Turan, Türkiye'de kitap okuma oranının dünyasının çok gerisinde kaldığını söyledi. Bir Japon'un yılda 25 kitap okuduğunu, oysa Türkiye'de yılda 6 kişiye ancak bir kitap düştüğünü belirten Turan " Bir Norveçli kitaba yılda 137 dolar harcıyor. Buna mukabil, bir Türk'ün kitaba ayırdığı para yılda sadece 0,45 dolar. AB ülkelerinde, insanların yüzde 40'ı yılda asgari bir kitap okurken, bizim 40 milyon insanımız hiç kitap okumuyor. Bizim 1 yılda bastığımız kitapları Japonlar bir günde basıyor" dedi.
Son çalışmayla çocuklara, öğrencilere, gençlere ve tüm topluma kitap okuma sevgisini kazandırmayı amaçladığını ifade eden Turan, şunları söyledi: "Dünyada başarılı olmuş insanların, bu başarılarını okudukları kitaplarla gerçekleştirdiklerini örneklerle anlatmaya çalıştık. Mucitlerin icatlarını kitaplardan esinlenerek yaptıklarını ortaya koyduk. Bu sebeple kitaba isim olarak "Başarıya Uzanan Köprü" (Kitapların Sırrı) dedik.Kitap okumanın insana sağladığı faydaları izah ederek, kitap okumayı özendirmek için, alınacak tedbirler üzerinde durduk."
Turan, kendisinin 15-20 haneli bir yoksul köyde büyüdüğünü ve kitaplarla tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini dile getirerek, "İlkokulu birleştirilmiş sınıfta okudum. Bir yandan da çobanlık yapıyordum. Babam da ne bulursa okuyan bir insandı. Bana da hep okumayı tavsiye ederdi. Ben de koyunların peşinde bile kitap okurdum. Bazen koyunları bile kaybederdim okumaya dalınca. Bu kitapla insanlara okumanın ne kadar güzel bir şey olduğunu göstermeye çalıştım"
Mustafa Turan'ın "Cihan Hâkimiyetine Giden Yol, Güldüren ve Düşündüren Tarih, Destanlaşan Çanakkale, Evinizdeki Okul, Babalardan Çocuklara Öğütler, Temel Sorunların Analizi, Sultan II. Abdülhamit Han isimli kitapları bulunuyor.
Cihan