Vatandaşa İlaç Gibi Haber!

Bakanlık TEB'le anlaştı, vatandaş ilacı parayla almaktan kurtuldu

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) İlaç Alım Protokolü'nü feshetmesiyle başlayan süreçte mutlu sona ulaşıldı. Hafta başından beri görüşme yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri ile TEB arasında anlaşma sağlandı.


Böylece vatandaş, ilacını parayla alma tehlikesinden kurtuldu. Zaman'a konuşan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, yeni sözleşmenin pazartesi günü imzalanacağını açıkladı. TEB ile aralarındaki ana sorunların giderildiğini kaydeden Türkoğlu, çok küçük teknik ayrıntıların kaldığını söyledi. "Henüz imza atılmadı. Ancak çok önemli ana prensiplerde anlaştık. Pazartesine kadar teknik ayrıntılar da çözülerek bir açıklama yapılacak." dedi. TEB ise yazılı bir açıklama yaparak görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Edinilen bilgiye göre fatura ödemelerindeki avans süresi, katılım payının tahsili gibi temel maddelerde uzlaşma sağlandı. TEB ile Kurum arasındaki sözleşme, pazartesi günü Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılacağı bir toplantı ile kamuoyuna duyurulacak.

Yılan
Hikayesi

SGK ile Eczacılar Birliği arasında hafta başından beri süren görüşmeler, adeta yılan hikâyesine dönmüştü. Son olarak dün kesintiye uğrayan görüşmelerde, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in araya girmesiyle birlikte taraflar yeniden masaya oturdu. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Türkoğlu, örgütle uzlaşmaya vardıklarını bildirdi. Türkoğlu'nun verdiği bilgiye göre anlaşmanın detayları kabaca şöyle: Eczacılar Birliği'nin ilaç alım protokolünü feshetmesinin en başta gelen nedenlerinden biri, muayene katılım paylarının eczaneler üzerinden tahsil edilmesiydi. Bu konuda SGK önemli bir adım attı. Buna göre özel hastanelerden alınan 10 TL'lik katılım payları artık eczaneler aracılığıyla tahsil edilmeyecek. 1 Şubat'tan itibaren bu para özel hastanelerden alınacak.

Alacaklar 60 Günde Ödenecek

Bir başka anlaşmazlık noktası, ilaç faturalarının geri ödenmesindeki avans süresinin 90 gün olmasıydı. Eczacılar, bu sürenin 60 güne indirilmesini istiyordu. Kurum bu konuda da eczacıların isteğini kabul etti. Halen eczacılar alacaklarının yüzde 75 ile 90'ını 45 günde, kalan kısmını ise tamamın 3 ayda alabiliyor. Varılan anlaşmaya göre 1 Şubat'tan itibaren eczacıların alacağının tamamı, 60 günde ödenecek. SGK, fatura incelemesinin hızlandırılması için personel takviyesi yapacak.

TEB'ten Destek

TEB ile Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacı iskontosu konusunda da anlaşmaya vardı. Buna göre cirosu düşük 8 bin eczane için iskonto oranları sıfırlanacak. Birlik, bütün eczacılar için iskontonun sıfır olmasını istiyordu. Ancak SGK, 22 bin 500 eczaneden 8 bini için iskontoyu sıfırlamayı kabul etti. Provizyon sitemindeki aksaklıklar da eczacılarla SGK'yı karşı karşıya getiren bir diğer problemdi. TEB ile bu konuda da anlaşıldı. SGK, provizyon sistemindeki aksaklıkları gidermek için teknik altyapısını güçlendirecek. TEB ise kuruma bu konuda destek verecek. İşbirliği içinde provizyondaki sorunlar giderilecek.

16 yıl önce
Haber SiteleriHaber Siteleri
İlaçİlaç
Soygun haber sistemi
kendi evim gibi yurt