TSK'da en az 2 yıl uzman erbaş olarak görev yapanlar sözleşmelerini kendi istekleriyle feshetmeleri halinde sınavsız olarak uygun kadrolara yeniden memur olarak atanabiliyor. 2002 yılında hayata geçirilen düzenleme ile bu güne kadar TSK'dan bu kendi isteğiyle ayrılan 4 bine yakın uzman erbaş devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak açıktan atandı. Uzman çavuşların büyük bir kısmı zabıta ve güvenlik görevlisi olmayı tercih etti.
Uzman çavuşlara devlet memurluğu kapısını 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda yapılan düzenleme açtı. Uzman erbaşlar, koruma ve güvenlik kadrolarına veya kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara Kamu Personal Seçme Sınavı'na (KPSS) girmeden atanabiliyor. Bunun için 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi uzman erbaşların en az 2 yıl süreyle çalışmış olup, kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmeleri gerekiyor. Kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenler, atanmak istedikleri kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmaları yeterli oluyor. Başvurdukları kurumda açık varsa kurum yöneticisinin onayı ile sınavsız açıktan atamaları yapılabiliyor. 2002 yılından bu yana belediyeler başta olmak üzere 4 bine yakın lise mezunu uzman çavuş çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında memuriyete geçti. Bu kişilerin büyük çoğunluğu zabıta ve güvenlik görevlisi kadrolarını seçti.
Sakarya'da uzman çavuşluktan kendi isteğiyle ayrılan 50 kişi başta belediye, valilik, milli eğitim gibi kurumlarda devlet memuru olarak görev yapıyor. Belediyeyi tercih edenler genelde zabıta memuru kadrosuna geçiyor.
ÇAVUŞLUK GİBİ KOLLUK KUVVETİ OLDUĞU İÇİN ZABITALIĞI TERCİH ETTİM
TSK'da uzman çavuş olarak görev yaparak kendi isteğiyle ayrılan Gökhan Savaş, Önder Deniz Özgür, Ersin Aydın, Musa Şahin, İlker Altıntaş, Yüksel Kocaman, Kazım Daşkıner Adapazarı Belediyesi'nde zabıta memuru olarak görev yapıyor. Eski uzman çavuşlar bu günkü zabıtaların neden zabıtalığı tercih ettiklerini şu cümlelerle özetliyorlar: "TSK'dan kendi isteğimizle ayrıldık. Bize tanınan haktan yararlanarak devlet memurluğu kadrosuna geçtik. Zabıta memurluğu uzman çavuşluk gibi bir kolluk kuvveti. Yani bir nevi belediyenin kolluk kuvveti. Görev olarak uzman çavuşluğa yakın olduğu için zabıta memurluğunu tercih ettik. TSK'day ayrılan uzman çavuşların büyük bir kısmı zabıta memurluğu görevini seçti. Zaten düzenlemede koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarına öncelik veriliyor. Zabıta memurluğunu severek yapıyoruz." diye konuştu.
UZMAN ÇAVUŞLARA DEVLET MEMURLUĞUNU AÇAN DÜZENLEME
'3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa Tabi Olarak İstihdam Edilen Uzman Erbaşların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Atanmaları'na ilişkin tebliğde şu ifadeler yer alıyor: "3269 sayılı Kanuna göre Uzman Erbaş kadrolarında istihdam edilmeleri sebebiyle 657 sayılı Kanunun 54'üncü maddesi de dikkate alınarak azami adaylık süresi kadar çalışmış ve kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olmak kaydıyla uzman erbaşların, 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde belirtilen sürelere tabi olmaksızın yürürlükteki Başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı kanunun 92 nci maddesine göre koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanmaları hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır."