Zafer Çağlayan'ın Ekonomi İle İlgili Açıklamaları

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve ekonomide elde edilen gelişmelerin iş yapma biçimini ve rekabetin şiddetini değiştirdiğini söyledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Stratejileri Arama Konferansı Sapanca Güral Otel'de yapıldı. Konferansa katılan Bakan Çağlayan ilginç bir olaya imza attı. Çağlayan, kravatını çıkardıktan sonra tüm davetlilerin kravatlarını çıkartmalarını istedi. Rahat bir havada gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Çağlayan, birkaç ay önce Antalya'da gerçekleştirilen Sanayi Stratejisi Arama Konferansı'nda sanayi stratejisinin vizyonunu ortaya koyduklarını anlattı.

Antalya'daki toplantıda Türkiye'nin Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü olacağı hedefini belirlediklerini ifade eden Çağlayan, "Bunu hangi şartlarda nasıl sağlayacağımızı o toplantıda tespit ettik. Bugün de Türk sanayisi ve ekonomisi için çok öneme haiz esnaf ve sanatkar kardeşlerimizin strateji, değişim, dönüşüm ve destek programı strateji çalışması için beraberiz. Kısaca bunun adını da Esnaf ve Sanatkar 3 D Stratejisi koyduk. Yani destek, değişim ve dönüşüm stratejisi. Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve ekonomide elde edilen gelişmeler, iş yapma biçimini, rekabetin şiddetini ve her şeyi değiştirdi. Hiçbirimiz bir önceki davranış biçimleriyle iş yapamıyoruz ve yüksek enflasyon ortamlarında olduğu gibi para kazanamadığımızı ifade ediyoruz. Bu, aslında yaşanan yapısal dönüşümün ortaya çıkartmış olduğu bir gerçekleşme" dedi.
Ahilik kökeninden gelen esnaf ve sanatkarların değişen sistem ve düzen içinde yeniden yapılanması ve yeni bir strateji belirlenmesi için bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ile ortaklaşa hareket ettiklerini kaydetti.
1 milyon 890 bin esnaf ve sanatkarın sicilinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda kayıtlı olduğunu belirten Çağlayan, "Böyle bir ortamda kendi bünyemizde belirli bir mesafe kat ettik. Biz belamızı aramaya gelmedik, esnaf stratejisiyle ilgili bir yol, yöntem ve sistem aramaya geldik. Bu çalışmaları yaparken aslında esnaf ve sanatkarlarla ilgili strateji ve eylem planı yapılması 60. Hükümet programımızda zaten yer alıyor. Eylem planında aynen şöyle ifade ediliyor; 'esnaf ve sanatkarların sorunlarının tespit edilmesi ve bundan sonra izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla başta TESK olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşların katılımıyla esnaf ve sanatkarlara yönelik strateji ve eylem planı geliştirme çalışması yapılacaktır.' Bu noktada bütün paydaş kuruluşlarımızla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Strateji 3 D Programı'nda belirli başlıklar tespit ettiklerini kaydeden Çağlayan, "Bu konuları burada katılımcılarla daha da zenginleştirerek genişleteceğiz. Yarın da sürecek olan toplantıdan çıkacak olan değerlendirmelerle esnaf ve sanatkarlarla ilgili 3 D dediğimiz Strateji Planı'nı yenileyerek, bu planın uygulanmasını ülke gündemine getireceğiz. Bu planda neyi öngörüyoruz? Kaba hatlarıyla söyleyeceğim. Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yasal yükümlülüklerin azaltılması, mesleki eğitim ve istihdamın desteklenmesi, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve AB kaynaklarının esnaf ve sanatkarlar için kullanılması konusunda stratejik amaç belirlenmesi" dedi.

Türkiye'de her türlü desteği hak etmiş olan esnaf ve sanatkarlara yönelik önemli bir çalışma yapacaklarını belirten Çağlayan, katılımcıların esnaf ve sanatkar projesi tasarımının mimarları olacağını ifade etti. Basına kapalı olarak devam eden toplantı 2 sürecek.
<font face="verdana,geneva" size="2">1 milyon 890 bin esnaf ve sanatkarın sicilinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda kayıtlı olduğunu belirten &Ccedil;ağlayan, &quot;<font color="#cc0000">B&ouml;yle bir ortamda kendi b&uuml;nyemizde belirli bir mesafe kat ettik. Biz belamızı aramaya gelmedik, esnaf stratejisiyle ilgili bir yol, y&ouml;ntem ve sistem aramaya geldik. Bu &ccedil;alışmaları yaparken aslında esnaf ve sanatkarlarla ilgili strateji ve eylem planı yapılması 60. H&uuml;k&uuml;met programımızda zaten yer alıyor. Eylem planında aynen ş&ouml;yle ifade ediliyor; 'esnaf ve sanatkarların sorunlarının tespit edilmesi ve bundan sonra izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla başta TESK olmak &uuml;zere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşların katılımıyla esnaf ve sanatkarlara y&ouml;nelik strateji ve eylem planı geliştirme &ccedil;alışması yapılacaktır.' Bu noktada b&uuml;t&uuml;n paydaş kuruluşlarımızla &ccedil;alışmalarımızı devam ettiriyoruz</font>&quot; diye konuştu.<br /><br />Esnaf ve Sanatkarlar Strateji 3 D Programı'nda belirli başlıklar tespit ettiklerini kaydeden &Ccedil;ağlayan, &quot;Bu konuları burada katılımcılarla daha da zenginleştirerek genişleteceğiz. Yarın da s&uuml;recek olan toplantıdan &ccedil;ıkacak olan değerlendirmelerle esnaf ve sanatkarlarla ilgili 3 D dediğimiz Strateji Planı'nı yenileyerek, bu planın uygulanmasını &uuml;lke g&uuml;ndemine getireceğiz. Bu planda neyi &ouml;ng&ouml;r&uuml;yoruz? Kaba hatlarıyla s&ouml;yleyeceğim. Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yasal y&uuml;k&uuml;ml&uuml;l&uuml;klerin azaltılması, mesleki eğitim ve istihdamın desteklenmesi, yenilik&ccedil;ilik ve girişimciliğin geliştirilmesi, k&uuml;melenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve AB kaynaklarının esnaf ve sanatkarlar i&ccedil;in kullanılması konusunda stratejik ama&ccedil; belirlenmesi&quot; dedi.<br /><br />T&uuml;rkiye'de her t&uuml;rl&uuml; desteği hak etmiş olan esnaf ve sanatkarlara y&ouml;nelik &ouml;nemli bir &ccedil;alışma yapacaklarını belirten &Ccedil;ağlayan, katılımcıların esnaf ve sanatkar projesi tasarımının mimarları olacağını ifade etti. Basına kapalı olarak devam eden toplantı 2 s&uuml;recek.<br /></font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
853f7b3d702aed575d54300a14e2f336@