Yaz tatili;ama onlar fındık topluyor

Yaklaşık 2 bin kilometre yol katederek Güneydoğu Anadolu\'dan Sakarya\'nın Kocaali ilçesine gelen mevsimlik işçilerin kimisi kışlık ihtiyaçları, kimisi de okul harçlıkları için sıcağa aldırış etmeden fındık topluyor.

Geçimlerini sağlamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu\'dan çeşitliı kentlere göç eden işçiler, fındık bahçelerindeki mesailerini sürdürüyor. Kestanepınarı köyündeki eğimli arazilerde çalışan işçiler, gurbette hasretlik çekseler de ekmek parası ve okul harçlıkları için ter döküyor.

Mardin\'in Nusaybin ilçesinden gelen işçi çavuşu Halil Demir, yaptığı açıklamada, okul harçlığını çıkarmak için yaz aylarında geçici işlerde çalıştıklarını söyledi.

Yaklaşık 5 aileyle bin-2 bin kilometre yol katettiklerini vurgulayan Demir, "3 ay tatilde harçlığımızı çalışıp çıkarmak istedik. Yemesi, içmesi bize ait. Sadece çalışıp aileye yük olmamak için geldik" ifadesini kullandı. 

Demir, kendisi de dahil çoğu mevsimlik işçinin üniversite, lise, ilkokul, ortaöğretim öğrencisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:  "Bunlar da okul masrafını çıkarmak için bu tarafa geldi. Aramızda üniversite okuyan 2-3 kişi var, üniversiteye yeni kayıt olanlar var, yine hazırlananlar var. Zor oluyor tabii, nasıl olmasın? Bin-2 bin kilometre yol geliyorsunuz. O kadar yol katedip bu kadar ucuza çalışıp 07.00\'den 19.00\'a insanın canı çıkıyor. Bu şekilde hiçbir insan çalışamaz, inşaatta bile o kadar çalışma yok. Bir de bu kirin, yağmurun altında, acayip yağmur var. Çocuklar ıslanıyor, hasta oluyor. Çoğu hasta şu anda, grip olmuş. Zor oluyor tabii, ne yapalım, biz de ailemize destek olmak için buradayız."

"Hayatımı kurtardım, üniversiteyi kazandım"
İşçilerden Derya Demir de evde sıkılacağına harçlığını çıkarmak için Sakarya\'ya geldiğini anlattı.

Bu yıl üniversiteye gideceğini, harçlığını çıkarmak için çalıştığını ifade eden Demir, "Biliyorum, zor koşullarda buraya geldik ama hepimiz de öğrenciyiz, mecburuz. Boş boş evde oturacağımıza, orada çok iş yeri olmadığı için buralara gelip en azından okul harçlığımızı çıkarıyoruz" diye konuştu. 

"En azından hayatımı kurtardım, üniversiteyi kazandım" diyen Demir, buradan kayıt için İstanbul\'a gideceğini, kayıtların ardından yeniden memlekete döneceğini sözlerine ekledi. 

Köy muhtarı Selahattin Serhoş da mevsimlik işçilerin bin 380 kilometre yol katedip buraya geldiklerini, sabah ve akşam 12 saat çalıştıklarını dile getirdi. 

"Allah, hepsinden razı olsun" diyen Serhoş, "Onlar bizi utandırmıyor, biz de elimizden geldiğince onları utandırmayacağız, utandırmıyoruz da. Eskiden fındıkları daldan topluyorduk. Çok zor oluyordu, şimdi yerden topluyoruz. Daldan toplarken insanın gözüne bir şeyler kaçabiliyordu. Böcek düşebiliyor, yakıyordu. Şimdi yerden toplanıyor, iyi. Bahçemizde idare ediyor, temiz, toplamaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Serhoş, fındık mahsulünün  iyi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir bahçem var, hiç fındık yok orada ama iki bahçem daha var. Allah\'a şükürler olsun, bin bereket versin, iyi. 5-6 ton fındık çıkar. Mücadele veriyoruz, her şey güzel. Fındığın şu anda tüccarlardaki fiyatı 10,5  lira. \'Karadeniz bölgesinde fındık yok\' diyorlar. Keşke orada da olsaydı. Fındık 15-17 lira civarında olsa iyi olur, 5-6 yılda bir oluyor anca. Tabii her şey tüccarlara bağlı şu anda. Önce hükümetin, sonra tüccarların elindeyiz."

10 yıl önce
Fındık, Fındık Kabuğu, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği TicaretiFındık, Fındık Kabuğu, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği Ticareti
İç fındık satımı
fındık çeşitleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
30a4c040d7f8ce864da6829b289cb559@