Yoğun bakımdaki hasta evde tedavi görebiliyor

3 ay yoğun bakım servisinde tedavi gören 83 yaşındaki Leman Kutan, solunum cihazına bağlılığı ve beslenme sorunu nedeniyle gidemediği evine, yapılan müdahale ve verilen cihaz sayesinde gönderildi. Kutan Ailesi, aylar süren ayrılık çilesinin yerine şimdi memnuniyetlerini yaşıyor.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Yenikent Devlet Hastanesi, yoğun bakım servisinde tedavisi tamamlansa da solunum cihazına bağlı veya ağızdan beslenme zorluğu çeken hastaların ev ortamında sevdikleriyle birlikte olabilmesi amacıyla başlattıkları çalışma sonuç verdi. Tüm tedavilerinin ardından sadece solunum cihazı ve ağızdan beslenemediği için hastanede yatmak zorunda olan 4 hasta, Yenikent Hastanesi’nin klinikler arası oluşturduğu sistemli çalışma sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan temin edilen cihazlarla evlerinde tedavi ediliyorlar.

Hastane Yöneticisi Op. Dr. Murat Akgül, hasta ve ailelerini mutlu eden çalışma hakkında açıklama yaptı. Akgül, tüm tedavilerinin tamamlanmasına rağmen solunum ve beslenme nedeniyle evlerine gönderilemeyen hastaların artık evlerinde aileleriyle birlikte olabileceklerinin müjdesini verdi. Akgül, bu tür durumlarda hastanedeki genel cerrahi hekimler tarafından endoskopi ile ağızdan girilerek PEG denilen yöntemle hastaların midelerine beslenme hortumu takıldığını belirtti. Akgül açıklamasında : “PEG yönteminin yanı sıra solunum cihazına bağlı olan hastalara hekimlerimiz, boyun ön kısımdan nefes borusunda bir açıklık yaparak buraya yerleştirilen kanülden takılan ev tipi ventilatör solunum cihazı ile nefes alıyorlar” dedi.

SİSTEMLİ VE UYUMLU ÇALIŞMA

Ev tipi ventilatör cihazını, hasta yoğun bakımda takip edilirken Göğüs Hastalıkları uzman hekimleri tarafından hastane sağlık kurulundan rapor çıkarılarak SGK tarafından temin edildiğini belirten Dr. Akgül, bu hizmetin Anestezi, KBB, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları ve hastalıkları ile ilgili diğer branş uzman doktorlarının ve hastalara yoğun bakımda hizmet veren hemşirelerin koordineli ve özverili çalışmaları sonucu verildiğini, hizmetin daha iyi yönetilebilmesi için de bu ilgili kliniklerle birlikte bir protokol oluşturulduğunu söyledi.

“ALLAH DEVLETİMİZE VE DOKTORLARA ZEVAL VERMESİN”

Son bir ayda uygulama ve cihaz sayesinde evine kavuşan 4 hastadan biri de 83 yaşındaki Leman Kutan. Hastane Yöneticisi Akgül ve idari personel tarafından evde ziyaret edilen Leman Kutan, evine ve ailesine kavuşmaktan memnun. Gelini Gülcan Kutan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederken “Allah devletimize ve doktorlara zeval vermesin. 3 ay annem hastanede yoğun bakımda kaldı. Sürekli hastanede bekliyorduk ama yoğun bakımda olduğu için annemizi çok fazla göremiyorduk, hiçbir işimizi yapamıyorduk. Devletimiz bize cihaz verdi, doktorlar da nasıl kullanılacağını bana öğrettiler. Şimdi hem evimizde anneme bakabiliyorum, onun yanındayım, hem de işlerimi yapabiliyorum. Hem annem memnun hem ben” ifadelerini kullandı.

Yoğun bakımdaki hasta evde tedavi görebiliyor
Yoğun bakımdaki hasta evde tedavi görebiliyor
9 yıl önce
Hasta bezleri
alternatif tedavi nöralterapi