Sakarya Adliye Sarayı, Resmi Daireler Kampusu'ndaki yeni binasında hizmet vermeye başladı. Ancak yeni binada duruşma salonları, mahkeme ve savcılık kalemlerinin görev yaptığı ofislerin küçük olduğunu belirten personeli ile avukatlar duruma tepki gösterdi. Sakarya Barosu da yeni duruşma salonlarının küçük olmasının güvenlik sorunu oluşturacağı uyarısında bulundu.
17 Ağustos Marmara Depremi'nde Atatürk Bulvarı'ndaki iki katlı binası yıkıldıktan sonra Mithatpaşa Mahallesi'nde Zirai Donatım Kurumu'na ait binada hizmetini sürdüren Sakarya Adliyesi, bugünden itibaren Camilideki Resmi Daireler Kampusu'ndaki yeni binasında hizmet vermeye başladı. Yeni adliye binasında mahkeme ve savcılık kalemleri ile duruşma salonlarının önceki binaya oranla küçük olduğu dikkat çekti. Yeni bina güvenlik tedbirleriyle de dikkat çekiyor. Hükümlü ve tutukluların özel bir bölümden içeri alınacağı adliyede 50 civarındaki kamerayla da polis binanın içini ve dışını kontrol altında tutacak. Hakim, savcı ve personel için ayrı giriş kapısının bulunduğu adliyeye vatandaşlar, x ray cihazından geçerek girecekler. Yeni adliye binasında duruşma salonları, kalemleri ve arşivlerin küçük olması başta adliye personeli ve avukatların tepkisini çekiyor.
Bazı hakim ve savcılar da, yeni adliye binasının fiziki ve ulaşım açısından sorunlu olduğunu belirtiyor.
Sakarya Baro Başkanı Vacit Öktem'de yeni binanın fiziki anlamda yetersiz olduğunu söylüyor. Adalet Bakanlığı'nın isabetli bir biçimde her yere ayrı ve bağımsız adliye binaları yaptığını belirten Öktem; "Bakanlık, adliyelerin valilik ve kaymakamlığın gölgesinde olmaması için her yerde bağımsız ve ayrı adliye binaları yapıyor. Bu binalar o yörenin de en görkemli binaları oluyor. Adliyenin üzerinde hiç bir gölge olmamalı. Ama Sakarya'da tam aksi yapıldı. Sakarya'da adalet binasını getirdiler Valiliğin bir bünyesi içine aldılar. Başka illerde her çeşit olanak tanınıyor. Bağımsız binalar yapılıyor. Sakarya'ya ise bir haksızlık yapılıyor." dedi.
Yeni binanın daha önce adliye olarak dizayn edilmediğini, valiliğin bir bölümü olarak düşünüldüğünü kaydeden Öktem, fiziki anlamda yetersiz olan binanın yerine ayrı ve bağımsız bir adliye binası istediklerini ifade etti. Yeni adliye binasındaki duruşma salonlarının çok küçük ve tehlike doğuracak durumda olduğuna vurgu yapan Öktem şunları söyledi: "Ağır ceza salonları en dipte bodrum gibi yerde. Çok küçük ve tehlike doğuracak bir konumda. Ağır ceza salonunda müşteki ve sanık yakınları duruşmaya geldiklerinde yan yana oturacaklar. Dışarıda çok dar koridorda birlikte olacaklar. Bu da büyük bir güvenlik sorunu oluşturacak. Mahkeme kalemleri çok küçük 22 metrekarelik mahkeme kalemleri var. 3 tane masa konuyor. O mahkeme kalemine avukatın girmesi ve dosyayı okuması dahi çok zor. O nedenle biz bağımsız ayrı bir adliye binası istiyoruz. Adliyenin eski yeri hazineye ait. Orada ayrı bir bina istiyoruz. Diğer vilayetlerde olduğu gibi. Sakarya'ya yakışır ayrı bağımsız bir bina istiyoruz "
Yeni binanın ulaşım açısından da sorunlu olduğunu dile getiren Öktem; "Yeni adliye binası kent 16 kilometre uzaklıkta. Ağır ceza ve iş mahkemeleri haliyle kent merkezinde oluyor. Vatandaş kalkacak ilçelerden şehir merkezine, oradan ikinci bir vasıtaya binerek adliyeye gelecek. Duruşmaları öğleden sonraya kalırsa gideceği, oturacağı ve yemek yiyeceği yer yok." diye konuştu.
Adliye binası hakkında geçen hafta Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüklerini söyleyen Öktem, bakandan olumlu işaret aldıklarını belirtti. Öktem, Sakarya'ya ayrı ve bağımsız adliye binası yapılması için iktidar partisinin milletvekillerini göreve çağırdı.