muhakemesindeki rolünün güçlendirildiğini ifade eden Üstün, komisyonun da mağdur hakları konusunda yaşanan gelişmelere katkı sağlamak amacıyla konuyu gündemine aldığını ve bu konuda alt komisyon kurduğunu kaydetti.
Ayhan Sefer Üstün, alt komisyonun 12 Haziran 2014 tarihli toplantısında kabul ettiği raporun, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine dağıtıldığını ve kamuoyunun dikkatine sunulduğunu bildirdi.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye\'de suç mağdurlarının önemli bir bölümünü trafik mağdurlarının oluşturduğunu ifade eden Üstün, "Ancak trafik mağdurları sadece olayın yaşanmasının ardından gazete manşetlerine taşınmakta, istatistiklere girmektedir. Yalnızca toplu ölüm ve yaralanmalar gündem oluşturmakta, gündemin etkisi ile kısa süreli denetimler yapılarak günü kurtaran çözümler üretilmekte ve ne yazık ki trafik mağdurlarımız kısa bir süre sonra unutulmaktadır" dedi.
“Türkiye’de 3 bin 685 kişi öldü”
Resmi kayıtlara göre trafik kazalarında, 2013 yılında Avrupa’da 26 bin 25 kişinin yaşamını yitirdiğini, 300 binin üzerinde kişinin yaralandığını belirten Üstün, Türkiye\'de ise 3 bin 685 kişinin hayatını kaybettiğini, 274 bin 829 kişinin de yaralandığını bildirdi. Üstün, bu verilerin sadece olay anındaki kayıpları kapsadığını, hastane ve sonrasında gelen kayıpları içermediğini ifade etti. Komisyon Başkanı Üstün, şunları kaydetti:
“Kaza sonrası mağduriyetler giderilmeli”
"Trafikte meydana gelen ölüm ve yaralanmalar, sadece bir rakam ya da istatistikten ibaret değildir. Trafik mağdurlarının hepsi gerçek insanlar ve yaşananlar gerçek aile trajedileridir. Trafik kazası sonucu ölen ya da yaralanan kişinin mağduriyetinin yanı sıra; bu kişinin ailesi, arkadaşları, sosyal çevresi ve hatta ülkesi de dolaylı olarak maddi ve manevi zararlar görmektedir. Bu insanlarımızın mağduriyetlerini önlemek adına trafik kazalarının nedenleri ortaya konmalı, kazaları önleyici tedbirler alınmalı ve kaza sonrası yaşanan mağduriyetler giderilmelidir.
“Dikkatsizlik ve sorumsuzluk kaynaklı”
Yaşanan trafik kazalarının hemen hemen hepsi dikkatsizlik ve sorumsuzluktan kaynaklanmaktadır. Trafik kazalarının çoğu trafik kurallarına uymama, aşırı hız, emniyet kemeri veya kask kullanmama, araç kullanırken cep telefonu kullanma, alkollü olarak araç kullanma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Görüldüğü gibi trafik kazalarına yol açan tüm bu nedenler öngörülebilir, engellenebilir ve yapılacak sıkı denetimler sonucunda tespit edilebilir niteliktedir.
“Kurallara uyma bilinci artmalı”
Trafik kazalarının önüne geçmek için vatandaşlarımızın trafik kurallarına uyma bilincinin artırılması, denetimlerin düzenli ve sıkı bir şekilde yapılması, yargı sürecinde kural ihlallerinin gözetilerek caydırıcı cezalar verilmesi, davaların titiz incelemelerden geçirilerek daha kısa sürede sonuçlandırılması, gerekli yasal düzenlemeler yapılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca trafik mağduriyetlerinin önüne geçmek adına yol güvenliği arttırılmalı; trafik kazası sonrası yaşanan ikincil mağduriyetleri gidermek için trafik mağdurlarına tedavi yardımı, psikolojik ve maddi destek sağlanmalıdır."