Yeryüzünde 850 Kene Türü Var

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü bilinmektedir. 30 kene türünün KKKA virüsünü bulaştırabileceği bildirilmektedir" denildi.  

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ve kenelere yönelik korunma önlemleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. KKKA'nın kene kaynaklı bir enfeksiyon olduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: "KKKA, nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgularla  seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Yeryüzünde 850 kene türü bilinmektedir. Hyalomma soyuna ait keneler en etkin ve yaygın olmakla birlikte 30 kene türünün KKKA virüsünü bulaştırabileceği bildirilmektedir. Hastalık genel olarak kenelerin aktif olduğu mayıs ve ekim ayları arasında görülmesine rağmen değişik aylarda da görülebilir." 

Açıklamada, KKKA hastalığının önlenebilmesi için kenelerle mücadele edilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Kenelerin yoğun biçimde tarım ve orman alanları içinde yayılmış olması, çevreye zarar verecek düzeyde ilaç kullanımı gerekmektedir. Ayrıca kenelerin uygun olmayan çevre koşullarında çok uzun süre  boyunca canlı kalabilmeleri, yüksek orandaki üreme yeteneğine (3000-7000 yumurta) sahip olmaları, konak seçiminde çok alternatifleri olması ve akarisid ilaçlara karşı direnç oluşabilmesi, ilaçlama ile kene kontrolünün çok güç olmasına neden olmaktadır. Keneler gelişmelerini sürdürebilmek için konakçılarından kan emmek zorundadır. Bu kenelerin kan emmeleri engellenmelidir."

Kenelerle yapılması gereken mücadeleyle ilgili bilgilerin verildiği açıklamada şu görüşler yer aldı: "Hayvan sahipleri; hayvanların sağım ve kesim zamanını dikkate alarak, hayvanların kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ektoparaziter ilaçlarla yılda iki kez ilaçlamalıdır. İnsan sağlığı açısından paraziter ilaçların et ve sütte kalıntı sürelerine mutlaka dikkat edilmeli. İlaçların et ve sütte arınma süreleri sona ermeden tüketime sunulmamalıdır. Hayvanların mümkün mertebe kapalı alanlara alınarak ilaçlanması ve ilaçlamadan sonra bir-iki saat beklenmesine dikkat edilmelidir. İlkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere yılda en az iki kez ağıllar ve ahırlarda, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanlarda pülverizatör ile ilaçlama yapılmalıdır."

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ilaçlamalarda mutlaka Tarım Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ilaçlar kullanılması gerektiği belirtildi.
<font face="Arial" size="2">Kenelerle yapılması gereken m&uuml;cadeleyle ilgili bilgilerin verildiği a&ccedil;ıklamada şu g&ouml;r&uuml;şler yer aldı: </font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;Hayvan sahipleri; hayvanların sağım ve kesim zamanını dikkate alarak, hayvanların kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ektoparaziter ila&ccedil;larla yılda iki kez ila&ccedil;lamalıdır. İnsan sağlığı a&ccedil;ısından paraziter ila&ccedil;ların et ve s&uuml;tte kalıntı s&uuml;relerine mutlaka dikkat edilmeli. İla&ccedil;ların et ve s&uuml;tte arınma s&uuml;releri sona ermeden t&uuml;ketime sunulmamalıdır. Hayvanların m&uuml;mk&uuml;n mertebe kapalı alanlara alınarak ila&ccedil;lanması ve ila&ccedil;lamadan sonra bir-iki saat beklenmesine dikkat edilmelidir. İlkbahar ve sonbahar d&ouml;neminde olmak &uuml;zere yılda en az iki kez ağıllar ve ahırlarda, hayvan g&uuml;brelerinin d&ouml;k&uuml;ld&uuml;ğ&uuml; alanlar, &ccedil;eşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanlarda p&uuml;lverizat&ouml;r ile ila&ccedil;lama yapılmalıdır.&quot;<br /></font><br />Sakarya İl Tarım M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;'nden yapılan a&ccedil;ıklamada, ila&ccedil;lamalarda mutlaka Tarım Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ila&ccedil;lar kullanılması gerektiği belirtildi.</font></font>
İLAÇLAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Açıklamada ayrıca, ilaçlama yapanların koruyucu kıyafet, eldiven, temizlik ve dezenfeksiyon gibi kişisel korunma önlemi almaları gerektiği belirtilerek şöyle denildi: "Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, yarık, çatlak ve deliklerin kapatılması, duvarların sıvanması, temiz tutulması gerekmektedir. Hayvan barınakları, piknik amaçlı su kenarları, otlaklar veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle doğrudan alınmalıdır. (Isırılan yer; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra, iyotlu antiseptik sürülmelidir) Kenelerin çevrede çok olması halinde; mera, çayır, çalı çırpı ve gür otların bulunduğu yerler gibi kenelerin yaşamasına müsait alanlarda, diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, çok dikkatlice akarisid uygulamalarına başvurulabilir."

