Son iki senedir yağışların mevsim normallerinde düşmesi kızılkanat, turna, yayın ve sazan balıklarının hayata tutunmasını sağladı. Kirlilik ve kuraklık sebebiyle daha önce Sapanca'da 6 balık türü yok olmuştu.
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, son iki senede düşen yağışlarla nefes aldı. Daha önceki yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su seviyesi düşen gölde yeniden yükselme oldu.
Sakarya Üniversitesi'nin (SAÜ) araştırmasına göre, kuraklığın devam etmesi durumunda kızılkanat, turna, yayın ve sazan balıklarının sonu, tatlı su levreği, kadife balığı, kaya uskumrusu, yılan balığı, gökmen balığı ve istakoz gibi olacak ve göldeki nesilleri tükenecekti. Ancak yağışlar sebebiyle göl seviyesi yeniden yükselince dört balık türü yok olmaktan kurtuldu.
Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ADASU) yaptığı tespitte, göl su seviyesi maksimum düzeye yükseldi. Kuraklık döneminde neredeyse 31 metreye kadar düşen su miktarı 33 metreye yaklaştı.
Bol suyun bol oksijen sağlaması sebebiyle göldeki ekolojik denge yeniden sağlandı. Ancak göl için tehlike bitmedi. SAÜ Çevre Mühendisliği'nin yaptığı araştırmada, Sapanca'nın iki kenarından geçen karayolu, kuzey sahil tarafından göle karışan evsel ve sanayi atıklar ve aşırı su çekimiyle kirletildiği ancak bol yağış sebebiyle bunun fark edilemediği bildirildi.
Yeni bir kuraklık durumunda ise göldeki yaşayan bütün canlıların tehdit altında olduğu bildirildi.