Öğrenciler OKS'de yarın ter dökecek. Sınavda kolay soruları ilk turda çözerek diğerlerini ikinci tura bırakmak, yani 'turlama tekniği'ni kullanmak, başarıyı artırıyor..
Yarın sınav günü. Birçok öğrencinin aylardır yaşadığı gerginlik giderek artıyor. Ancak uzmanlar sınava girecek öğrencilere 'heyecanın normal olduğunu' ve 'bu yüzden endişe duyulmaması gerektiğini' söylüyor. Uzmanların sınavda başarı için de bazı önerileri var. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat sınav başarısını artırmak için "turlama tekniğini" tavsiye ediyor. Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1. turda çözerek diğerlerini 2. tura bırakmaya "turlama tekniği" dendiğini hatırlatan Polat, "Bir soru üzerinde inatla savaşmayın" diyor. İşte Polat'ın taktikleri:
* Soruları çözmeye alıştığınız tarzda, hazırlık sürecinde çalıştığınız sırayla, en iyi bildiğiniz dersten başlayın.
* Zamanlama yaparken sürekli saate bakmayın bölüm aralarında saatinizi kontrol edin.
* Soru köklerindeki verilere dikkat edin. Mutlaka bu ifadelerin altını çizerek okuyun.
* Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün.
* İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın. Öğrenciler basit dört işlemlerde bariz hatalar yapar.
* Cevaplarınızı, kâğıda biriktirmeden işaretleyin.
* Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.
* Vakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın. Son kontrolü yaparken kalemi bırakınız çünkü kalem size yüzde yüz emin olmadığınız cevaplarınızı değiştirme baskısı yapabilir
* İlk verdiğiniz cevabın yanlış olduğundan emin değilseniz cevapları değiştirmeyin.
* Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın, yani şıkları indirgeyin. nZihninizin dağılmasını önlemek için bölümler arasında kısa bir (2-3 dk.) dinlenme aralığı verebilirsiniz. Biz buna 'sınav teneffüsü' denir.
* Aynı seçeneğin cevap kâğıdında en fazla üç defa art arda gelebileceğini unutmayın. Cevaplarınızı buna göre kontrol edin.