Bazı Hayatlar Çadırda Başlar, Çadırda Biter

İHH’nın Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle hazırladığı Mültecilik Raporu’na göre savaş ve işgaller sebebiyle yerinden edilen 30 milyon kişinin yarısından fazlası, yasal mülteci olmadığı için gayri insani şartlarda yaşıyor. Filistinli mülteciler ise, üç kuşaktır mülteci konumunda çadır hayatı yaşıyorlar.

20 Haziran “Dünya Mülteciler Günü.” Savaş ve işgal mağduru 30 milyon mülteci kendilerine adanan bugüne yine hiçbir sorunları çözülmemiş olarak giriyor. Mültecilerin çoğu, vatanlarından uzakta kendilerine ikinci bir vatan arıyor. Ancak hiçbir ülke, kendilerini vatandaşlığa kabul etmediği için derme çatma çadırlardan oluşan mülteci kamplarında hayat mücadelesi veriyorlar. Yerinden edilen bu 30 milyon kişinin yarısından fazlası, yasal mülteci olmadığı için gayri insani şartlarda yaşıyor. Çalışma hakkı olmayan bu insanlar, sağlık ve eğitim imkânlarından da faydalanamıyorlar.

Iraklı, Filistinli, Çeçenistanlı, Doğu Türkistanlı, Afganistanlı mültecilerin vatanlarına dönebilmeleri için şartlar oluşturulmadığı gibi yeni bir yurt bulmaları için de hiçbir çalışma yapılmıyor. Kendi kaderlerine terk edilen bu mülteciler, yeryüzü üzerinde sığınacakları bir ülke bulamamanın üzüntüsünü yaşıyorlar. Öyle ki Filistinli mülteciler üç dört kuşaktır mülteci konumunda çadır hayatı yaşıyorlar.

Mültecilik raporu endişe verici Rakamlar, savaş ve işgaller sebebiyle mağdur olan milyonlarca mültecinin yaşadığı insani dramı çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından hazırlanan “Mültecilik Raporu”na göre İsrail’in kurulmasından sonra yurtlarından olan 5,6 milyon Filistinli, halen kendine yeni bir yurt arıyor.  Suriye’de, Lübnan’da ve Ürdün’de Filistinlilerin üç kuşaktır yaşadığı mülteci şehirleri oluşmuş.

Irak’ta ABD işgalinden bu yana 4,5 milyon kişi yurtdışına iltica ederken, 2 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirdi.

Bosna’da Bosna Savaşı nedeniyle yerlerinden edilen 400 bine yakın Boşnak halen evlerine dönemedi.

Çeçenistan: Devam eden Çeçenistan Savaşı nedeniyle yurt içinde ve dışında 400 bin Çeçen yer değiştirdi.

Azerbaycan: Karabağ Savaşı nedeniyle 1 milyon kişi bölgeyi terk etti. Ayrıca ülkede 4.500 Çeçen muhacir bulunmakta.

Afganistan: 4,1 milyon Afganlı muhacir başta İran ve Pakistan olmak üzere farklı ülkelerde yaşamakta. Ülke içindeki muhacir sayısı ise 1,5 milyon civarında.

Bangladeş: Burma askeri rejiminin siyasi baskıları nedeniyle yer değiştiren 600 bin Arakanlı Bangladeş’te yaşıyor. Ayrıca 500 bin Biharlı muhacir de Bangladeş’te yaşıyor.

Arakan: 4 milyonluk Arakan nüfusunun 2 milyonu, Burma’nın siyasi baskıları nedeniyle ülkeyi terk etmiş durumda.

Sudan: Sudan’ın Kesele bölgesinde 700 bin Eritreli muhacir yaşamakta. Darfur’da ise yer değiştiren 2 milyon kişi bulunuyor. Ayrıca Hartum ve çevresinde güneyden göç eden 1 milyonu aşkın insan bulunuyor.

Somali: Ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle 1 milyon Somalili ülke içerisinde yer değiştirirken, ülke dışında da yoğun bir Somalili nüfusu bulunmakta.

Sri Lanka: Ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle 600 binden fazla kişi ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Suudi Arabistan: 600 bin Arakanlı Suudi Arabistan’da yaşıyor. Bunun dışında Doğu Türkistan, Özbekistan, Sri Lanka ve daha birçok Asya ülkesinden muhacir bu ülkede bulunmakta.

Doğu Türkistan: 2 milyondan fazla Doğu Türkistanlı, mülteci konumunda. 

Özbekistan: Siyasi baskılar ve ekonomik nedenlerle 1 milyondan fazla Özbek yurt dışında yaşıyor.

İHH’nın tespitlerine göre, en yoğun mülteci hareketleri, Irak ve Filistin’de yaşanan krizler nedeniyle, Ortadoğu ülkelerinde görülüyor.

Her 100 kişiden 12’si yaşamını yitiriyor.

Mültecilik Raporuna göre dünyada yaşadığı topraklardan ayrılarak farklı ülkelere umut yolculuğuna çıkan her 100 kişiden 20’si kaybolurken, 12’si ise yaşamını yitiriyor.

Raporun sonuç bölümünde ise mülteci sorunun çözülmesi için şu değerlendirme yapıldı: “Mültecilik sorununun çözümü için yapılması gereken, insanları yaşadıkları yerleri terk etmeye zorlayan koşulları ortadan kaldırmaktır. İnsanları sınır kapılarında, ara bölgelerde, sığınılan ülkelerde, iç hukuk ve uluslar arası hukuk kurallarından kaynaklanan sorunlarla yüz yüze bırakmak yerine, kriz yaşanan bölgelerde istikrarın sağlanması, bu bölgelerin kalkındırılması, bu bölgelerde insan hayatına ve insan haklarına saygılı bir ortamın oluşturulması gerekmektedir.”

427 Çeçen yıllardır İstanbul’daki Fenerbahçe, Beykoz ve Ümraniye’deki üç ayrı kampta çok kısıtlı ve ilkel şartlarda yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Çeçen aileler, hukuki olarak mülteci veya sığınmacı kabul edilememekten kaynaklanan sorunları olmak üzere, fiziki yaşam koşulları, sosyal ve psikolojik birçok sorunla baş başa bulunuyorlar.

Bazı hayatlar çadırda başlıyor, çadırda bitiyor. İsrail kurulduğunda Irak’a sığınan Filistinli mülteciler, ABD işgalinden sonra Irak’tan Suriye’ye sığındılar. Bu insanlar, üç kuşaktır mülteci konumundalar. Suriye ile Irak sınırında çölün ortasında bulunan Tenf Kampı’nda 1948 yılında Filistin’den çıktıkları günü hatırlayan nineler de var, çadırda hayata merhaba diyen bebekler de var...

İlgili Haberler

Irak'ta 1 Milyon Kişi Sakat Kaldı

Mültecilik Sempozyumu Sona Erdi

İHH’dan "Mültecilik Sempozyumu"

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ae0b68505ee19918bb595f86e5b35025@