Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi tarafından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özdemir’in katılımıyla Reddedilen Miras; Divan Edebiyatı konulu söyleşi düzenlendi.
Mehmet Özdemir sözlerine başlarken, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Divan Edebiyatı tartışmalarının başladığını, Tanzimat edebiyatı birinci dönem kuşağından olan Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa’nın Divan edebiyatına yöneltmiş oldukları eleştirilerle birlikte özellikle Servet-i Fünun edebiyatı kuşağından sonra kimsenin Divan edebiyatını yeniden canlandırmayı düşünmediğini belirtti.
Özdemir, bununla birlikte Divan edebiyatının sürekli tartışmaların içine çekildiğini son olarak da 19 Aralık 2001 tarihinde Hürriyet Gazetesi muhabiri Kamuran Zeren’in Milli Eğitim Bakanlığı’na dayanarak hazırladığı “Failatün Failün bitti…” haberi ile birlikte uzun süre gündemden düşmediğini belirten yazar, gazete ve dergilerde uzun süre yaşanan tartışmada birçok farklı görüşün paylaşıldığını ve tartışıldığını belirtti.
"Tartışmaların kökeni medeniyete bağlıdır"
Mehmet Özdemir, “Bu tartışmada Divan edebiyatının liselerde müfredattan çıkarılarak, önceliğin cumhuriyet dönemine verileceği iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu tepki Divan edebiyatı mirasına sahip çıkılması anlamında önemliydi. Bu tartışmaların kökeni medeniyet olarak nerede durduğuna göre değişmekteydi. Yaklaşım ve anlayışlarda farklı medeniyet anlayışlarından dolayı birbirine zıt fikirler serdedildi. Kitabımda bu tartışmayı geniş bir şekilde ele alarak, edebiyat üzerinden yaşadığımız zihin bulanıklığını resmetmeye çalıştım” dedi.
Özdemir, yeni kuşakların Divan edebiyatı birikiminden habersiz bir şekilde eğitim görmemeleri gerektiğini, bu kültür- edebiyat-dil mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi. Dinleyicilerin Divan edebiyatı bağlamında; liselerde Divan edebiyatı derslerinin işlenişi, edebiyat öğretmenlerinin yeterliliklerinin oluşturduğu sorunlar, geleceğe hangi yönlerle taşınabileceğine dair sorulara Mehmet Özdemir’in cevap ve yorumlarıyla program son buldu.