Yeni Fındık Strateji Planı'na Tepki

Hükümetin, 2009-2012 yılları arasında uygulayacağı yeni 'Fındık Strateji Planı'na Sakaryalı il ve ilçe ziraat oadaları başkanları ile fındık üreticileri tepki gösterdi. Oda başkanları, hükümetin yeni fındık planının üreticiyi mağdur edeceği uyarısında bulundu.

Sakarya'da il ve ilçe ziraat odaları başkanları, hükümetin yeni 'Fındık Strateji Planı'na tepki için biraraya geldi. Önemli fındık üretim merkezlerinden biri olan Karasu ilçesinde Tuzla Mahallesi'ndeki bir fındıklıkta biraraya gelen oda başkanları ve çiftçiler, basın açıklaması yaptı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 'çevik kuvvet' polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde konuşan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, serbest piyasa şartları oluşturulmadan, üretici güçlendirilmeden ve lisanslı depocoluk sistemi devreye girmeden fındığın serbest piyasa şartlarına bırakılmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Üreticinin maliyetin altında serbest piyasa şartlarında oluşacak bir fiyat karşısında korunması için müdahale alımları yapabilecek bir mekanizmanın hayata geçirilmesinin zaruri olduğunu anlatan Şenoğlu; "Hükümet, fındık üretim alanlarının 2012 yılına kadar 406 bin hektar alana çekilmesi ve arz fazlasının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini ve ticaretinin yüzde 85'ini gerçekleştiren Türkiye, bu uygulama ile dünya fındık üreticisi ülkeleri arasındaki üstünlüğünü kaybederek ekonomik ve sosyal kayıplar yaşayacaktır. Bu uygulama gerçekleşirse, arz, talebi karşılayamaz hale gelir, üretim ihracatımıza bile yetmez. Dünyada fındık talebi artmaktadır. Projeksiyonları doğru koymamız gerekir. Bugün fındığı dikseniz hemen ertesi yıl ürün alamazsınız. Ekonomik olarak en az 8-10 yıl beklemeniz gerekir." dedi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Uuml;reticinin maliyetin altında serbest piyasa şartlarında oluşacak bir fiyat karşısında korunması i&ccedil;in m&uuml;dahale alımları yapabilecek bir mekanizmanın hayata ge&ccedil;irilmesinin zaruri olduğunu anlatan Şenoğlu;<font color="#333399"> &quot;H&uuml;k&uuml;met, fındık &uuml;retim alanlarının 2012 yılına kadar 406 bin hektar alana &ccedil;ekilmesi ve arz fazlasının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. D&uuml;nya fındık &uuml;retiminin y&uuml;zde 75'ini ve ticaretinin y&uuml;zde 85'ini ger&ccedil;ekleştiren T&uuml;rkiye, bu uygulama ile d&uuml;nya fındık &uuml;reticisi &uuml;lkeleri arasındaki &uuml;st&uuml;nl&uuml;ğ&uuml;n&uuml; kaybederek ekonomik ve sosyal kayıplar yaşayacaktır. Bu uygulama ger&ccedil;ekleşirse, arz, talebi karşılayamaz hale gelir, &uuml;retim ihracatımıza bile yetmez. D&uuml;nyada fındık talebi artmaktadır. Projeksiyonları doğru koymamız gerekir. Bug&uuml;n fındığı dikseniz hemen ertesi yıl &uuml;r&uuml;n alamazsınız. Ekonomik olarak en az 8-10 yıl beklemeniz gerekir.&quot;</font> dedi. </font></p>

Fındık piyasasına müdahale mekanizmasında üç yıl önce Fiskobirlik uygun görülmediği için, en güçlü müdahale kurumu olan TMO'nun devreye sokulduğunu belirten Şenoğlu, açıklanan yeni planda TMO'nun devreden çıkarıldığını ve çiftçinin normal işleyen bir piyasanın oluşması için gerekli olan arkasındaki devlet desteğini kaybettiğini kaydetti. "Devlet, ben çiftçiden yanayım diyemedi'' şeklinde konuşan Şenoğlu, çiftçinin hasada girerken tüccara mahkum edildiğini, daha önceden haberdar edilmediği için korumasız ve çaresiz bırakıldığını ifade etti. ''Hasada çok kısa bir süre kala yapılan bu sistem değişikliği açıklamasının, fındık fiyatlarını aşağıya çekeceğini vurgulayan Bayraktar; şunları söyledi:

