Youtube'a Özgürlük Geliyor

14 aydır erişime kapalı olan Youtube'un temsilcileri, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan randevuyu kopardı.

Gelecek hafta yapılacak görüşmeden önce taraflar umutlu 14 aydır erişime kapalı olan dünyanın önde gelen video paylaşım sitesi Youtube'a özgürlük yolu için Ulaştırma Bakanı ile biraraya gelecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube temsilcileriyle hafta içinde bir görüşme yapacak. Görüşme, Youtube'da erişim yasağını kaldıracak önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

TALEP YOUTUBE'DAN

Dünyanın önde gelen video paylaşım sitesi Youtube, 5 Mayıs 2008'den beri bir başka deyişle 14 aydır Atatürk aleyhine bazı videoları kaldırmadığı için mahkeme kararıyla erişime kapalı. Youtube'un, 'suç' sayılan videoları kaldırarak yeniden erişime açılması için Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bugüne değin değişik girişimlerde bulundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Youtube'un Türkiye'deki 'temsilcileri' ile daha önce bir görüşme yaptı. Ancak, sonuç değişmedi. Youtube, videoları kaldırmadığı için erişim yasağı devam etti.

Youtube, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan hafta içinde sürpriz bir randevu talebinde bulundu. Kanada'dan salı günü dönecek olan Yıldırım, Youtube temsilcileri ve avukatlarıyla gelecek hafta bir araya gelecek. Bakan Yıldırım, SABAH'ın sorususu üzerine Youtube'la bir kez daha görüşeceklerini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, bu kez sorunun çözüleceği inancını taşıyor. Bakan daha önce Youtube'un randevu isteğiyle ilgili sorulara 'as soon as possible' (en kısa sürede) yanıtını vermişti.

14 aydır kapalı Youtube ile ilgili önemli sorunlardan biri de vergi. Türkiye'de reklam toplayıp vergi ödemeyen şirketle ilgili olarak Bakan Yıldırım "21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince 'yapmayız' diyor. Yapamazsan Allah selamet versin" sözleriyle konuyu açıklamıştı.

İŞTE 3 TALEP

1- Sitede, Atatürk aleyhine bazı videolar kaldırılmalı. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, Youtube'a erişim yasağının mahkeme koyduğu için yasağın kaldırmasının videoların çıkarılmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.

2- Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de resmi bir temsilcilik kurmalı. Yasal konularda idare (devlet) Youtube'da muhatabını bilmeli.

3- Youtube, Türkiye'ye özgü 'tr' uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye'nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır.

HABERTÜRK

15 yıl önce
youtube