Yumurta Satışında Çeki ve Düzen Getirildi

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Yumurta Tebliğini desteklediklerini söyleyerek,  21 günü geçen yumurtaların toplatılacağını söyledi.

Yeni tebliğ ile yumurtaların kabuğuna işletme numarası ve kümes numarası ile yumurtlama tarihinin de yazılması zorunlu olacağını belirten Akdardağan, “Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak ve en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici A sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek” dedi.

"21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak"

Akdardağan, “A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21\'nci güne kadar satış için raflarda tutularak satışa sunulacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak. Tüketiciler için ayrıca; yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak” dedi.

Yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili düzenlemeler içeren tebliğin mevcut düzenlemedeki yanlışları düzelteceğini söyleyen Akdardağan, “Mevcut düzenlemede yumurtalar için +5 ve + 12 derecede taşıma, depolama ve satış şartları vardı. Yeni tebliğle yumurta üretiminden itibaren 18. güne kadar bir soğutulma zorunluluğu olmayacak. Bakkallar yumurtanın en ucuz satıldığı yerlerdir. Marketlerin bizimle yarışamadığı bir nokta bu. Yeni düzenleme ile bakkallarımız yumurta depolama sorunları da çözüm bulacaktır.” dedi.

"Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak"

Tebliğ çerçevesinde yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar, saman, yaprak gibi hijyenik olmayan malzemeler içerisinde satışa sunulamayacak.   Resmi Gazete\'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, yeni kurallara uyum sağlamaları için 1 yıl süre verilecek.

Akdardağan, “Hazırlanan yumurta tebliği ile birlikte artık yumurtanın üretim tarihi de yumurtanın üzerine yazılacak. A ve B sınıflarına ayrılacak olan yumurtalar da A sınıfı olanlar doğrudan insan tüketimine sunulacak: B sınıfı yumurtalar ise gıda sanayisinde kullanılacak. A sınıfı yumurtaların 28 gün kullanım süresi olacak ve kullanıcılar bu süreyi üzerinde yazılı olan üretim tarihinden öğrenebilecek. Farklı tarihlerde yumurtlanan yumurtaların aynı ambalajda yer alması halinde, üretici en eski tarihli yumurtayı esas alarak son tüketim tarihini ambalajın üzerine yazacak”dedi.

Yumurta Satışında Çeki ve Düzen Getirildi
Yumurta Satışında Çeki ve Düzen Getirildi
10 yıl önce
Yumurta Üretim ve SatışYumurta Üretim ve Satış
Yumurta üretimi
sakarya peynirli yumurta
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
b80e8f54f25ec25e1f3c9da53ac1f1d4@