Yıldız: Hayvancılığa Sponsor Bulunmalı

Sakarya Bölgesi Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvancılığın gelişmesi için ilginç bir öneri sundu. Yıldız, sektöre verilen mali desteğin artması için sponsor bulunması ve bazı vergi kalemlerinden katkı payı verilmesini teklif etti.

Yıldız'a göre futbol maç biletleri, bazı vergilerden katkı payı, elektrik, su gibi faturalardan hayvancılığa pay ayrılması sektörü daha fazla kaynağa kavuşturabilecek. Vergi ve faturalara çok fazla yük getirmemek şartıyla halkın da bu konuya sıcak bakabileceğini dile getiren Yıldız, "Her aile çoluk çocuğuna yeterince et yedirmek ister. Buna kimse karşı çıkmaz. Eğer gerçekten halk buna inandırılırsa, bu kalemlerden elde edilen gelirler et, süt ve ürünleri ucuzlarsa uygulama başarıyla sürdürülebilir. " dedi.

5 yılda hayvancılığa verilen teşviklerin 17 kat artarak 1 milyar 150 YTL ye ulaştığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Yıldız şöyle konuştu: "Sağlıklı nesillerin yetişmesi için iyi beslenilmesi gerekir. Et, süt ve ürünleri beslenmede çok büyük önem taşıyor. Bu ürünlerin bütün toplum tarafından alınıp tüketilmesi gerekiyor. Ancak bu günkü durumda toplumun büyük bir kesimi yetersiz gelir sebebiyle çok az tüketiyor, ya da hiç tüketemiyor. Et, süt ve ürünleri bütün gelir guruplarının kolayca alacağı fiyata çekilmesi gerekir. Bu da verilen desteğe bağlı."

Hayvancılığın yeterince gelişememesinin, planlı ve uzun vadeli bir politika olmayışından kaynaklandığını dile getiren Yıldız, "Meraya önem verilmeli. Mera arazileri giderek azalıyor. Bundan 50 sene önce 44 milyon hektar olan mera arazisi 12 milyon hektara düştü. Sınırlarımızdan her yıl 3-4 milyon başı bulan kaçak canlı hayvan girişi var. Bu, sektöre büyük darbe vuruyor. Gümrük Birliği de sektörü olumsuz etkiliyor. " diye konuştu.

Yıldız'ın hayvancılığın gelişmesi için yaptığı önerilerin bazıları şunlar: "Hayvancılığa sponsorların bulunması. İhracata yönelik teşviklerin başlatılması. Tavukçuluk sektöründe olduğu gibi büyükbaş ve de koyun, keçilerde entegre yapıların teşvik edilmesi. Üretici birliklerinin ve hayvancılık kooperatiflerinin yaygınlaşması için gerekli alt yapının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">5 yılda hayvancılığa verilen teşviklerin 17 kat artarak 1 milyar 150 YTL ye ulaştığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Yıldız ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;Sağlıklı nesillerin yetişmesi i&ccedil;in iyi beslenilmesi gerekir. Et, s&uuml;t ve &uuml;r&uuml;nleri beslenmede &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k &ouml;nem taşıyor. Bu &uuml;r&uuml;nlerin b&uuml;t&uuml;n toplum tarafından alınıp t&uuml;ketilmesi gerekiyor. Ancak bu g&uuml;nk&uuml; durumda toplumun b&uuml;y&uuml;k bir kesimi yetersiz gelir sebebiyle &ccedil;ok az t&uuml;ketiyor, ya da hi&ccedil; t&uuml;ketemiyor. Et, s&uuml;t ve &uuml;r&uuml;nleri b&uuml;t&uuml;n gelir guruplarının kolayca alacağı fiyata &ccedil;ekilmesi gerekir. Bu da verilen desteğe bağlı.&quot; </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Hayvancılığın yeterince gelişememesinin, planlı ve uzun vadeli bir politika olmayışından kaynaklandığını dile getiren Yıldız, <font color="#333399">&quot;Meraya &ouml;nem verilmeli. Mera arazileri giderek azalıyor. Bundan 50 sene &ouml;nce 44 milyon hektar olan mera arazisi 12 milyon hektara d&uuml;şt&uuml;. Sınırlarımızdan her yıl 3-4 milyon başı bulan ka&ccedil;ak canlı hayvan girişi var. Bu, sekt&ouml;re b&uuml;y&uuml;k darbe vuruyor. G&uuml;mr&uuml;k Birliği de sekt&ouml;r&uuml; olumsuz etkiliyor. &quot;</font> diye konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yıldız'ın hayvancılığın gelişmesi i&ccedil;in yaptığı &ouml;nerilerin bazıları şunlar: <font color="#333399">&quot;Hayvancılığa sponsorların bulunması. İhracata y&ouml;nelik teşviklerin başlatılması. Tavuk&ccedil;uluk sekt&ouml;r&uuml;nde olduğu gibi b&uuml;y&uuml;kbaş ve de koyun, ke&ccedil;ilerde entegre yapıların teşvik edilmesi. &Uuml;retici birliklerinin ve hayvancılık kooperatiflerinin yaygınlaşması i&ccedil;in gerekli alt yapının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi.&quot;</font></font></p>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
eb73567718e90fd98f16e1e243582767@