Türkiye'de günlük 200 gramdan 123 milyon ekmek üretilirken, 6,14 milyon adet ekmek hayvanlara yedirilmek veya çöpe atılmak suretiyle israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin yıllık ekonomik kaybı ise 900 milyon YTL'yi buluyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hazırlatılan ve Türkiye'de alanında ilk bilimsel çalışma olan "Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları" araştırmasının sonuçları, bugün düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
Araştırmaya göre, günlük 24 bin 600 ton (200 gramdan 123 milyon adet) ekmek üretiliyor, 23 bin 370 ton ekmek tüketiliyor, yani üretilen ekmeğin yaklaşık yüzde 5'i israf ediliyor. Günlük üretilen ekmeğin 2,44 milyon adedi daha satılmadan üretim mekanlarında israf ediliyor.
Türkiye'de bir kişi günde 333 gram ekmek tüketiyor. Hane başına günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alıyor, alınan toplam ekmeğin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak israf ediliyor. Lokanta ve otellerde ekmek israfı yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8,62 düzeyinde bulunuyor.
HİJYENDEN ÇOK TAZELİĞE ÖNEM VERİLİYOR
Araştırmaya göre, Türkiye'de satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 60'ı beyaz somun tipi normal ekmek (150-200 gram).
Türk halkının yaklaşık yüzde 80'i ekmek seçiminde en çok tazeliğe, sonra da iyi pişmiş olmasına dikkat ediyor. Ekmeğin hijyenik şartlarda üretiliyor ve satılıyor olması ise bunlardan sonra geliyor.
Halkın, ekmeğin tazeliğine verdiği önem, ekmeği satın alma alışkanlığını ve hatta ambalaj tercihi de etkiliyor. Bu çerçevede hanelerin yüzde 95'i günde en az bir veya daha fazla ekmek satın alıyor. Günde 1-2 kere, tercihen her öğün öncesinde sıcak ve taze ekmek tercihi, kişileri ambalajsız ekmeğe yöneltiyor.
Araştırmada, üreticiler gibi halkın çoğunluğunun da ekmeğin ambalajda satılması gerektiğini savunurken, kişilerin satın alırken ambalajsız ekmeği tercih etmelerinin dikkat çekici bulunduğu da belirtiliyor.
Söz konusu araştırma Prof. Dr. Adem Elgün, Prof. Dr. Sezgin Ünal, Prof. Dr. Hamit Köksel, Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu ve Prof. Dr. Hazım Özkaya'nın katkılarıyla İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon illerindeki hane, fırın, otel, lokanta, yatılı okul, üniversite, öğrenci yurdu, kamu kurumu ve hastanelerde yaptırılan araştırmalarla gerçekleştirildi.