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Fındık piyasasına m&uuml;dahale mekanizmasında &uuml;&ccedil; yıl &ouml;nce Fiskobirlik uygun g&ouml;r&uuml;lmediği i&ccedil;in, en g&uuml;&ccedil;l&uuml; m&uuml;dahale kurumu olan TMO'nun devreye sokulduğunu belirten Şenoğlu, a&ccedil;ıklanan yeni planda TMO'nun devreden &ccedil;ıkarıldığını ve &ccedil;ift&ccedil;inin normal işleyen bir piyasanın oluşması i&ccedil;in gerekli olan arkasındaki devlet desteğini kaybettiğini kaydetti.<font color="#333399"> &quot;Devlet, ben &ccedil;ift&ccedil;iden yanayım diyemedi''</font> şeklinde konuşan Şenoğlu, &ccedil;ift&ccedil;inin hasada girerken t&uuml;ccara mahkum edildiğini, daha &ouml;nceden haberdar edilmediği i&ccedil;in korumasız ve &ccedil;aresiz bırakıldığını ifade etti. ''Hasada &ccedil;ok kısa bir s&uuml;re kala yapılan bu sistem değişikliği a&ccedil;ıklamasının, fındık fiyatlarını aşağıya &ccedil;ekeceğini vurgulayan Bayraktar; şunları s&ouml;yledi: </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p>

"Bu sistem değişikliği ile piyasada fiyatlar düşecektir. Tüccar fiyatı aşağı çekerek, desteğin bir kısmını çiftçi ile kırışacak, paylaşacaktır. Nitekim kırışma hızlı başladı; kararname açıklanmadan önce 4 TL'den bağlantı yapan tüccar fiyatı 3,1 TL'ye çekti. Bu fiyatların daha da aşağıya düşmesinden endişe ediyoruz. Bundan en büyük zararı, prim desteğinden faydalanamayan toplam fındık üreticisinin üçte birini oluşturan çiftçi görecektir. Bu strateji ile çiftçi dayak yedi. Makro açıdan ülke kazanacak mı ? Kazanacaksa dayak yemeye razıyız. Fındık fiyatlarının düşmesi ile ihracat miktarımız artsa bile toplam ihracat gelirimiz düşecektir."

Şenoğlu, açıklanan fındık planının ülkenin sürdürülen fındık politikası açısından uygun bulunmadığını ve fındık üreticisi çiftçiler açısından önemli sorunları beraberinde getireceğini savundu. Ziraat odası başkanları ve fındık üreticileri, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&quot;Bu sistem değişikliği ile piyasada fiyatlar d&uuml;şecektir. T&uuml;ccar fiyatı aşağı &ccedil;ekerek, desteğin bir kısmını &ccedil;ift&ccedil;i ile kırışacak, paylaşacaktır. Nitekim kırışma hızlı başladı; kararname a&ccedil;ıklanmadan &ouml;nce 4 TL'den bağlantı yapan t&uuml;ccar fiyatı 3,1 TL'ye &ccedil;ekti. Bu fiyatların daha da aşağıya d&uuml;şmesinden endişe ediyoruz. Bundan en b&uuml;y&uuml;k zararı, prim desteğinden faydalanamayan toplam fındık &uuml;reticisinin &uuml;&ccedil;te birini oluşturan &ccedil;ift&ccedil;i g&ouml;recektir. Bu strateji ile &ccedil;ift&ccedil;i dayak yedi. Makro a&ccedil;ıdan &uuml;lke kazanacak mı ? Kazanacaksa dayak yemeye razıyız. Fındık fiyatlarının d&uuml;şmesi ile ihracat miktarımız artsa bile toplam ihracat gelirimiz d&uuml;şecektir.&quot; </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Şenoğlu, a&ccedil;ıklanan fındık planının &uuml;lkenin s&uuml;rd&uuml;r&uuml;len fındık politikası a&ccedil;ısından uygun bulunmadığını ve fındık &uuml;reticisi &ccedil;ift&ccedil;iler a&ccedil;ısından &ouml;nemli sorunları beraberinde getireceğini savundu. Ziraat odası başkanları ve fındık &uuml;reticileri, basın a&ccedil;ıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. </font></p>
15 yıl önce
Fındık, Fındık Kabuğu, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği TicaretiFındık, Fındık Kabuğu, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği Ticareti
Yeni yıl partisi
Sakarya yeni sistem yapı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c24b702cec0472f1461516ac1841ec12@