Yasa dışı dinleme iddialarında o müdüre ihraç kararı

Emniyet Müdürlüğü\'ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü\'nde yasa dışı telefon dinlemeleri yapıldığı iddiaları üzerine mülkiye ve polis baş müfettişlerinin yaptıkları incelemenin ardından, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu daha önce görevden alınan eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça, aynı şubede görevli 1 komiserinde aralarında bulunduğu 8 emniyet mensubu için ihraç kararı verdi. Kararda dikkat çeken ayrıntı ise istihbarat müdürü Murat Akça\'nın 32 kez meslekten ihraç kararı verilmesi oldu.

17 Aralık soruşturması kapsamında, daha önce Sakarya’da Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan İzmir Emniyet Müdürü Ali Birkay ile Sakarya eski Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş dönemlerinde, İstihbarat Şube Müdürlüğü\'nce son 5 yılda yasadışı olarak 2 bin 800 kişinin dinlendiği iddia edildi. Bu iddia üzerine Sakarya Valiliği\'nin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı\'ndan müfettişlerinin yaptığı inceleme sonrasında Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü de müfettiş raporu sonrasında idari soruşturma yaptı.

2 emniyet müdürüne displin cezası

Polis müdürleri hakkında süren idari soruşturma sonrasında İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Sakarya Emniyet Müdürlüğü\'nde iddia edilen yasa dışı dinlemelerle ilgili açığa alınan İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça hakkında 10 Mart tarihinde \'Kasıtlı olarak gerçek dışı rapor vermek, tutanak düzenlemeye imza vermek ve imza attırmak\' suçlarından 32 kez meslekten ihraç kararı verdi. Eski İstihbarat Müdürü Murat Akça’nın yanı sıra istihbarat şubesinde çalışan biri komiser 7 polis memuru içinde aynı iddiadan meslekten ihraç kararı verdi. Yüksek Disiplin Kurulu\'nun kararının gereğinin yapılması ile ilgili yazının için Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü\'ne geldiği öğrenildi. Yüksek Disiplin Kurulu, yasa dışı dinleme iddialarının gündeme geldiği süre içerisinde Sakarya Emniyet Müdürlüğü görevlerini yapan Ali Bilkay ile Mustafa Aktaş içinde \'Denetim görevini yerine getirmemek\' iddiasıyla 4 ay kısa süreli kıdem durdurma cezası verdi.

Yasa dışı dinleme davası

Bu arada Sakarya Emniyet Müdürlüğü\'nde ortaya çıkartılan yasa dışı dinleme davasıyla ilgili Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonrasında Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi\'ndeki davaya 21 Nisan Salı günü baslanacak. Sakarya Cumhuriyet Savcısı Raşit Demir Dellal tarafından \'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek\' suçundan açılan davada Sakarya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesince, aralarında AK Parti MKYK üyesi Çiğdem Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, AK Parti Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un danışmanı Süleyman Karakuş, emniyet mensuplarının da bulunduğu kişilerin \'Ergenekon Terör örgütü ve Organize suç örgütü mensubu\' oldukları iddiasıyla mahkeme kararı olmadan dinlendikleri, görüşmelerinin kayıt edildiği öne sürüldü.

Soruşturma kapsamında 21 kişinin müşteki olarak ifadelerinin alındığı belirtilen iddianamade, Ergenekon soruşturmasında görev yaparken emniyet müdürlüğüne terfi eden eski Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş için \'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ve kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek\' suçundan 21 kez ayrı ayrı olmak üzere 105 yıl ile 247 yıl arasında, İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Birkay içinde 4 kez olmak üzere 20 yıldan 52 yıla varan hapis cezası talep edildi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça ile İstihbarat Şube Müdürlüğü\'nde görev yapan 7 emniyet mensubu de iki ayrı suçtan 21 kez olmak üzere 105 yıl ile 247 yıl arasında hapis cezası talep edildi.
Yasa dışı dinleme iddialarında o müdüre ihraç kararı
"Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından haklarında dava açılan, eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubunun yargılanmasına başlandı.

