Aşırı Sıcaklar Bebekleri de Etkiliyor

Aşırı sıcaklar bebeklerde su kaybına, su kaybı da huzursuzluk, ateş, gözyaşı ve idrar azalması, hatta şuur kapanmasına bile neden olabiliyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, aşırı sıcaklarda ve güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmasının insanlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini, aşırı sıcakların bebekler üzerindeki olumsuz etkisinin ise daha fazla olduğunu belirtti.

Sıcaklarda dışarı çıkarılan bebeğin su kaybının diğer yaş gruplarına göre daha fazla olduğunu ve bunun birçok soruna sebebiyet verdiğini ifade eden Kılınç, şöyle konuştu: “Aşırı sıcaklar bebeklerde su kaybına, su kaybı ise huzursuzluk, ateş, gözyaşı ve idrar azalması hatta çok fazla güneş altında kalınması durumunda şuur kapanmasına bile neden olabilir. Aşırı sıcaklar dolayısıyla bebeğin hassas cildinde çeşitli kızarıklıklar ve yanık oluşabilir. Ebeveynler aşırı sıcaklarda bebeklerini dışarı çıkarmaktan kaçınmalıdır. Eğer zorunlu olarak bebeğin dışarı çıkarılması gerekiyorsa sabah saat 11.00’e kadar, öğleden sonra ise saat 16.00 sonrası tercih edilmeli.”

Kılınç, ailelerin bebekleriyle birlikte dışarı çıktıklarında yanlarında mutlaka su bulundurması, bebek ağlamasa bile aralıklarla ona su verilmesi gerektiğini bildirdi. Bebeklerin hassas olan cildinin güneş ışınlarından zarar görmemesi için çeşitli koruyucular kullanılması ve bebeğe uygun giysiler giydirilmesi gerektiğini dile getiren Kılınç, şunları anlattı:
“Tabii ki bebeklerin kemiklerinin gelişimi için güneş ışınlarına ihtiyacı var. Bebekler hava şartlarının uygun olduğu dönemlerde dışarı çıkarılmalı ve güneş görmesi sağlanmalı. Ancak bu aşırı sıcaklarda yapılmamalı. Aileler bu konuda hassas ve duyarlı olmalı.”

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
7949e1e67b2fc395b0a331fa55a36278@