Yorgancılığı yaşatmaya çalışıyor

Akyazı'da 59 yaşındaki Yaşar Gören, yok olmaya yüz tutan hallaç ve yorgancılığı 48 yıldır devam ettiriyor.

3 çocuk babası hallaç ve yorgan dikimi ustası Yaşar Gören, 11 yaşında başladığı mesleğini, ilk günkü heyecanla gelişen teknolojiye rağmen devam ettiriyor.

Yaşar Gören “Çok sevdiğim mesleğimi icra etmeye çalışıyorum, bugüne kadar olan bütün varlıkları mı Allah'a şükür mevlam sağlık sıhhat ve bu işi yaparak kazandım. El emeği göz nuruyla çocuklarımın evlilikleri olsun evimiz olsun işimiz olsun hepsini bu mesleğimizin sayesinde kazandık" dedi.

Gören, doğal ürünlerin insan sağlığına önemine dikkat çekerek; "Uyandığımızda yorgun kalkan biri değil de yorgun yatıp dinlenip kalkan biri olmamız lazım. Onun için de 24 saatlik bir günün 8 saatini ortalama uyumakla geçiren bir insanın kullandığı ürünler yatak, yorgan, yastık ,nevresim bunların yüzde 100 pamuk olması lazım" diye konuştu.

Yaşar Gören, yeni yetişen kuşağın 'hallaç ve yorgancı ustası' diye bir sanatın varlığından habersiz yetiştiğine dikkat çekerek “Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. İnsanlar bir zaman sonra doğal sağlıklı ürünlere ulaşması zor olacak. Biz ustalarımızdan gizli gizli dikiş makinesine oturarak öğrendik mesleği" ifadesini kullandı.
 
Kaybolan El Sanatlarına Devlet Desteği

Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları kapsamında olan mesleklere devlet destek verildiğini belirten Yaşar Gören “Yorgancı kira bakımından çok kirayı karşılayamayacağı için biraz kenar köşelerde olabilir. Çünkü kazançlarına baktığı zaman o kiralar ödeyerek ayakta kalması mümkün değil. Yorgancılık, semercilik, kalaycılık birçok meslek dalı var. Vergiden muaf, sen yeter ki çalış dürüst ol" şeklinde konuştu.

Sağlık Çöpe Atılıyor

Doğal ürünlerden yapılan yastık yorganların bilinçsizlik sebebiyle çöpe atıldığına şahit olduğu ifade eden Gören, sözlerine şöyle devam etti; "
Bin bir emeklerle Adana, Hatay, Mersin, Balıkesir, Denizli ve Uşak bölgelerinden toplanan pamuklardan yapılan yorgan, yastıklar çöpe atılıyor. Milli servet heba ediliyor. Pamuğun ömrü bitmez, bu işin ustalarından fikir alın, danışın. Sağlıklı ürünler kullanmaya devam edin."

El Sanatının Akyazı'da son ustalarından olan Yaşar Gören, günde iki yorgan dikebiliyor.  Sipariş olmadığı günlerde oğullarının işyerinde onlara yardım ediyor.

Yorgancılığı yaşatmaya çalışıyor
4 yıl önce
aracım geç çalışıyor