Sakarya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan bazıları ile müştekiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, emniyet müdürleri Mehmet Fatih Ersoy, Nurgül Ada, polis memurları Tekin Polat, Ayhan Kibaroğlu, Erdal Karataş, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Orhan Bayraktar, Süleyman Karakuş ve tutuklu müşteki emniyet müdürü Nadi Şimşek hazır bulundu.

Müşteki Çiğdem Erdoğan Atabek, "Sanıklardan şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum. Ben bu konuda daha önce ifade vermiştim. O ifademi aynen tekrar ederim. Avukatım beyanda bulunacak" dedi.

Ayhan Kibaroğlu ise 17 yıl istihbarat şube müdürlüğünde görev yaptığını, kendisini dinleyenlerin müdürleri, mesai arkadaşları olduğunu öne sürerek, "Daha önce ulusalcılıktan dinlenildiğimi sanıyordum. Bu nedenle savcılık ifademde bundan bahsettim ancak daha sonradan Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı olarak dinlenildiğimi öğrendim. Böyle bir örgütle nasıl bağlantımın kurulduğunu merak ediyorum. Ayrıca, Kocaeli'de çalışırken Sakarya'da neden dinlenildiğimi merak ediyorum" dedi.

Diğer müştekiler de Cumhuriyet Savcılığında verdikleri ifadeleri kabul ederek, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtti.

Mahkeme heyeti, sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğunu ve dosya kapsamına göre bir kısım sanıkların aynı avukatlar tarafından temsil edildiğini belirtti.

Sanıklar Ali Bilkay ve Mustafa Aktaş'ın avukatı Orhan Gür, "Bizce sanıklar arasında menfaat çatışması yoktur çünkü sanıklar farklı dönemlerde görev yapmıştır. Bu nedenle her iki sanığın vekaletnamesini almakta sakınca görmedim. Her iki sanığın da vekilliğini üstlenmek istiyorum" diye konuştu.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, müşteki avukatının sanıkların tutuklanması yönündeki talebini reddederek, savunmasını yapmamış sanıklar hakkında yurt dışına çıkamamak şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca, "menfaat çatışması" konusunda süre talep eden sanık avukatlarına beyanda bulunmak üzere 20'şer gün süre verilmesine hükmetti.

Duruşma, 30 Haziran'a ertelendi.

Olay


Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından dava açılmıştı.

Buna ilişkin hazırlanan iddianamede, eski AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Ferizli L Tipi Cezaevi Müdürü Metin Sönmez, Sakarya Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Mustafa Taş, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili İsmail Güzel, Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Orhan Bayraktar, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'un Danışmanı Süleyman Karakuş, Emniyet Müdürü Oğuz Çuhadar, polis memurları Erdal Karataş ve Ayhan Kibaroğlu'nun Ergenekon terör örgütü, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Emniyet Müdürleri Nurgül Ada, Mehmet Fatih Ersoy, Yüksel Usta, Şinasi Dur, Hayati Bayazıt ve Nadi Şimşek, Emniyet Amiri Hüseyin Kopuzoğlu, polis memurları Mustafa Remzi Der, Tekin Polat ve Yunus Yaman'ın organize suç örgütü faaliyetleri kapsamında dinlendiği, memur raporunda ve mahkeme talep yazısında bu kişilerin görevlerine ilişkin bilgiye yer verilmediği öne sürülmüştü.

Sanıklardan Mustafa Aktaş'ın 16 kez, Ali Bilkay'ın da 11 kez 3 yıl 2 aydan 14 yıl 9 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları, toplamda Aktaş'a 50 yıl 8 aydan 236 yıl, Bilkay'a 34 yıl 10 aydan 162 yıl 3 aya kadar hapis cezası verilmesi talep edilmişti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
625d911977bc10a6102fac87d0f714f9@