Wushu'nun 'küçük kızı' olimpiyat şampiyonluğunu hedefliyor

Kısa zaman önce başlamasına rağmen kariyerini altın madalyalarla süslemeyi başaran wushunun "küçük kızı" Zeynep Makbule Akyüz, ikişer kez dünya şampiyonluğu, dünya ikinciliği ve dünya üçüncülüğü bulunduğunu belirterek, "Şu anda hedefimde 10 dünya şampiyonluğu bir olimpiyat şampiyonluğu var. İnşallah 2020\'deki olimpiyatlarda şampiyon olmak istiyorum" dedi.

Akyüz, wushuya 2008 yılında başladığını, 2009\'da da Çin\'de eğitim almaya başladığını söyledi. Henüz 14 yaşındaki Akyüz, 2010\'da dünya üçüncüsü olduğunu, 2012\'de Çin\'de düzenlenen dünya şampiyonasında ise bir şampiyonluk, bir de üçüncülük elde ettiğini ifade etti.

Wushu sporunu ailecek severek yaptıklarını ifade eden Akyüz, aynı anda hem okula hem de antrenmana gittiğini ve bu yoğunluktan şikayetçi olmadığını aktardı.

Sporun zekayı geliştirdiğine inandığını, bu nedenle spor yapmayı sevdiğini vurgulayan Akyüz, "Babam ve annem önceden kungfu sporu yapıyorlardı. Babam Wushu Federasyonu\'nda görev alınca biz de bu spora başladık. Karasu\'daki kampla bu spora ilk ben başladım. Benden sonra ablam ve kardeşim de wushuya ilgi duymaya başladı. Ailecek bu sporu çok seviyoruz" diye konuştu.

Wushunun herkesin yapması gereken bir spor olduğunu vurgulayan Akyüz, sporun zeka gelişimine olan katkısının yadsınamayacağını anlattı. Akyüz, wushunun Çin\'de oldukça yaygın olarak yapıldığını belirterek, "Çinliler bu sporu ölmemek için yapıyor ve bu nedenle orada herkes bu sporu seviyor. Çinliler bu sporu yaşam biçimi haline getirmiş. Herkese wushu tavsiye ediyorum çünkü wushu ve yüzmenin bütün sporlardan daha iyi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

-  Hedef: on dünya, bir olimpiyat şampiyonluğu

En büyük hedefinin olimpiyatlar olduğunu aktaran Akyüz, şunları kaydetti:

"Şu anda hedefimde 10 dünya şampiyonluğu bir olimpiyat şampiyonluğu var. İnşallah 2020\'deki olimpiyatlarda şampiyon olmak istiyorum ve olimpiyat şampiyonluklarını daha da çoğaltacağım. 2 dünya şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği, 2 dünya üçüncülüğüm var. Biz hem Çin\'de hem de Türkiye\'de okula gidiyoruz. Spor yapan bir öğrencinin zekası da çok çalışıyor ve derslerimiz çok sorun olmuyor. Bu nedenle okulda da sınıfta da en iyi oluyoruz." 

Akyüz, kendisi gibi dünya şampiyonu olan ablası ve kardeşinin de wushu yaptığını ancak bu spora onlardan daha önce başladığını bildirdi. Antrenmanlarda beraber çalıştığı ablasıyla okula da birlikte gittiğini dile getiren Akyüz, şöyle devam etti:

"Ablamla çalışırken o benim eksiklerimi söylüyor, ben de onun eksikliklerini söylüyorum böylece birbirimizi tamamlıyoruz ve birbirimizi destekliyoruz. Biz birbirimizi desteklemezsek bizi destekleyecek kimse yok zaten. Ablam benden önce dünya şampiyonu oldu çok iyi, çok çalışan bir sporcu. Çinli hocaların hepsi onu çok seviyor. Ablam senenin yarısını antrenman yaparak geçiren bir sporcu, çünkü çok çalışkan. Destek görmesi gerekiyor ancak hiç destek göremiyor. Maddi manevi daha çok destek verilmesi lazım. Destek verilirse başarısının daha da çok artacağına inanıyorum. Wushu sporu kesinlikle olması gereken yerde değil. Maalesef hiç değer gösterilmiyor bize. Maddi değerinden geçtik, manevi değer bile gösterilmiyor. Çin\'de düzenlenen dünya şampiyonasında dünya şampiyonu ve dünya 2\'si oldum ama henüz bir tane bile tebrik alamadım."
Wushu'nun 'küçük kızı' olimpiyat şampiyonluğunu hedefliyor
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
dd2ef29795ed55069fc46524c946654c@