Uyarı Afişleri Sokakta Çalışan Çocuk Sayısını Azalttı

Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nün sokakta satış yapan çocuklardan alış veriş yapılmaması için kentteki bilboardlara astığı uyarı afişleri sokakta çalışan çocuk sayısını azalttı.

Emniyet Müdürlüğü sokakta satış yapan çocuklardan alış veriş yapılmasının önüne geçmek ve vatandaşları bu konuda duyarlı hale getirmek amacıyla bilinçlendirici afişler hazırladı. Hazırlanan afişler sokakta satış yapan çocukların yoğun olduğu yerlerdeki bilboardlara asıldı.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Halil Acaray, CİHAN'a yaptığı açıklamada, ilde 30'a yakın çocuğun sokakta satış yaptığını söyledi.

Bu çocukların bir kısmının okula gidebildiğini anlatan Acaray, "Satış yapan çocuklar genelde kırsal kesimde yaşıyorlar. Yoksul olan ailelerin çocukları bunlar. Çocuklar genelde mendil satıyor, ayakkabı boyuyor yada dileniyorlar. Çocuklar karşılarındaki insanlara duygusal istismar yapıyorlar. Kendilerini acındırarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bizim vatandaşımız çok duygusal. Çocukları gördüğümüz zaman içindeki acıma hissiyle çocuktan alışveriş yapıyor. Yada ona para veriyor. Çocukların çalışması yanlış bir şey. O nedenle çocuklardan alış veriş kesinlikle yapılmamalı. Alış veriş yaparak farkında olmadan onları sokağa mahkum ediyoruz. Hazır ve kolay paraya alışan çocuk tekrar okul sırasına dönmüyor."

ÇOCUK SUÇLA TANIŞABİLİYOR

Çocuğun sokakta çalıştığı sürede sokağın bütün kötü meziyetlerini öğrendiğine dikkati çeken Acaray, bu çocukların suç işleyen diğer çocuklarla ilişkisini ilerletebildiğini ve suça doğru giden bir sürece girebildiğini vurguladı.

Psikologlarla çocukların ailelerini evlerine giderek ziyaret ettiklerini dile getiren Acaray, vatandaşları bilinçlendirmek içinde afişler hazırladıkları ve bu afişleri halkın yoğun olduğu yerlere astıklarını bildirdi.

Acaray, "Çocukların ailelerini psikologlarla inceleme fırsatı bulduk. Bir takım aileler maddi yoksulluk içerisindeler. Ancak bir kısmıda sağlıklı çalışabilecek durumdalar. Fakat çalışmak istemiyorlar. Adamın evi var, çalışabilecek durumda. Ama çocuğunu çalıştırmak daha çok işine geliyor. Babaya bu mendili sen sat diyorum. Vatandaş benden almıyorki diyor. Bu tip insanlara karşı sosyal inceleme raporları hazırlıyoruz. Raporları çocuk hakimine sunuyoruz. Şimdiye kadar 2 çocuğa koruma kararı çıktı. Çocuklar aileden alınıp yurda yerleştirildi. Çocukları direk engellemek çok zor. Aile alışmış çocuğun üzerinden para kazanmaya. Bizde vatandaşları biliçlendirmek için yola çıktık. Halkı uyarıcı afişler hazırladık. Vatandaşlarımızın para vererek yada alış veriş yaparak bu çocuklara çok büyük kötülük yaptığını anlatmak ve bu konuda toplumsal bir bilinç ortaya koymak için projeyi başlattık. Afişler oldukça etkili oldu. Çocuklar afişler asıldıktan sonra kimsenin kendilerinden alış veriş yapmadığını bize söylüyorlar. Bu çok güzel. Afişlerin asılmasının ardından satış yapan çocuk sayısının azaldığını gördük. Ayrıca ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında da bu konuyla ilgili öğrencilere eğitimler vereceğiz." şeklinde konuştu.

<p><font size="2"><font face="verdana,geneva"><font color="#cc0000"><strong>&Ccedil;OCUK SU&Ccedil;LA TANIŞABİLİYOR</strong></font> </font></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2"></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">&Ccedil;ocuğun sokakta &ccedil;alıştığı s&uuml;rede sokağın b&uuml;t&uuml;n k&ouml;t&uuml; meziyetlerini &ouml;ğrendiğine dikkati &ccedil;eken Acaray, bu &ccedil;ocukların su&ccedil; işleyen diğer &ccedil;ocuklarla ilişkisini ilerletebildiğini ve su&ccedil;a doğru giden bir s&uuml;rece girebildiğini vurguladı. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Psikologlarla &ccedil;ocukların ailelerini evlerine giderek ziyaret ettiklerini dile getiren Acaray, vatandaşları bilin&ccedil;lendirmek i&ccedil;inde afişler hazırladıkları ve bu afişleri halkın yoğun olduğu yerlere astıklarını bildirdi. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Acaray,<font color="#000000"> <font color="#cc0000">&quot;&Ccedil;ocukların ailelerini psikologlarla inceleme fırsatı bulduk.</font> Bir takım aileler maddi yoksulluk i&ccedil;erisindeler. Ancak bir kısmıda sağlıklı &ccedil;alışabilecek durumdalar. Fakat &ccedil;alışmak istemiyorlar. <font color="#cc0000">Adamın evi var, &ccedil;alışabilecek durumda.</font><font color="#cc0000"> Ama &ccedil;ocuğunu &ccedil;alıştırmak daha &ccedil;ok işine geliyor.</font> Babaya bu mendili sen sat diyorum. Vatandaş benden almıyorki diyor. Bu tip insanlara karşı sosyal inceleme raporları hazırlıyoruz. Raporları &ccedil;ocuk hakimine sunuyoruz.<font color="#cc0000"> Şimdiye kadar 2 &ccedil;ocuğa koruma kararı &ccedil;ıktı.</font> &Ccedil;ocuklar aileden alınıp yurda yerleştirildi. <font color="#cc0000">&Ccedil;ocukları direk engellemek &ccedil;ok zor. </font>Aile alışmış &ccedil;ocuğun &uuml;zerinden para kazanmaya. Bizde vatandaşları bili&ccedil;lendirmek i&ccedil;in yola &ccedil;ıktık. Halkı uyarıcı afişler hazırladık. <font color="#cc0000">Vatandaşlarımızın para vererek yada alış veriş yaparak bu &ccedil;ocuklara &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k k&ouml;t&uuml;l&uuml;k yaptığını anlatmak ve bu konuda toplumsal bir bilin&ccedil; ortaya koymak i&ccedil;in projeyi başlattık. </font><font color="#cc0000"><strong>Afişler olduk&ccedil;a etkili oldu.</strong></font> &Ccedil;ocuklar afişler asıldıktan sonra kimsenin kendilerinden alış veriş yapmadığını bize s&ouml;yl&uuml;yorlar. Bu &ccedil;ok g&uuml;zel. Afişlerin asılmasının ardından satış yapan &ccedil;ocuk sayısının azaldığını g&ouml;rd&uuml;k. <font color="#cc0000">Ayrıca ilk&ouml;ğretim ve orta &ouml;ğretim kurumlarında da bu konuyla ilgili &ouml;ğrencilere eğitimler vereceğiz.&quot;</font> şeklinde konuştu.</font></font></p>
Uyarı Afişleri Sokakta Çalışan Çocuk Sayısını Azalttı
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
91768cc9d21876860af9f9cb6898c4e2@