Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" olarak kabul edilen asgari aylık mutfak harcaması Nisan ayında yüzde 2.91 artarak 717 YTL oldu.
Diğer gereksinimlerle birlikte bir ay boyunca yapılması gereken toplam harcamanın asgari tutarı 2 bin 335.7 YTL olarak belirlendi.
Türk-İş Araştırma Merkezi'nin her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" çalışmasının Nisan ayı sonuçları, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırının 717 YTL, yoksulluk sınırının da 2 bin 335 YTL 73 YKr olduğunu gösterdi. Net 481 YTL olan aylık asgari ücretin dört kişilik ailenin ancak 5 günlük mutfak giderini karşılayabildiği bildirildi.
Mutfak enflasyonu geçen aya göre yüzde 2.91 oranında artarken, son on iki aylık artış yüzde 13.60 ve ortalama yıllık artış ise yüzde 11.67 oranında gerçekleşti. Gelir artışları 2008 yılının enflasyon hedefi olan yüzde 4 ile sınırlı tutulan kesimin geçim şartları, daha yılın ilk dört ayında yüzde 4.22 olarak gerçekleşen mutfak enflasyonu sonucunda daha da ağırlaştı. Gıda harcaması tutarı geçen yılın aynı ayına göre 86 YTL arttı. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden önceki yıla göre bu ay yapılması gereken ek harcama tutarı ise 280 YTL oldu.
BAKLİYAT FİYATLARINDA ARTIŞ
Hesaplamalara göre; Nisan'da, et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; özellikle bakliyat fiyatlarında yüksek fiyat artışları oldu. Kuru fasulye yüzde 24.09, nohut yüzde 24,35, yeşil mercimek yüzde 40.58 ve kırmızı mercimek yüzde 47.69 oranında arttı. Bu harcama grubu içerisinde yer alan et ve sakatat fiyatı aynı kalırken, tavuk fiyatı yüzde 5.96 oranında artış gösterdi. Yumurta fiyatı ise yüzde 10 oranında geriledi.
Geçen ay ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 1.96 YTL olarak hesaplanırken bu ay 2.04 YTL'ye yükseldi. Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; pirinç fiyatı aylık yüzde 60.61 oranında artışla dikkat çekti. Bulgurdaki artış ise yüzde 15.52 olarak hesaplandı. Ekmek, makarna, un, irmik fiyatları ise henüz değişmedi. Tereyağı, zeytinyağı ve margarin fiyatı aynı kalırken, Ayçiçek yağı fiyatındaki artış bu ay yüzde 7.22 oranında oldu. Böylece, Ayçiçek yağı yılbaşından bu yana yüzde 37.57 oranında arttı.
AA