Uykuları kaçıran 4.0'lık deprem!

Kuşadası Körfezi\'nde deprem vatandaşlara korku dolu anlar yaşattı. Kuşadası\'nda deprem yaşanması paniğe neden olurken, depremde herhangi bir can ya da mal kaybı meydana gelmedi.

Kuşadası, 27 Mart\'ın ilk saatlerinde sarsıldı. Kuşadası\'nda meydana gelen deprem, vatandaşları korkuttu. Öte yandan depremde herhangi bir can ya da mal kaybı ise meydana gelmedi. Depremin merkez üstü ise Kuşadası Körfezi oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi\'nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Kuşadası Körfezi olan ve 4.0 büyüklüğündeki deprem saat 03.42\'de meydana geldi. Vatandaşlarda paniğe neden olan depremde ilk bilgilere göre depremde herhangi can veya mal kaybı yaşanmadı.

Kuşadası\'ndaki deprem yerin 5.4 kilometre derinliğinde meydana geldi. 26 Mart\'ta ise Kayseri\'de 3,7 ve 3,6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti.

JAPON UZMANLAR UYARMIŞTI

Bu depremler sonrası akıllara geçtiğmiz günlerde bir açıklama yapan japan uzmanın sözleri geldi. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi\'nde 7-7,5 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi. 2006\'dan beri Kandilli Rasathanesi\'nde Marmara Depremi\'ni araştırdığını belirten Kaneko, Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğiyle okullarda düzenlenen tatbikatların ise yeterli olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010\'da
başlayan \'Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi\' kapsamında Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalovada 80 pilot okulu kapsayan proje dahilinde Bursa\'nın Yıldırım ilçesi Karapınar Ortaokulu\'nda tatbikat düzenlendi. Tatbikatta, senaryo gereği 30 saniye süren 6,7 şiddetindeki deprem sonrasında kurtarma çalışmaları canlandırıldı. Tatbikatı izleyen ve sık sık not alan Japonya JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, yapılan bu tatbikatların yeterli olmadığını dile getirdi. Tatbikatlara çok sayıda kurumun destek vermesini olumlu bulduğunu ifade eden Kaneko, "Ancak yeterli değil, afet yönetiminde \'yeterli\' diye bir şey yok. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için değil Japonya için de önemli. Üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz" dedi.
 
Türkiye\'de aynı şiddetteki depremin daha etkili olacağını vurgulayan Kanoke, Japon binalarının Türkiye\'deki binalara göre iki-üç kat daha güvenli olduğunu söyledi.

Meydana gelen son depremleri öğrenmek için tıklayın

Uykuları kaçıran 4.0'lık deprem!
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6e5ca7f239d2622e7f2e74aa12945edb@