YÖK, Danıştay'ın Tartışmalı Katsayı Kararına İtiraz Etti

Yüksek Öğretim Kurulu, katsayı adaletsizliğini gideren değişikliğin yürütmesini durduran Danıştay kararına itiraz etti.

İtiraz dilekçesine, 'yükseköğretime geçiş sistemi ile ilgili Anayasa ve kanunlara göre yetkinin YÖK'te olduğu' vurgulandı. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. Danıştay 8. Dairesi, dava konusu YÖK kararının iptal istemini ise daha sonra esastan karara bağlayacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesinin durdurulması kararına itiraz etti. Danıştay'ın 26 Kasım'da (arefe günü) YÖK'e tebliğ ettiği karara itiraz için bayram boyunca çalışan Kurul, itirazını kendisine verilen 7. günün son dakikalarında Danıştay'a ulaştırdı. 8. Daire, İstanbul Barosu'nun açtığı davada, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararının 3, 4 ve 5. maddelerinin yürütmesini oybirliğiyle durdurmuştu. YÖK'ün itirazını, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. Danıştay 8. Dairesi, dava konusu YÖK kararının iptal istemini ise daha sonra esastan karara bağlayacak.

Danıştay'a ulaştırılan itiraz dilekçesinde Danıştay 8. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararının gerekçeleri maddeler halinde çürütülürken, gerekçedeki 'meslek liseleri ile genel lise öğrencilerinin eşit olmadığı' iddiası eleştirildi. 'Yükseköğretime geçiş sistemi ile ilgili Anayasa ve kanunlara göre yetkinin YÖK'te olduğu' vurgulanarak, '2547 sayılı kanunun 45. maddesinin verdiği yetkiye ve yetkinin veriliş amacına uygun olarak tesis edilen dava konusu işlemin, kanuna, hukukun temel ilkelerine, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun bir işlem olduğunu, ülke gerçekleriyle ilgisi olmayan iddialarla açılmış olan, soyut ve yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi' istendi. YÖK'ün bu yetkiyi kullanarak üniversitelerden de görüş alarak yeni bir üniversiteye giriş sistemi belirlediğinin altı çizilerek, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının 'hukukla bağdaşmadığı' kaydedildi. Kararın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından kaldırılması istendi. İstanbul Barosu'nun dava açma ehliyeti olmadığının altını çizen Kurul, "Dava dilekçesinin, davacının talebinin açık olmaması nedeniyle ret kararı verilmesi gerekirken Danıştay 8. Dairesi davacının yerine geçerek ve usul hükmünü çiğneyerek davanın kapsamını re'sen belirlemek suretiyle adeta tarafmış gibi davranmıştır." ifadelerini kullandı. Dilekçede, "Danıştay 8. Dairesi'nin eşitlik görüşünün kabulü; uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'mızda var olan kişinin kendini geliştirmesi, eğitim hakkı ve özgürlüğüne aykırı eğitimde adeta kast sisteminin kabulüdür ki, bu hukuki dayanaktan yoksundur." denildi. Meslek liselerinin uygulanacak katsayılarla cezalandırılmak yerine özendirilmesi gerektiğine işaret edilen itiraz dilekçesinde, Danıştay'ın 'soyut iddialarla' ve hukuki gerekçeler gözetmeden karar verdiği savunuldu.

Katsayının kaldırılma sebebi ekonomik

Mesleki teknik eğitimin önündeki temel sorunun bu alana yönelimin önündeki psikolojik direnç olduğu kaydedilerek, şunlar aktarıldı: "Bu psikolojik direncin kırılmasının tek yolu da eşitsizlik algılamasının giderilmesidir. Dava konusu işlemle gerçekleştirilmek istenen de tam budur. Kararın alınma sebebi davacıların iddia ettiği gibi ideolojik sebepler olmayıp, yukarıda açıklanan ekonomik ve sosyal sebeplerdir." Dilekçeye şöyle devam edildi: "Klasik lise mezunları, üniversite sınav sorularının klasik lise müfredatına yatkın olmasından kaynaklanan ayrıcalıklı konumlarını bu sistemde de korumaktadır. Değişen tek şey kişisel başarı gösteren meslek lisesi mezunu ile klasik lise mezunu arasında yaratılan yapay eşitsizliğin giderilmiş olmasıdır. Davacılar adeta yapay olarak yaratılan bu eşitsizliği kazanılmış bir hak gibi değerlendirmekte ve bu adaletsizliğin devamını savunmaktadır."

Öte yandan YÖK Başkanı Özcan, Danıştay'ın katsayı kararına itiraz etmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la 2 saate yakın görüştü. Başbakanlık'ta gerçekleşen toplantının randevusunun bir hafta önce alındığı belirtilirken, görüşmede başta katsayı sorunu olmak üzere yükseköğretim sistemine ilişkin değerlendirmeler yapıldığı kaydedildi. Özcan, önceki gün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmişti.

Şimdiki sisteme yakın yeni bir düzenleme yapacağız

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay kararı sonrasında 'şimdi uygulanan sisteme yakın yeni bir sistem' oluşturacaklarını söyledi. Danıştay'a yapılan itirazın ardından dün akşam saatlerinde YÖK'te gazetecilere açıklamalarda bulunan Özcan, Danıştay kararı nedeniyle öğrencilerin motivasyonlarını bozmamasını ve çalışmaya devam etmeleri istedi. Öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak, paniğe gerek olmadığını dile getirdi. "Her halükarda lazım olur diye katsayılarla ilgili alternatifler geliştirmiştik. Bu alternatiflerden biri gerçekleşecek." diyen Özcan, mümkün olduğu kadar şimdi kullanılan sisteme yakın bir sistem olacağını kaydetti. Sınav takviminin yetişmesi için Danıştay'ın kararını beklemeden bu düzenlemeyi yapacaklarını ifade eden YÖK Başkanı, Danıştay'ın da bunu dikkate alarak çabuk karar vereceğini düşündüğünü dile getirdi. Özcan, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeyi ise 'mutat bir görüşme' olarak niteleyerek, Türk Alman Üniversitesi'nin yer sorunu konusunda Başbakan'dan yardım istediklerini aktardı.

ZAMAN

15 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1cc4311a3381ab3d7109980281bedf81@