Atatürk’ün Doğduğu Topraklara Gittiler

Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi AB projesi kapsamında Atatürk’ün doğduğu toprakları ziyaret etti.

Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi proje ekibi, beş ülkenin katıldığı Comenius Okul Ortaklığı Projesinin son çalışma toplantısı için Yunanistan’a gitti. Okul müdürü Adil Şenol’un başkanlık ettiği geziye, Kimya öğretmeni Gül Fatma Bekdemir ile öğrenciler Damla Bak, Ömer Öner, Emre Ekici, Enes Sert, Özlem Caner, Fatih Baha Ömeroğlu ve Melike Söğütçepınar katıldı.

Yunanistan’ın Türk konukseverliğini aratmadığı ziyarette öğrenciler iki yakın kültürün miraslarını yakından görme fırsatını buldu. Ev sahibi okulun çeşitli etkinliklerle zenginleştirdiği gezi programında ilk olarak, öğrencilere yönelik spor müsabakaları yapıldı. Olimpiyat ruhunu yaşatmaya yönelik bu etkinlik, olimpiyatların doğduğu ülkede gerçekleştirilmesi bakımından oldukça anlamlıydı. Gezi programında yer alan doğal ve kültürel güzellikleri tanıtmaya yönelik turlar sayesinde katılımcılar, Yunanistan’ı yakından tanıma fırsatı elde ettiler. Yunan adalarına yapılan ziyarette deniz ve güneşten bol bol faydalanan ekibimiz, tatil tadında günler yaşadı. Ev sahibi okulda yapılan toplantılarda projeye son şekli verilerek çalışmaların bir kitapta toplanması karara bağlandı. Proje konusu olan ve beş ülkenin ortak olarak yazdığı masalın, Yunanlı öğrenciler tarafından tiyatro gösterisi olarak sunulması büyük takdir topladı.

Yunanistan’a yapılan proje gezisinin en anlamlı bölümü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün doğduğu evin ziyaret edilmesiydi. Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi Müdürü Adil Şenol’un Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı ile yaptığı görüşmeler sayesinde gerçekleşen ziyarette, duygusal anlar yaşandı.

Evi detaylı olarak inceleme fırsatı bulan öğretmen ve öğrenciler Başkonsolos’tan evle ilgili bilgiler aldı. Bu bilgilere göre; Konsolosluk bahçesinde bulunan ve müze haline getirilmeden önce Rum bir ailenin kaldığı evin eşyaları Türkiye’den getirilmiş. Aslına sadık kalınarak restore edilmiş olan ev; mutfak, yatak odası, çalışma odası, hamam, Atatürk’ün doğduğu oda ve annesi Zübeyde Hanım’ın odası gibi bölümlerden oluşuyor. Depo olarak kullanılan bölümünü ise Atatürk’ün resimleri süslüyor. Osmanlı mimarisinin şirin bir örneği olan evin bahçesi çok güzel düzenlenmiş. Başkonsolos Hakan Abacı’nın sıcak ilgisiyle karşılanan öğrenci ekibi daha sonra Başkonsolosla sohbet etme imkânı buldu. Hakan Abacı, yılda 600 bin Yunanlının Türkiye'yi gezmeye gittiğini ve konsoloslukların ülkeler arasındaki ilişkiyi geliştirdiğini belirtti.