Kene ile ilaçlı mücadelenin bilinçli yapılması gerektiği belirtilen açıklamada son olarak şu bilgiler yer aldı: "Kontrolsüz ilaç kullanımı insan ve hayvan sağlığını tehdit ederek doğal dengenin bozulmasına neden olabilmektedir. Doğal dengenin bozulmaması için zorunlu olmadıkça açık alan, mera, piknik ve park alanlarının ilaçlamasından kaçınılması, zorunlu hallerde ise Tarım veya Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ilaçlarla ilaçlamanın yapılması ve ilaç prospektüslerine mutlaka uyulması gerekmektedir." 
<strong><font face="Arial" size="2">İLA&Ccedil;LAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR<br /><br /></font></strong><font face="Arial" size="2">A&ccedil;ıklamada ayrıca, ila&ccedil;lama yapanların koruyucu kıyafet, eldiven, temizlik ve dezenfeksiyon gibi kişisel korunma &ouml;nlemi almaları gerektiği belirtilerek ş&ouml;yle denildi: &quot;Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, yarık, &ccedil;atlak ve deliklerin kapatılması, duvarların sıvanması, temiz tutulması gerekmektedir. Hayvan barınakları, piknik ama&ccedil;lı su kenarları, otlaklar veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, v&uuml;cut belirli aralıklarla kene y&ouml;n&uuml;nden muayene edilmeli; v&uuml;cuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp &ouml;ld&uuml;r&uuml;lmeli, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle doğrudan alınmalıdır. (Isırılan yer; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra, iyotlu antiseptik s&uuml;r&uuml;lmelidir) Kenelerin &ccedil;evrede &ccedil;ok olması halinde; mera, &ccedil;ayır, &ccedil;alı &ccedil;ırpı ve g&uuml;r otların bulunduğu yerler gibi kenelerin yaşamasına m&uuml;sait alanlarda, diğer canlılara ve &ccedil;evreye zarar vermeden, &ccedil;ok dikkatlice akarisid uygulamalarına başvurulabilir.&quot;<br /><br />Kene ile ila&ccedil;lı m&uuml;cadelenin bilin&ccedil;li yapılması gerektiği belirtilen a&ccedil;ıklamada son olarak şu bilgiler yer aldı: <font color="#333399">&quot;Kontrols&uuml;z ila&ccedil; kullanımı insan ve hayvan sağlığını tehdit ederek doğal dengenin bozulmasına neden olabilmektedir. Doğal dengenin bozulmaması i&ccedil;in zorunlu olmadık&ccedil;a a&ccedil;ık alan, mera, piknik ve park alanlarının ila&ccedil;lamasından ka&ccedil;ınılması, zorunlu hallerde ise Tarım veya Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ila&ccedil;larla ila&ccedil;lamanın yapılması ve ila&ccedil; prospekt&uuml;slerine mutlaka uyulması gerekmektedir.&quot;</font>&nbsp;</font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3bcf374192fa96edfb7a564633e9f2ed@