Yabancı Dil Eğitimi Konusunda Uzmanlara Danıştık!

Günümüzde artık bir yabancı dilin yetmediği apaçık ortada.

Her gün gelişen teknokolojiyle birlikte yabancı dilin önemi de günden güne artıyor.

Yabancı dil kurslarına yazılmak isteyenlerin kafalarını ise bilmedikleri bir dili tam olarak öğrenebilmek için hangi kursu seçmeyelim sorusu kurcalıyor.

"Nasıl bir eğitim alınmalı? Kurslarda eğitim nasıldır? Kurslara kayıt olurken nelere dikkat etmeliyiz?" gibi soruları yönelttiğimiz yabancı dil eğitimi konusunda uzman kişiler sorularımızı şu şekilde cevaplandırdı;

Her isteyen yabancı dil kursu açabilir mi? Kurs açmanın belirli prosedürleri var mıdır?

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden Kurum açma ve öğretime başlama izinlerini almış olan 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları kanununa göre hareket eden kurumlar olması gerekir.

Resmi izni olan ve Milli Eğitim Sertifikası vermeye yetkili olan Özel Yabancı Dil Kursları hangileridir?

Özel Ercan Emre Yabancı Dil ve Bilgisayar Kursları
Özel Yeni Bildil Yabancı Dil ve Bilgisayar Kursları
Özel Atagün Yabancı Dil ve Bilgisayar Kursu
Özel Nisa Bilgisayar ve Yabancı Dil Kursu
Özel Ada Reform Yabancı Dil Kursu
Özel Yeni Avrupa Dil Kursu
Özel Amerikan Kültür Derneği

Milli Eğitim Sertifikası nasıl alınır?

Milli Eğitim Sertifikası; yukarıda adları yazılı olan kurumlardan birine kayıtlı olarak 250 saat süreli bir programa devam edilerek alınır.

Kursa kayıt olmak için ise fotokopi olmayan 5 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, öğrenci belgesi ya da en az 8 yıllık eğitim tamamlandığını gösterir diploma fotokopisi istenir.

Kaç çeşit sertifika vardır?

Milli Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil sınavlarından üç seviyede sertifika vermektedir.

Başlangıç Seviye Sertifikası
Orta Seviye Sertifikası
İleri Seviye Sertifikası

Bütün sertifikaları bir anda alabilir miyiz?

Hayır. Her seviye için 250 saat derse devam etmek zorunluluğu vardır. En fazla 5/1 devamsızlık hakkınız vardır. Toplam 750 saati bir eğitim yılında tamamlamak ve sınav tarihine yetişmek biraz zordur.


Kur nedir?

Aslında Kur diye bir kavram yoktur. Hangi Yabancı Dil Kitabının üzerinde A Kuru kitabı, B Kuru kitabı, C Kuru kitabı diye bir başlık vardır. Hiçbirinde. Asıl önemli olan seviyedir. Her seviye içinde 250 saat ders yapılması zorunludur .250 saati elli elli bölerseniz 5 parça olur .Her 50 saate kur derseniz kursiyerleri aldatırsınız, çünkü 50 saatin bitiminde resmi hiçbir belge alamazsınız .Eğitiminiz verimli olmaz.

Kurslarda kimler görev alır?

Kurumun Milli Eğitim Bakanlığı'ndan çalışma izni onayı alınmış personeli, öğretmeni görev yapar.

Devlet okullarındaki ve Özel Okullardaki yabancı dil öğretmenleri kurslarda görev alabilir mi?

Hayır. Suçtur. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 8. maddesine göre devlet okulunda görevli bir öğretmen kesinlikle özel kurslarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde görev alamaz.

Sakarya Üniversitesi'nde görevli yabancı dil öğretmenleri kurslarda çalışabilir mi?

Hayır. Aynı maddeye göre suçtur. Resmi izin alınması için üniversitesinden muafakatname alınması gerekir. Zaten yasa gereği çalışamayacağı için bu da suça girer.

Yabancı öğretmen gerekli mi?

Başlangıç seviyesindeki kursiyerler için gerekli değil. Hiç bilmeyen ya da çok az yabancı dili olan bir kursiyere her şeyi İngilizce, Almanca vs. anlatırsanız kursiyer hiçbir şey anlamaz ya da anlamakta oldukça zorlanır. Orta Seviye ve üstü için konuşma saati yapabilirsiniz ama illa yabancı olacak diye bir kural yok. Türk öğretmenlerde görevlerini çok güzel yapabilirler.

Yabancı öğretmenlerin çalışma koşulları nelerdir?

Önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ön izin alıp sonra Çalışma Bakanlığı'na müracaat etmeniz ve gerekli izinleri almanız gerekmektedir.

Kurs ücretleri nasıl belirlenir?

Her Kurum Mayıs ayında MEB bakanlığına KDV dahil 1 ders saat ücretini bildirir. Saat ücreti x 250 saat size yıllık bedeli çıkartır.

Kursiyer öğretmenlerin  ya da kurumun yasal olup olmadığını nasıl öğrenebilir?

Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin Özel Öğretim Kurumları servislerinden öğrenebilirler. Gittiğiniz kurumdan bakanlık çalışma ve öğretime başlama iznini gösteren ruhsatlarına da bakılabilir.


Kentimizde Milli Eğitime bağlı olmadan çalışan kurumlar var mı?

Maalesef var. Milli Eğitime bağlı olmadıkları için de denetlenemiyorlar. Bazı kurumlarda Milli Eğitime bağlı oldukları halde kaçak öğretmen çalıştırabiliyorlar.

İlçelerimizde Yabancı Dil Kursları var mı?

Bir tek M.E.B bağlı olan yeni açılan Hendek’te bir dil kurusu var, diğer ilçelerde M.E.B bağlı hiçbir yabancı dil ve bilgisayar kursu yoktur.


Kursiyerler ne yapmalı?

Açıklanmaya çalışılan 15 maddeyi dikkatle okusunlar, gitmek istedikleri kurumları tek tek ziyaret etsinler.

Kurslarda hangi kaynaklar kullanılır?

Bandrollu,barkotlu kitaplar, CD’ler ders materyali olarak kullanılır. Barkotsuz kitaplar doğal olarak korsandır. Televizyon, VCD, DVD gibi görsel, işitsel tüm araç-gereçler interaktıf bir ortam için faydalıdır.

Dekor ve görünüm önemli midir?

Kaliteli ve güvenli bir urum arayanlar için binanın fiziksel mekanının deprem standartlarına göre inşa edilmiş olması,sınıfların aydınlatmalarının yeterli olması,oturma düzeninin eğitim-öğretime engel olmaması yeterlidir.

Yabancı Dil Kurslarını Görmek İçin Tıklayın.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
99bf3e4c9e4cab0b7af5783013db1976@