Yargı Sapanca’yı tehdit eden projeyi durdurdu

Maşukiye\'de açılması planlanan kireçtaşı ve kırma eleme tesisi için verilen ÇED raporunun yürütmesi durduruldu. İşlemin yürütülmesi halinde bölgenin telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğrayacağını söyleyen mahkeme heyeti, verdiği kararla çevrecileri sevindirdi.

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü yakınlarındaki Maşukiye’de açılacak olan kireçtaşı ve kırma eleme tesisi için verilen ÇED raporunun yürütmesi durduruldu. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, kararında, “İşlemin yürütülmesi halinde çevrenin telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğrayacağı açık.” ifadesini kullandı. Enerji Bakanlığı, Hızlı Tren Projesi inşaatında kullanmak için TCDD’ye, Sapanca’nın Yanık köyünde gölü besleyen derelerin bulunduğu alanda taş ocağı izni vermişti.

Durumu sevinçle karşıladılar

Ocaktan çıkan malzemeler, hızlı tren projesinin Köseköy-Vezirhan, Vezirhan-İnönü hattının altyapısı için kullanılacaktı. 90 hektar alanda 5 yıllığına verilen izinle TCDD ile çalışan firma, taş ocağını işletmek için hazırlıklara başladı, ancak tepkiler üzerine ocak çalıştırılamadı. Söz konusu ocak 40 yıl önce de açılmış bir süre işletildikten sonra Sapanca Gölü’nü yoğun şekilde kirlettiği gerekçesiyle yine yargı kararıyla kapatılmıştı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Sapanca Gölü Havzası Çevre Düzeni Planı’nda da havza içinde taş ocağı açılamayacağı açık şekilde belirtilmişti. Öte yandan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi de (SASKİ), ocağın faaliyetleriyle ilgili olumsuz görüş bildirmişti. Sakarya Valiliği de izin verilen alanın, turizm, ulaşım güvenliği ve tarımsal üretim açısından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetmişti. Bütün bunlara rağmen ocağa yeniden işletme ruhsatı verilmesi Yanık köyü sakinleri ve çevrecilerin tepkisine sebep olmuştu. Kocaeli ve Sakarya’da yaklaşık 2 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kenarında açılan taş ocağının işletme izni, gölü kirleteceği gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edilmişti. Yargı, Maşukiye bölgesine yapılması planlanan başka bir tesise de ‘dur’ dedi. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından işletilecek, bir firmaya ait Kocaeli’nin Kartepe ilçesi Maşukiye Soğuksu mevkiinde yapılması planlanan ‘Kireçtaşı Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ projesi için bir süre önce ÇED raporu verildi. Bu duruma tepki gösteren çevreciler, raporu mahkemeye taşıdı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, “Dava konusu işlemin yürütülmesi halinde çevrenin telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğrayacağı açıktır.” diyerek ÇED raporunda yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karar, çevreciler ile Maşukiye bölgesindeki Yanık köyü sakinlerini sevindirdi. Yanık köy Muhtarı Sibel Baykal, “Adalet yerini buldu.” diyerek karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dava açan isimler arasında bulunan Kartepe Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Musa Kazım Ejderoğlu da kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Maşukiye doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Buraya açılacak olan tesis, doğanın katledilmesine, çevrenin zarar görmesine sebep olacaktı. Biz buna itiraz ettik. Mahkemede bunları anlattık. Kararda ÇED raporunda yürütmenin durdurulması şeklinde oldu. Bu da bizi sevindirdi.”

Kaynak: Zaman
Yargı Sapanca’yı tehdit eden projeyi durdurdu
11 yıl önce
sapanca zemin etüdü