Yem ve Saman Fiyatları Üreticiyi Üzmeyecek!

Sakarya, İstanbul, İzmir, Bursa ve Manisa gibi Marmara ile Ege bölgelerindeki büyük illerde faaliyet gösteren hayvancılık işletmelerinin saman ihtiyacının önemli ölçüde karşılandığı Kütahya\'da hububat üretimi 2012 yılına oranla bu sene yüzde 22 arttı.

Bu durum, geçen sonbahar ve ilkbahar aylarında yem ve saman fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle yükselen maliyetlerinin azalmasını bekleyen büyükbaş ile küçükbaş hayvan yetiştiricilerini umutlandırdı.

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde kuraklığın etkisiyle geçen yıl azalan hububat üretiminde bu yıl iklim koşullarının iyileşmesine paralel olarak yüzde 22 yükseliş kaydedildiğini söyledi.

Saman üretiminin de arttığını dile getiren Yorulmaz, "Türkiye\'de geçen yıl üretim azlığı ve kuraklık nedeniyle ithal edilen, tonu bin liraya kadar çıkan samanın fiyatı, ekiliş alanlarının artmasıyla tonda 350 lira düştü. Fiyatlarda dalgalanma beklenmiyor" dedi.

İlde geçen yıl 175 bin ton buğday samanı, 69 bin ton arpa samanı üretildiği bilgisini veren Yorulmaz, bu yıl ise 382 bin ton buğday samanı, 131 bin ton arpa samanı elde edilmesinin beklendiğini vurguladı.

Kütahya\'da bu yıl 1 milyon 640 bin dekara buğday, 580 bin dekara arpa ekildiğini dile getiren Yorulmaz, hububatta üretim alanları geçen yıllara göre artan Kütahya\'nın, İzmir, Manisa, Bursa, İstanbul, Sakarya gibi büyük illerin önemli saman tedarikçilerinden olduğunu ifade etti.
"Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre aynı düzeyde kalacağını tahmin ediyoruz"

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş da geçen yıl yaşanan yem ve saman sıkıntısından sonra artan üretim ve iyileşen iklim şartlarının, bu yıl üreticileri rahatlattığını bildirdi.

"Yem ve saman fiyatlarında geçen yıla göre yüze 50\'ye varan düşüşler yaşanıyor" diyen Demirtaş, bunun üreticiler için çok önemli olduğuna işaret etti.
Üreticinin tek girdisi saman ve yem olmadığı için fiyatlardaki düşüşün tüketiciye yansıyacak avantajları bulunmadığını vurgulayan Demirtaş, en azından et ve süt ürünlerinde artışlar görülmemesinin, vatandaşların yararına olduğunu anlattı.
Kütahya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan ise üreticilerin, yem ve saman sıkıntısını devletin teşvikleri ve aldığı önlemlerle atlattığını belirtti.

Üreticilerin, devlet politikasıyla yarı yarıya azalan fiyatlar sayesinde iki yıl yetecek yem ve saman stokladığını ifade eden Atakan, "Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre aynı düzeyde kalacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Tavşanlı ilçesine bağlı Şahmelek Köyü Muhtarı Hüseyin Daşdemir, geçen yıl bazı üreticilerin, yem ve saman sıkıntısı nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Saman fiyatlarının yer yer yüzde 70\'e varan oranlarda azaldığına dikkati çeken Daşdemir, "Bu sene üretilen saman miktarında yüzde 70-80 gibi bir artış var. 2011 yılında yerinde 1,5 liraya aldığımız balyayı 2012 yılı itibarıyla 27-28 liradan alıyorduk. Bu büyük bir sıkıntı oluşturuyordu. Hayvan sahipleri balya bulamadığından ve balyanın çok pahalı olmasından hayvanlarını sattı. Bu yıl saman balyasının fiyatı 4-4,5 lira. Kısaca yem ve saman fiyatları bu yıl üreticinin cebini yakmayacak" diye konuştu.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
dc3112b255beb743d0c065df95543c89@