<p><font face="Arial" size="2">Yunanistan&rsquo;a yapılan proje gezisinin en anlamlı b&ouml;l&uuml;m&uuml; T&uuml;rkiye Cumhuriyeti&rsquo;nin kurucusu Ulu &Ouml;nder Atat&uuml;rk&rsquo;&uuml;n doğduğu evin ziyaret edilmesiydi. Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi M&uuml;d&uuml;r&uuml; Adil Şenol&rsquo;un Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı ile yaptığı g&ouml;r&uuml;şmeler sayesinde ger&ccedil;ekleşen ziyarette, duygusal anlar yaşandı. <br /><br />Evi detaylı olarak inceleme fırsatı bulan &ouml;ğretmen ve &ouml;ğrenciler Başkonsolos&rsquo;tan evle ilgili bilgiler aldı. Bu bilgilere g&ouml;re;<font color="#333399"> Konsolosluk bah&ccedil;esinde bulunan ve m&uuml;ze haline getirilmeden &ouml;nce Rum bir ailenin kaldığı evin eşyaları T&uuml;rkiye&rsquo;den getirilmiş. Aslına sadık kalınarak restore edilmiş olan ev; mutfak, yatak odası, &ccedil;alışma odası, hamam, Atat&uuml;rk&rsquo;&uuml;n doğduğu oda ve annesi Z&uuml;beyde Hanım&rsquo;ın odası gibi b&ouml;l&uuml;mlerden oluşuyor. Depo olarak kullanılan b&ouml;l&uuml;m&uuml;n&uuml; ise Atat&uuml;rk&rsquo;&uuml;n resimleri s&uuml;sl&uuml;yor. Osmanlı mimarisinin şirin bir &ouml;rneği olan evin bah&ccedil;esi &ccedil;ok g&uuml;zel d&uuml;zenlenmiş. Başkonsolos Hakan Abacı&rsquo;nın sıcak ilgisiyle karşılanan &ouml;ğrenci ekibi daha sonra Başkonsolosla sohbet etme imk&acirc;nı buldu. Hakan Abacı, yılda 600 bin Yunanlının T&uuml;rkiye'yi gezmeye gittiğini ve konsoloslukların &uuml;lkeler arasındaki ilişkiyi geliştirdiğini belirtti. </font></font></p>
Yunanistan ile son 10 yılda tarihinin en iyi dönemlerden birisinin yaşandığına dikkat çekerek ticaret, ekonomi, yatırım ve turizmde yakalanan başarının tarihin hiçbir döneminde bu kadar iyi olmadığının altını çizdi. Osmanlı döneminde Selanik'te 30'a yakın cami bulunduğunu ancak dönemin şartlarına ve politikalarına göre bu sayının ikiye düştüğünü, buna rağmen Atatürk'ün evine dokunulmadığını ifade eden Başkonsolos Abacı, "Görev yaptığım süreçte iki ülke arasında sıcak ilişkiler kurularak karşılıklı ticarette önemsenecek miktarlarda gelişme yaşanıyor.” dedi. Oldukça faydalı geçen bu ziyaretin sonunda öğrenciler ayrıca Selanik’te bulunan Türk Derneği’ne de giderek dernek yetkilileri ile çalışmaları hakkında sohbet ederek başarılar dilediler.
<font size="2"><font face="Arial"><font color="#000000">Yunanistan ile son 10 yılda tarihinin en iyi d&ouml;nemlerden birisinin yaşandığına dikkat &ccedil;ekerek ticaret, ekonomi, yatırım ve turizmde yakalanan başarının tarihin hi&ccedil;bir d&ouml;neminde bu kadar iyi olmadığının altını &ccedil;izdi. Osmanlı d&ouml;neminde Selanik'te 30'a yakın cami bulunduğunu ancak d&ouml;nemin şartlarına ve politikalarına g&ouml;re bu sayının ikiye d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml;n&uuml;, buna rağmen Atat&uuml;rk'&uuml;n evine dokunulmadığını ifade eden Başkonsolos Abacı,</font><font color="#333399"> &quot;G&ouml;rev yaptığım s&uuml;re&ccedil;te iki &uuml;lke arasında sıcak ilişkiler kurularak karşılıklı ticarette &ouml;nemsenecek miktarlarda gelişme yaşanıyor.&rdquo; </font></font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#000000">dedi. Olduk&ccedil;a faydalı ge&ccedil;en bu ziyaretin sonunda &ouml;ğrenciler&nbsp;ayrıca Selanik&rsquo;te bulunan T&uuml;rk Derneği&rsquo;ne de giderek dernek yetkilileri ile &ccedil;alışmaları hakkında sohbet ederek başarılar dilediler.</font></font></font>
Öğrenci ve öğretmenlerimiz, Selanik’te bulundukları süre içerisinde, Osmanlı döneminde uzun yıllar beraber yaşadığımız bu ülke vatandaşlarının aslında bizim kültürümüze özdeş bir yaşantıya sahip olduğunu gördüler. Mimari yapısı, yemek kültürü, aile yaşantısı ve doğal güzellikleriyle ülkemizden pek farkı olmayan Yunanistan’da çok sıcak karşılanan ekibimiz çalışma programını güzel duygularla tamamlayarak ilimize döndü.
<font face="Arial" size="2">&Ouml;ğrenci ve &ouml;ğretmenlerimiz, Selanik&rsquo;te bulundukları s&uuml;re i&ccedil;erisinde, Osmanlı d&ouml;neminde uzun yıllar beraber yaşadığımız bu &uuml;lke vatandaşlarının aslında bizim k&uuml;lt&uuml;r&uuml;m&uuml;ze &ouml;zdeş bir yaşantıya sahip olduğunu g&ouml;rd&uuml;ler. Mimari yapısı, yemek k&uuml;lt&uuml;r&uuml;, aile yaşantısı ve doğal g&uuml;zellikleriyle &uuml;lkemizden pek farkı olmayan Yunanistan&rsquo;da &ccedil;ok sıcak karşılanan ekibimiz &ccedil;alışma programını g&uuml;zel duygularla tamamlayarak ilimize d&ouml;nd&uuml;.</font>
Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri proje sayesinde ortaklık yaptığı Almanya, Estonya, Romanya ve Yunanistan’ı gerek eğitim bakımından gerekse kültürel bakımdan yakından tanıyarak çağdaş eğitim mihverliğinde vizyon ve misyonlarını genişletme imkanı buldular. Ulusal Ajans’ın destek verdiği Avrupa Birliği projeleri sayesinde öğrenci ve öğretmenler dünyaya açılma fırsatını da yakalamış oldular.
<font face="Arial" size="2">Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi &ouml;ğretmen ve &ouml;ğrencileri proje sayesinde ortaklık yaptığı Almanya, Estonya, Romanya ve Yunanistan&rsquo;ı gerek eğitim bakımından gerekse k&uuml;lt&uuml;rel bakımdan yakından tanıyarak &ccedil;ağdaş eğitim mihverliğinde vizyon ve misyonlarını genişletme imkanı buldular. Ulusal Ajans&rsquo;ın destek verdiği Avrupa Birliği projeleri sayesinde &ouml;ğrenci ve &ouml;ğretmenler d&uuml;nyaya a&ccedil;ılma fırsatını da yakalamış oldular.</font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
54206baa78e9adefb87f20c368e09060@