Yoğun Bakım Hastalarına Klasik Müzikle Şifa Aranıyor

Sakarya'daki Yenikent Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altında bulunan hastalara medikal tedavinin dışında her gün bir kaç saat klasik müzik dinletiliyor.

Dr. Burhan Kara, yoğun bakımda genelde kafa ya da genel vücut travması bulunan, beyin kanaması geçiren, solunum yetmezliği bulunan, bilinçleri kapalı hastaların bulunduğunu ifade etti.

Hastaların tedavi sürecinin çok zor olduğunu belirten Kara, "Yoğun bakım üniteleri kritik hastaların günün 24 saati uzman bir ekip tarafından izlendiği klinik birimler. Buradaki hastaların çoğunun bilinci kapalı oluyor. Organlarının görevini çok kere makineler üstleniyor. Buralarda çalışmak ne doktor ne de hemşire için kolay değil." dedi.

Hastaların genelde bir kaç ay yoğun bakımda kaldığını dile getiren Kara, bazı hastaların 5-6 ay yoğun bakımda kalabildiğini belirtti.

Bilinci kapalı olan hastalara medikal tedavinin yanında klasik batı müziği dinlettiklerini kaydeden Kara, bu yolla hastanın bilinçaltına hitap ederek pozitif yanıt almaya çalıştıklarını söyledi.

Yapılan bilimsel çalışmalarda müziğin hastalarda pozitif etkisinin olduğunun gözlemlendiğini anlatan Kara, şöyle konuştu, "Bilinci kapalı hastalara günün bir kaç saati klasik batı müziği dinletiyoruz. Birçok bilimsel çalışmalarda da bunun hastalarda pozitif etkisinin olduğuna dair bilimsel yayınlar var. Bizde kliniğimizde hastalarımıza müzik dinletiyoruz. Bilimsel olarak test etmedik; ancak pozitif etkisi olacağına inanıyoruz. Subjektif değerlendirme yapmak mümkün değil. O an hastaların dünyasında neler yaşanıyor bilemiyoruz. Müzikle bilinçaltına hitap ederek pozitif bir etki almaya çalışıyoruz. Hastalar uyandıklarında hafızalarının hızlı açılmasına yardımcı olabilir."

Kara, bazı hastalara yakınları tarafından kulaklıkla sevdikleri müziklerin dinletilmesine izin verdiklerini sözlerini ekledi.


 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2f52c992dc09d774c3452af11be0c8cb@