Türkiye genelinde 195 kişinin ölümüne neden olan domuz gribine karşı en etkin yöntemin aşı ve erken teşhis olduğu belirtildi.
Özel Bahçelievler Medicalpark Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen, vatandaşların hiç çekinmeden aşı olmaları gerektiğini söyledi. Türkmen, yan etkileri olduğu söylenen aşı nedeniyle dünyada hiçbir ölüm vakasının yaşanmadığını, ancak bugüne kadar domuz gribinden 7 bin ölümün bildirildiğini ifade etti.
Kurban Bayramı'ndan önce kendilerine başvuran lise öğrencisi Pırıl Bozkan da H1N1 virüsü tespit ettiklerini belirten Dr. Engin Türkmen, ateş düşürücü ilaçlar ve antiviral tedavi ile hastalarının iyileştiğini söyledi. Bozkan'ın tedavisinin evde ve hastanede 4 gün boyunca devam ettiğini aktaran Türkmen, "Dünyada H1N1 virüsü tedavisinde tamiflu ve verenza kullanılıyor. Hastalık tamifluya karşı yüzde 20 direnç gösteriyor. Biz bunu bildiğimiz için doğrudan verenza ile tedaviye başladık. Virüsün bu ilaca karşı direnci yok. Hastamız 4 günde iyileşti." Dedi. Aşı konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Dr. Engin Türkmen "Biz aşılanma taraftarıyız. Hastalar aşılanmadığı zaman domuz gribi olup hastaneye geliyorlar. Bazı yan etkileri olduğu söyleniyor. Ancak dünyada şu ana kadar bir tane ölüm vakası görülmemiştir. Ancak domuz gribinden dünya çapında toplam 7 bine yakın ölüm bildirilmiş. Dolayısıyla vatandaşlarımız hiç çekinmeden aşılanması gerekmektedir. Biz bunu savunuyoruz." şeklinde konuştu.
Domuz gribini atlatan Pırıl Bozkan'ın annesi Dilek Bozkan da, hastalığa yakalananların korku ve paniğe kapılmadan hastaneye başvurmaları gerektiğini söyledi. Uzmanların uyarılarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Bozkan, "bana aşı yaparlarsa olmayı düşünüyorum." dedi.
Domuz gribini atlatan Pırıl Bozkan ise, "Hastalanmadan önce okula başvurdum ve aşı olmak istediğimi söyledim. Bu arada bende domuz gribine yakalandım. Boğaz ağrısı, yüksek ateş ve ishal belirtileri ile hastaneye geldim. Yapılan testte domuz gribi olduğu tespit edildi. Tedavi ile iyileştim." diye konuştu.