Sakarya’da orta hasarlı 581 bina ortada kaldı. Emniyet, sağlamlık testi yapan üniversitenin beton numunelerinde usulsüzlük tespit edince yıkım ve onarım işlemleri durdu. Barınacak yeri olmayan konut sahipleri çaresiz geri döndü.
Sakarya’da ‘beton tabutluk’ olarak nitelendirilen 581 orta hasarlı bina ile ilgili tüm işlemler, beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle durduruldu. Bazı hasarlı binalara geri dönüş başladı, bazıları ise kiraya veriliyor. Orta hasarlı yapıların, mal ve can güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çeken Sakarya Mühendisler Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise bu binaların ya onarılması ya da acilen yıkılması gerektiğini söylüyor.
"Beton operasyonu" çalışmaları durdurdu
Depremin 14. yıldönümüne sayılı günler kala, orta hasarlı yapıların akıbeti halen belirsizliğini koruyor. Van depreminin ardından Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, onarım süresi dolan konutlar için yıkım kararı aldı. Karar doğrultusunda binaların bir kısmı boşaltıldı. Ancak bazı vatandaşlar, binalarının hasarlı olmadığını iddia ederek yıkım kararına karşı çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘binam sağlam’ diye itirazda bulunanlara son bir fırsat daha verdi. Bina sahiplerinin üniversitelerden ‘risksiz’ raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silineceğini duyurdu. Gelişme üzerine belediye, sağlamlık testi için Sakarya Üniversitesi ile protokol yaptı. 245 binanın sahibi, üniversiteye müracaatta bulundu. İnceleme sonucunda risksiz raporu verilen binalar yıkımdan kurtulacaktı. Çalışmalar son aşamaya geldiğinde ‘Beton Operasyonu’nun düğmesine basıldı. Operasyonla birlikte orta hasarlı binalarla ilgili çalışma askıya alındı. Usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firması sahibi, bazı yapı denetim firma ve laboratuvar yetkililerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kişinin tutuklu olarak yargılanması sürüyor. Vali Mustafa Büyük, söz konusu binaların yeniden inceleneceğini söyledi ancak tarih vermedi.
"Gerçekten hasarlıysa yıkılsın"
Çalışmaların durması, orta hasarlı konut sahiplerini tedirgin ediyor. Bir an önce evlerinin akıbetiyle ilgili kararın verilmesini isteyen H.K., “Başka evim yok. Evimin gerçekten sağlam olup olmadığını öğrenmek istiyorum. 30 yıllık birikimim bu ev. Gerçekten hasarlıysa can güvenliğim için yıkılsın. Ama hasarsızsa alın terim heba edilmesin.” diyor. Dört katlı apartmanda diken üstünde oturan H.Ç. ise tehlikeyi şu sözlerle anlatıyor: “Burada 10 daire var. Büyük kısmı boşaltılmıştı. Şimdi yeniden kiraya veriliyor. Karar bir an önce çıkmalı.”
Bir depremde yerle bir olacak!
Hasarlı konutların deprem yönetmeliğine göre güçlendirilmesi ya da yıkılması gerektiğini vurgulayan Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar uyardı. Büyük Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçtiğini hatırlatan Gürpınar, “Hâlâ bu binaların onarılmasını bekliyoruz. Olası bir depremde bu binalar yerle bir olacak. İçlerinde halen oturanlar var. Can kayıpları kaçınılmaz.” dedi.
Kaynak: Zaman