Yaşar Coşkun'un tahliye talebi reddedildi, duruşma 15 Mart'a ertelendi

Yedi kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya ilişkin davanın görülmesine başlandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek yeni bir duruşma salonu tahsisi için duruşmayı 15 Mart'a ertelendi.

Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020'de meydana gelen patlamayla ilgili davanın ilk duruşması bugün başladı.

7 kişinin fabrikadaki, 3 kişinin de kalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlamada hayatını kaybettiği olayla ilgili, fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında yer aldığı 5'i tutuklu 7 kişi, hakim karşısına çıktı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında duruşma salonuna sınırlı sayıda kişi alındı.

22 yıl 6 aya kadar hapisleri isteniyor

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6-7-8 Ocak'ta görülecek davanın 27 sayfalık iddianamesinde, 5'i tutuklu 7 şüpheli hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Türkiye'nin yakından takip ettiği davayı pek çok medya kuruluşu da takip için Adliyeye geldi.

Davanın görüldüğü Sakarya Adliyesi'nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Davayı takip etmek için sivil toplum örgütleri ve mağdurların yakınlarının da olduğu çok sayıda kişi adliyeye geldi.

Adliye önünde toplanan fabrika çalışanları ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşma salonuna giremediklerini belirterek tepki gösterdi. Adliye binası önünde güvenlik önlemi alan polis ekipleri ise korona virüs sebebi ile duruşma salonuna herkesin alınamayacağını belirtti.

Adalet istediklerini belirten fabrika çalışanları ve hayatını kaybedenlerin yakınları, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Patlama anını anlatan fabrika çalışanlarının sözleri ise kan dondurdu. Bir fabrika çalışanı, alevlerden kaçarak fındık bahçelerinde kurtulmayı beklediklerini söyledi. İşçiler daha sonra açtıkları pankartlarla, “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı.

“Ben 7 gün boyunca eşimi bekledim”

Patlamada ölen Erhan Ateş’in eşi 7 gün boyunca eşinin kurtarılmasının beklediğini söyleyerek, “Ne yaşadığımı bir Allah biliyor bir de ben. Ben 7 gün boyunca eşimi bekledim. Sonra bana bir tabut getirdiler. 15 dakika durdu. Ben kendimi onunla avutuyorum. Ben iki çocukla kaldım. Ben de oranın yemekhanesinde çalışıyordum. Eşimin hakkı kaybolmasın, adalet istiyorum. 7 gece beklemek ne demek? Ben hiç içeri girmeden balkonda 7 gün boyunca eşimi bekledim. Ne yaşadığımızı buradaki insanlar biliyor” dedi.

DURUŞMADAN NOTLAR

Yeni tip koronavirüs tedbirleri dolayısıyla duruşmaya müştekiler ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç dışında izleyici alınmadı. Yoklama alınmasıyla başlayan duruşmada, kimlik tespiti yapıldı.

Ardından sanıkların savunmalarına geçildi.  Fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun tahliyesini istedi. Sanığın avukatının sabotaj iddiası üzerine salon karıştı.

Sanık avukatları ve duruşma savcısı da duruşmanın ertelenmesi ve daha büyük bir salonda yapılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek yeni bir duruşma salonu tahsisi için duruşmayı 15 Mart'a ertelendi. 

3 yıl önce
tahliye tıpası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
426ac0ae366d67a0768461c4bf760c6d@