Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yurt dışındaki Türk vatandaşların içinde bulundukları ülkelerdeki sosyal hizmet ve haklardan layıkıyla yararlanmaları için temsilcilikler açacak. Almanya\'da açılacak ilk temsilcilik, bu ay içerisinde faaliyetlerine başlayacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yurt dışındaki Türk vatandaşların bulundukları ülkelerdeki sosyal hizmet ve haklardan yeterince faydalanamadıklarını gördüklerini söyledi.
Bu nedenle Türklerin çok yoğun olarak bulunduğu ülkelerde bakanlık olarak temsilcilik açacaklarını belirterek, "İlk temsilciliği inşallah mayıs ayı içerisinde Almanya\'da açacağız. Bu temsilcilikler vasıtasıyla yurtdışında bulunan Türk vatandaşların içinde bulundukları ülkelerdeki sosyal hizmet ve haklardan layıkıyla yararlanmasını sağlayacağız" diye konuştu.
İslam, en önemli işlerinin yurt dışında ailelerinden alınan çocukların istikballeriyle ilgili çalışmaların olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Almanya\'da şöyle bir durum var. 1960\'larda bir yasa çıkmış. Bu yasaya göre, \'köken itibarıyla Alman vatandaşı olmayan göçmen çocukları, herhangi bir sebeple ailelerinden alınırsa bu durum ilgili ülkenin büyükelçiliklerine veya ilgili kurumlarına haber verilecek\' diye bir yasa var fakat bugüne kadar hiç uygulanmamış. Almanya\'da bulunan sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla girişimlerde bulunduk ve Alman hükümeti ilk defa geçtiğimiz aylarda bu yasayı uygulamaya başladı. Bu, önemli bir gelişme. Bu gelişmeden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin bu noktada çok daha iyi ilerleyeceğini düşünüyoruz."
Türk çocuklarının geleceğiyle ilgili iyi planlamaları bulunulan ülkenin yasaları çerçevesinde yapmayı düşündüklerini belirten İslam, bu diyaloğun sürdürülmesi amacıyla bakanlık elemanlarının iki ülke arasında aracılık yapacağını bildirdi.
Oradaki sivil toplum kuruşlarıyla ortak çalışma imkanları arayacaklarını ifade eden İslam, "Bulunulan ülkenin yasaları muvacehesinde sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağımız çalışmalar neticesinde tıpkı Türkiye\'de uyguladığımız gibi \'çocuk evleri sistemi yapabilir miyiz?\', ona bakacağız. Bütün bunlar, şimdi başlatacağımız temsilcilikler oralarda konumlandıkça ilerleyecek gelişmeler. Bunlardan elbette medyayı haberdar edeceğiz" şeklinde konuştu.
Koruyucu aile sistemi, yurt dışında da hayata geçecek
Bakan İslam, yurt dışındaki Türk ve Müslüman ailelerinin koruyucu aile sistemine biraz yatkın durmaları gerektiğini vurgulayarak, bu konuda da onları bilinçlendirmeyi düşündüklerini dile getirdi.
Herhangi bir Türk aileden alınan çocuğun, bir başka Türk aileye "koruyucu aile" olarak verilebilmesi gerektiğini vurgulayan İslam, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğer bu talep edilirse içinde bulunulan ülkenin buna itiraz etmeyeceğini düşünüyoruz. Yasalar müsait, verilebilir ama tabi bunun talep edilmesi, sisteme girilmesi, yani bu konuda organize olunması lazım. Yasalar müsait derken, birçok ülkede müsait, belki hepsinde olmayabilir. Bütün bunları şu anda araştırıyoruz. Temsilcilikler kurulduğu andan itibaren bütün bunlar inşallah yavaş yavaş hayata geçirilecek. Ama dediğimiz gibi yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek, sosyal hizmet ve yardımlar bakımından çok daha üst mertebede ihtiyaçlarının görülmesini sağlamak ve özellikle de çocuklarımızın istikbalini garanti altına almak, ilk çalışacağımız hususlar arasında olacak."