YÖK'ten Danıştay'a Katsayı Çalımı!

Katsayı sorununa kalıcı çözüm Danıştay'ın, katsayı kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından hükümet kalıcı çözüm için harekete geçiyor.

Danıştay'ın, üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğini kaldıran karar hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından hükümet kalıcı çözüm için harekete geçiyor. Danıştay'ı devre dışı bırakmak için YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde değişiklik yapılarak katsayı eşitsizliği yasal düzenleme ile ortadan kaldırılacak.

2004 yılında YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklik dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

YÖK KARARI BEKLENECEK

Danıştay 8. Daire'nin, katsayı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından üniversiteye giriş sistemi arapsaçına döndü. YÖK Başkanlığı'nın yürütmeyi durdurma kararına bu Salı itiraz etmesi bekleniyor. YÖK'ün yapacağı itirazın ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yürütmeyi durdurma kararını ele alacak. Kurul'un itirazı reddetmesi halinde YÖK katsayı ile ilgili ikinci bir karar daha alacak.

Ancak bu kararında Danıştay 8. Daire tarafından iptal edilmesi ihtimali bulunuyor. Hükümet, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmak için kalıcı çözüm arıyor. Hükümetin YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasayı Meclis'e getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Hazırlanacak YÖK Kanunu tasarısıyla sadece katsayı ile ilgili düzenleme yapılmayacağı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından gündeme getirilen birçok konunun da tasarıda yer alacağı belirtiliyor. YÖK Kanunu'nun 45. maddesinin değiştirilmesi halinde katsayı ile ilgili Danıştay by-pass edilmiş olacak.

İŞTE O DÜZENLEME

YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde yapılacak düzenleme ile meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı eşitsizliği yasal olarak ortadan kaldırılacak. 2004 yılında yapılan ancak dönemin cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen düzenlemede, şöyle idi:

"Herhangi bir genel veya meslekiteknik ortaöğretim kurumu mezunu, ÖSS’de ortaöğretimdeki kendi program/alan/kol/bölümünü tercih ederse, hesaplanacak olan ortaöğretim başarı puanı (0.80) katsayısı ile çarpılır. Ortaöğretimdeki program/alan/kol/bölümü sözel olan öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı (0.60) katsayısı ile, sayısala dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse (0.45) katsayısı ile çarpılır."

15 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c53ab1ba2db4bcfa9e4f621cea69acb5@