Yenikent'in kanayan yarasına çözüm arayışı

Sakarya’da iki lise öğrencisi yaptıkları araştırmada 1999 depreminin ardından yeni yerleşim yeri olarak kurulan Yenikent’in kanayan yarası olan konutlar ve kalıcı işyerlerinin geleneksel Türk aile yapısına uygun olmadığı tespit edildi.

Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Neşegül Özcan ve Elif Kabranlar Yenikent’in kanayan yarasına çözüm arayışı içine girdiler.

Suç merkezi

Öğrenciler, Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatları\'na (USOBO) gönderecekleri, devlet eliyle yapılan binaların ve iş merkezlerinin üzerinde durdukları projelerinde; konutların geleneksel Türk aile yapısına uymadığını tespit eden öğrenciler, kullanılmayan iş merkezlerinin de birer suç merkezi haline gelmesinin çevre binalardaki halk açısından büyük bir güvenlik sorunu olduğunu dile getiriyorlar. Bu durumu; “Devlet eliyle yapılan bu konutlarda insanların mahremiyet konusundaki hassasiyeti dikkate alınmamış, evlerin izolasyonu tam sağlanamamıştır. Örneğin, üst kattaki birinin çektiği masanın sesinin alt kattan net şekilde duyulması, konuşmaların, televizyonun v.b durumların bina içinde duyulması insanları rahatsız eder durumdadır. Yalnız ses değil aynı zamanda ısı yalıtımı da tam sağlanamamıştır. Bir dairenin toplumumuz içinde kabul görebilmesi için öncelikte etrafındaki dairelerden tamamen izole edilmesi gerekmektedir. Diğer evlerle etkileşim içinde olması, her iki tarafı da rahatsız edecek bir durumdur” şeklinde özetleyen öğrenciler komşuluk ilişkilerine de dem vuruyorlar.

Mahalle kültürü

Komşuluk ilişkilerinin eskisi gibi olmadığını, mahalle kültürünün git gide yitirildiğini belirten öğrenciler bu projeyi yapma amaçlarından da kısaca şöyle söz ettiler; “Camili-Karaman-Korucuk bölgesindeki terk edilmiş ticaret merkezlerini kullanarak kaybolmaya yüz tutmuş çarşı kültürünü canlandırmak, diğer bir deyişle binaları halka faydalı olacak birer iş hanı hâline getirmek, çevredeki güvenlik sorununu ortadan kaldırmak. Ailelerin fazla vakit harcamadan ulaşabilecekleri ve keyifli vakit geçirebilecekleri ortak mekânlar oluşturmak ve mavi iş merkezlerini toplumun sosyo-kültürel yapısını canlı ve dinamik hâle getirecek platformlar haline getirmek projeye başlarken gerçekleştirmek istediğimiz önerilerimizden birkaç tanesi.”
Yenikent'in kanayan yarasına çözüm arayışı
Yenikent'in kanayan yarasına çözüm arayışı
Yenikent'in kanayan yarasına çözüm arayışı
Yenikent'in kanayan yarasına çözüm arayışı
11 yıl önce
çözüm yayınları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a5bfd34540d43e0eaa63f533602b1aaa@