Yaşlı çiftin öldüğü patlamaya ilişkin dava başa döndü

Sapanca İlçesinde bulunan yazlık evlerine gelen 72 yaşındaki Gülendam ve 75 yaşındaki Cuma Ali Karataş, 20 Haziran 2016 tarihinde meydana gelen patlamada ağır yaralandı. Sitede görevli olarak çalışan Seydi D. tarafından özel araçla hastaneye götürülen Gülendam Karataş ve Cuma Ali Karataş, günlerce süren yaşam mücadelelerini kaybederken, yaşlı çiftin çocukları ise meydana gelen patlamanın nedenini araştırmak için hukuki süreç başlattı. Yaşlı çiftin 4 kızından biri olan Nazlıhan Karataş tarafından dilekçeyle Kocaali Makine Mühendisleri Odası’ndan olay yerine getirilen bilirkişi heyeti, evlerde kullanılan LPG’nin nakli için kullanılan boruda kopuk tespit etti.
 

 
2 KİŞİ SUÇLU BULUNMUŞTU


 
Kocaeli Makine Mühendisleri Odası tarafından görevlendirilen 5 kişilik bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemede evde LPG hattı olmasına rağmen LPG hattının bağlı olmadığı ve kullanılmadığı, patlamanın gerçekleştiği konutun LPG kullanmadığı, patlamanın mutfak alanına dolan LPG gazından olduğu ve tesisatta 40 santimetrelik bir kısmın kopuk olduğuna dair tutulan rapor soruşturma dosyasına girdi. 2016 yılında başlayan mahkeme, 18 Aralık 2018’de sona ermiş ve binaları yapan müteahhit ile LPG tesisatını yapan ve dolumu gerçekleştiren firma yetkilisi suçlu bulunmuştu.
 

 
KARAR BOZULDU


 
Sakarya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara yapılan itiraz sonrası Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi tarafından 13 Mayıs 2019’da; ‘LPG tankı ve tesisatının kurulum ve işletilmesinin sağlanıp sağlanmadığı açısından uzman bilirkişiler refakate alınarak yerinde keşif marifetiyle tespit yapılmaması’ nedeniyle bozuldu. Kararın bozulmasıyla dosya yeniden Sakarya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilirken 2 yıldan fazla süren hukuk süreci yeniden başa döndü.
 

 
“HUKUK MÜCADELESİ VERİYORUZ”


 
Anne ve babasının hayatını kaybetmesinin ardından uzun süreli bir hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Nazlıhan Karataş, “20 Haziran 2016’da Sapanca Balkaya Mahallesindeki yazlığımızda olan patlama sonucunda 8’inci gün annemi, 13’üncü günde ise yoğun bakımda babamı kaybetti. Evimizde doğalgaz yok. Bu olayı araştırdığımda gördüğüm şey; haberimizin olmadığı ve yerin sadece 10 santimetre altında olan LPG borusunun koptuğu. Buradaki gaz, su hattının yanından evimizin mutfağına dolmuş. İftar saatinde bahçe katından eve giren anne ve babam ise parlayan gaz sebebiyle feci şekilde can verdi. Ben yıllardır bunun hukuk mücadelesini veriyorum, haklılığımı ispat etmeye çalışıyorum. Annemin ve babamın canının hesabını sormaya çalışıyorum” dedi.
 

 
“PERİŞAN HALDEYİZ”


 
Mahkeme kararının bozulmasına anlam veremediklerini belirten ve gerekçe olarak gösterilen keşif raporunun var olduğunu söyleyen Nazlıhan Karataş, “Borunun en azından toprağın 50 santimetre altında olması lazım, üzerinde ikaz bantlarının olması lazım. Ben mimarım, bu işin uygulamasını yaptırıyorum. Olay ilk olduğunda ben nedenini çözmek için Kocaeli Makine Mühendisleri Odası’ndan bilirkişi istedim ve heyet gelerek burada, sahada bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın raporu soruşturma dosyasına girdi. Defalarca mahkemede bilirkişi heyetinin mahkemeye çağırılmasını istedim fakat dikkate alınmadı. Şimdi karar bozuldu, gerekçesi ise alanda inceleme yapılmamış olması. Bu sahada inceleme yapıldı ve rapor soruşturma dosyasında var. Kardeşim, ağabeyim, ablalarım hepimiz perişan haldeyiz. Anne ve babam komşumuzun bahçesinden eve girmiş. Mutfakta biriken gaz, annemin üst kata yürümesiyle yanan hareket sensörlü lambayla patlamış. Annem sağ tarafından yaralanıyor, babam ise kapıda yakalanıyor. Tüm sırtı yanmış, böbrekleri birbirine yapışmıştı” ifadelerini kullandı. (Haberlisin)
5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2f78ec4d3e07f285676af32b302d6d49@