Valilikten eylem ve giriş yasağı kararı

Sakarya Valiliği, HDP’nin bazı illerde toplanma çağrıları üzerine 15-20 Haziran tarihlerinde eylemleri yasaklarken, etkinlikler ve yapılabilecek eylemlere destek vermek amacıyla diğer illerden şehre  gelebilecek araçlar ve şahısların şehre girişlerine yasak getirdi. 

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in vekilliklerin, TBMM’nin 4 Haziran oturumunda düşürülmesi üzerine HDP protesto için Edirne ve Hakkari’den başlayarak Ankara’da sona erecek ‘Demokrasi Yürüyüşü’ kararı almıştı. 15 Haziran’da başlaması planlanan yürüyüş kararının ardından Sakarya'da  bir dizi önlem alındı.

 

Sakarya Valiliği, Milli Güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, ülkemizde ve dünya genelinde salgın olarak yayılan virüsün toplum geneline yayılmasının önüne geçilebilmesi ve suç işlenmesinin önlenmesi olası yağma ve infial yaratabilecek olayların önüne geçilebilmesi amacıyla eylem, etkinlikler ve yapılabilecek eylemlere destek vermek amacıyla diğer illerden şehre  gelebilecek araçlar ve şahısların şehre girişlerine 15 Haziran saat 08.00 dan 20 Haziran saat 08.00 a kadar yasak getirdi. 

 

Valilikten yapılan açıklamada şu şekilde;

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran COVİD-19 salgınının halk sağlığı üzerinde tehdit oluşturduğu bilinmektedir. Dünyada büyük paniğe yol açan salgın hastalık ülkemizde de görülmüş, söz konusu salgının yayılımının önlenmesi amacıyla ülkemizde gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenen kurallar çerçevesinde birçok alanda kontrollü normalleşme adımları atılmaya başlanmıştır.

 

Fiziksel temas, solunum vb. yollarla hızlı bulaşabilen ve enfekte olan insan sayısının tüm dünyada hızlı şekilde yükselten Koronavirüs (COVİD-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması hayati öneme haizdir. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ile tedavi gereksinimi artacak, vatandaşların hayatını kaybetme riskini yükselterek toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacaktır.

 

TBMM’nin 4 Haziran 2020 tarihli oturumunda görüşülen ve Anayasa’nın 84. Maddesine göre CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis BERBEROĞLU, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa FARİSOĞLU ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla GÜVEN hakkında kesin hüküm giydiklerine dair kesinleşen mahkeme kararına istinaden milletvekilliklerinin düşürülmesi ve neticesinde tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

 

HDP Genel Merkezince alınan kararla, milletvekilleri Leyla GÜVEN ve Musa FARİSOĞULLARI’ nın 04 Haziran 2020 tarihinde milletvekilliklerinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla “Demokratik Mücadele Programı” adı altında 07 Haziran 2020 tarihinde başlatılan, (5) aşamadan oluşan ve 1 Eylül Dünya Barış Günü sona ermesi planlanan eylem/etkinliklerin düzenleneceği öğrenilmiştir. 

 

Bu kapsamda;

 

HDP tarafından planlanan bu eylem/etkinliklerin provoke edilerek toplumsal olaylara dönüşme riskinin yüksek olduğu, ayrıca dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen, ülkemizde de yaklaşık 180.000 vatandaşımızın hastalanmasına ve 4.000’ den fazlasının vefat etmesine sebep olan KORONAVİRÜS salgınının, planlanan bu eylem/etkinlikler nedeni ile başka kişilere de bulaşma riski taşıdığı değerlendirildiğinden,

 

Eylem ve etkinliklere katılımcı şahıslar ile vatandaşlarımız veya kolluk kuvvetleri arasında istenmeyen sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği, kamu düzeni ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği öngörülmektedir.

 

Bu ve benzeri nitelikte istenmeyen müessif olayların önüne geçilmesi, ilimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanması amacıyla;

 

Anayasamızın 34. Maddesindeki “Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.” Hükmü gereğince, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi dikkate alınarak mevcut kamu düzeninin korunması, kamu sağlığının tehlikeye atılmaması ve salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla;

 

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu Madde 11/A “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür ve 11/C maddesi “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.”

 

Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.

 

Bu fıkra kapsamında alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66 ncı madde hükmü uygulanır.” hükümleri ve

 

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesinde belirtilen “Bölge valisi, vali veya kaymakam, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir.” 22 Maddesinde belirtilen “(…)(1) ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz ve şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez.(1) hükümleri doğrultusunda;

 

İlimizde Milli Güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, ülkemizde ve dünya genelinde salgın olarak yayılan virüsün toplum geneline yayılmasının önüne geçilebilmesi ve suç işlenmesinin önlenmesi olası yağma ve infial yaratabilecek olayların önüne geçilebilmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması amacıyla yapılması muhtemel her türlü eylem/etkinlik ile belirtilen konuların devamı niteliğindeki Toplanma, Gösteri Yürüyüşü, Basın Açıklaması (Yalnızca parti binaları içerisinde veya önünde sınırlı katılımcıyla sosyal mesafe kuralına uygun olarak yapılacak basın açıklamaları hariç), Açlık Grevi, Oturma Eylemi, Protesto Eylemi, Miting, Stant Açma, Çadır Kurma, ticari faaliyetler hariç olmak üzere El İlanı/Bildiri/Broşür dağıtma, Afiş/Pankart asma vb.) eylem/etkinlikler ve yapılabilecek eylemlere destek vermek amacıyla diğer illerden ilimize gelebilecek araçlar ve şahısların ilimize girişlerinin,5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11’inci maddesinin (a) ve (c) bentleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17 ve 19’uncu maddelerine istinaden Sakarya il sınırları içerisinde (İl Merkezi, İlçeler ve Jandarma Sorumluluk bölgeleri dâhil) 15/06/2020 saat 08.00 dan 20/06/2020 saat 08.00 a kadar YASAKLANMIŞTIR.

4 yıl önce
İşe giriş tetkikleri
giriş yolu ve gelin masası çiçeği
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
e1a4f347e095397c994b231954ea1838@