Yerel Medyanın Sorunları Tartışıldı

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, yerel medyanın halkın birlik ve beraberliği, ilin huzur ve asayişinin sağlanması, kamu yararı olan sağlık ve benzeri hizmetlerde vatandaşların doğru bilgilendirilmesi, yerinde yapılan doğru eleştirileriyle yol gösterici olduğunu söyledi.

Türkiye Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), Sakarya Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği (RATED) ile Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğiyle düzenlenen "Yerel Medyanın Pazarlama İletişimindeki Yeri" konulu panel, ATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı.

Panele Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, ATSO Başkanı Erol Öztürk, RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, radyocular, televizyoncular ve gazeteciler katıldı.

RATED Bakanı Zafer Büyük yaptığı konuşmada, paneli düzenlemekteki amaçlarının sorunları konuşarak çözüm aramak olduğunu söyledi.

ATSO Bakanı Erol Öztürk, demokrasilerde yerel basının önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, "Demokrasiler yerel yönetimlerle filizlenir, kök salar ve ülke düzeyine yayılması yerelde benimsenmesine bağlıdır. Basın yerel birimlerde, yerel yönetimlerde birebir temas halinde olduğu yörelerde, halkın iradesi doğru ve dürüstçe yansıtılamazsa halkın sesini, halkın istemlerini yerine getirmezse demokrasi sağlıklı işlemez. Yerel basında, yerel birimlerde demokrasinin işlemesi ülke demokrasisi için büyük önem taşır. Basının temel işlevi halkı bilgilendirmektir. Bunu yaparken de kendi yöresinde, dünyada olup bitenleri, doğru ve eksiksiz, saklamadan, gerçeği saptırmadan iletmesi gerekir" dedi.

RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy ise amaçlarının yerel medyanın demokratik toplum düzeyindeki yerini işaretlemek, bununla zaman zaman sıkıntıya düşen özellikle yerel medyanın ekonomik krizler dönemindeki rolünü tespit etmek ve bununla ilgili olarak reklam verenleri buluşturmak olduğunu belirtti.

Gürsoy, "Yerel meydanın ülkemizde, özellikle radyo ve televizyonlar açasından çok önemli sorunları olduğu bir vakadır. Bunun asli nedeni 1990'lı yılların başında Anayasada var olan radyo televizyon tekelinin kaldırılması, özel radyo televizon yayıncılığının önünün açılmasıyla başlamıştır ve halan tartışmaları sürdürmekte olan radyo televizyon kanunu, yerel radyo ve televizyonların önemli sorunlarının çözümüne katkı sağlayamamıştır. Bu günlerde Bakanlar Kurulu'nda olduğunu bildiğimiz ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geleceğini düşündüğümüz yeni radyo televizyon yasasında da bu önemli problemlerin çözümü yerine getirelecektir umudundayız. Fakat, yerel radyo ve televizyonların yayın yaparken karşılaştığı çok temel sorunlar var. Bunların başlıcası diğer mecralarla olan ilişkileri, yerel medyanın finansmanı, yerel reklam verenler yani markalaşma sürecine giren ve ürettiği mal ile hizmetlerin topluma aktarılmasını sağlayan ekonomik aktörlerden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bu aktörlerin ürettikleri mal ve hizmetleri topluma doğru aktarabilmenin yolu medyanın da bunu sağlıklı olarak yapmasından geçer. Fakat bazı bölgelerimizde, bazı kuruluşlarımızı buna zaman zaman belediyelerimiz de ortak başka mecralar üreterek, açık hava bilboard ve benzeri gibi yerel radyo ve televizyonların zaten az olan kaynağını da paylaştırma yoluna gitmektedir. Dolayısıyla bunun kısa sürede çözüleceğini biliyoruz. Yerel radyo ve televizyonlarımızın bir başka sorunu da özellikle küçük merkezlerdeki rekabet sorununun birebir yayın politikalarına yansımasıdır. Bunu da zaman zaman yaptığımız eğitim çalışmalarıyla giderme yoluna gidiyoruz. Radyo televizyonlarımız toplam gelirinden yüzde 5 reklam geliri ödemekte. Yüzde 5 de eğitime katkı payı adı altında cirolarından pay ödemektedirler. Biz bunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu defalarca söyledik. Umuyoruz ki radyo televizyon yasasında bu sorun giderilecektir. Hiçbir anonim şirketten yüzde 5'lik eğitime katkı payı alınmaz. Bu pay geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 60 milyon YTL'dir. Yani milli eğitimin finansmanına yerel radyo televizyonlarımız önemli bir katkı sağlamamaktadır" dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran da, yerel yöneticilerin çalışmalarının en önemli ortağı ve bilgi kaynağının yerel medya olduğunu söyledi. Duran, "Yerel medya ile yerel yönetimlerin kopmayan, iç içe olan bir ilişkileri vardır. Bu ilişkilerin sağlıklı yürümesi, o bölgede yerel yönetimlerin güçlenmesi anlamını taşır. Yerel medyanın güçlenmesi, yerel yönetimlerin güçlenmesi, güçlü kentleri doğurur. Güçlü kentler, güçlü şehirler geleceği sağlam olan toplumu meydana getirir. Sakarya'nın zengin bir yerel medyası var. Onların güçlü olmasını diliyoruz. Güçlü olarak şehrin tüm sorunlarını, tüm problemlerini dile getirdiklerini görüyoruz. Şehirde kamuoyunun oluşmasında birinci unsur yerel medya. Yerel medya yerel yönetimlerin çalışmalarını birinci derecede izleyen kurum olma özelliğini taşımaktadır. İletişim çağındayız. Baş döndürücü bir hızla dünya gelişiyor. Bu gelişime hepimiz ayak uydurmak zorundayız. Bilgilenen toplum, bilgili toplum, gelişmiş toplum demektir. Bu noktaya gitme konusunda en önemli unsur yerel medyadır" şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Vali Hüseyin Atak ise, Türk basınının tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma, kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma ve bilgilendirme görevini ilkeli, tarafsız ve sorumlu bir yayıncılık anlayışı içinde daima başırı ilme yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini kaydetti.

Atak, "Sakarya'da görsel, işitsel ve yazılı basın kuruluşları yaygın basına göre yani ulusal basına göre, bugün kamuoyu oluşturmada etkin konuma gelmiştir. Bu durum ciddi bir dinleyici, izleyici ve okuyucu kitlesinin varlığını ifade etmekte ile birlikte Sakarya kamuoyunu bilgilendirme görevini başarıyla yerine getirdiğini göstermektedir. Yerel basınımız, halkımızın birlikte ve beraberliğinde ilimizin huzur ve asayişinin sağlanmasında, kamu yararı olan sağlık ve benzeri hizmetlerde vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesini, yerinde yapılan doğru eleştiriyle bizlere yol gösterici olmuş ve güç katmıştır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, yerel medyanın sorunlarını konuştu.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
35af730ca1f40bc11b59dbe87191d4ac@