Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti hükümeti döneminde Türkiye'nin ekonomi, sanayi ve ticarette önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışa katılmak üzere Sakarya'ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ilk olarak Vali Hüseyin Atak'ı makamında ziyaret etti. Vali Atak'tan ildeki çalışmalar hakkında bilgi alan Çağlayan, burada basına bir açıklama yaptı. Sakarya'nın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Çağlayan, "1967 depreminde İzmit'teydik. Depremin ardından babamla Sakarya'ya geldik. Bu nedenle Sakarya'nın bende ayrı bir yeri var" dedi.
Sakarya'nın Türkiye'nin ekonomik gelişiminde 23., imalat sanayinin gelişmesinde ise 22. sırada olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu: "Sakarya'da önemli sanayi tesisleri mevcut. Buraya Sakarya'nın MR'ını çekmeye geldik. Artık röntgeni eski teknolojide bıraktık. AK Parti hükümeti döneminde Türkiye ekonomi, sanayi ve ticarette önemli kazanımlar elde etti. Türkiye, bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi, Avrupa'nın yaptırıcı ekonomisi ve her 24 saniyede bin aracın üretildiği dünyadaki bu bin aracın 15'inin üretildiği bir ülke."
27 yıl sanayicilik yaptığını anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Üretimi, istihdamı, enerjiyi, ihracatı, sanayiyi, tesis ve teşviği ile fiilen bu işin içinde bulundum. Maalesef geçmiş dönemlerde ülkenin ne sağlıklı bir sanayi envanteri vardı, ne de sağlıklı bir sanayileşme stratejisi. Ama bu dönem Cumhuriyet tarihinin önemli bir açılımının yapıldığı bir dönem olacak. İlk defa 2008 yılında Türkiye Cumhuriyeti devleti sanayi envanterini yapıyor. Türkiye'de ne kadar sanayi işletmesi var, bunların girdi ve çıktıları nelerdir, ne kadar insan çalışıyor, ne kadar enerji harcanıyor, ne tüketiliyor, ne kadar KDV ödeniyor, tüm girdi ve çıktıları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz."
Bu çalışmayı yaparken ticaretin envanterini de yapmış olacaklarını anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan sanayi stratejisini tesbit ediyoruz. Bu yıl sonuna kadar sanayi stratejisi ve sanayi envanteri bitirilecek. Türkiye hangi sektörlerde başarılı olur ve bu sektörlerde Türkiye'nin neresi nasıl desteklenmelidir bu tespit edilecek. Bu çalışmanın üçüncü aşamasında devrim mahiyetinde yeni bir teşvik sistemi için çalışma yapacağız. Bu teşvik sisteminde iller arası haksız rekabet ortadan kalkacak."
Çağlayan, Sakarya'da yatırım yapanların cezalandırılmadığı bilakis desteklendiği bir sistem oluşturulması çerçevesinde bir teşvik politikası uygulayacaklarını söyledi. Bu çalışmaların sektörel, bölgesel ve proje bazında yapılacağını belirten Çağlayan, şunları söyledi: "Bunları yaparken devletimizin tüm kurumları ile iş birliği içerisinde çalışacağız. Benim bakanlığıma bağlı KOSGEB'te 75 bin sanayi işletmesinin veri tabanı da sistemimize girmiş durumda. Bunları oturup masa başında hazırlamak kolay. Ancak bunun yerine bakan olduğum günden itibaren milletvekillerimizin destekleri ile Türkiye'yi il il geziyoruz. Geçen sene Cumhuriyet tarihinin en önemli çalışması yapıldı. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi yaptık. Şimdi aynı şekilde adrese dayalı bir sanayi envanteri, bir sanayi sistemi, stratejisi oluşturulması kapsamında ziyaretlerde bulunuyoruz."
Sakarya'nın da MR'ını çekmek üzere geldiklerini dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu: "Sakarya'nın sanayide, ticarette ve esnaf kesiminde nelere sahip olduğunu, fırsatları, güçlükleri ve zayıf yönlerin ne olduğunu tespit edeceğiz. Sakarya'nın kimlik taramasını yapacağız"
Gündemlerinde Türkiye ekonomisini dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına sokmak bulunduğunu kaydeden Çağlayan, şunları söyledi: "Gündemimizde Türkiye'nin ekonomisindeki gelişmeler ve elde eldilmiş makro ekonomik kazanımların devam ettirileceği mikro reformlar var. Bizim gündemimizde Türkiye'yi ilk 10 ekonomi arasına sokmak var. Türkiye bundan 5 yıl önce 26. sırada yer alıyordu. Şimdi 17. sırada. 9 sıra birden atlamak ip atlamaya benzemez"
Bu durumun, elde edilmiş ekonomik kazanımların sonucu olduğunu söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının görüşlerini söylemesinin çok normal olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ben de 12 yıl sivil meslek kuruluşunda yöneticilik yaptım. Tabii ki sivil toplum ve meslek kuruluşları da görüşlerini söyleyecek. Bu görüşlerden faydalanabiliriz. Biz her ay Başbakanımız başkanlığında ekonomik değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Her hafta Bakanlar Kurulu'nda ilgili bakanlar kendileriyle ilgili sıkıntıları, gerekli komisyonlara aktarıyor. Benim de yer aldığım ve 5 bakanın bulunduğu Koordinasyon Kurulu olarak çok ciddi toplantı yapıyoruz, sektörleri tek tek tarıyoruz. Bunun yanında sanayi stratejisi, sanayi envanteri ve teşvik sistemi zaten bizim gündemimizin ekonomi olduğunu gösteriyor."
Tuzla'da yaşanan işçi ölümleriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada yaşananlarla ilgili gerek işveren, gerek çalışanlarla çok önemli bir eylem planı ortaya konuldu. Tuzla'da yaşananları değerlendirirken, göz ardı etmememiz gereken konu, gemi inşa sanayi 2013 yılında hedeflediği büyümeyi 2007 yılında elde etmiştir. Bu başarı da, AK Parti Hükümetinin ekonomideki kazanımlarının ortaya çıkardığı bir sonuçtur. 6 yıl sonraki başarı 6 yıl öncesine çekilmiştir. Bu sektörün elde ettiği başarının sürmesi çok önemli. Bu yapılırken, benim bakanlığıma bağlı Milli Prodüktivite Merkezi TSE Sanayi Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarımız var. Biz de bakanlık olarak bu sektörü ciddi anlamda inceliyoruz. Bütün mesele, oradaki insan gücünün eğitilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmasıdır."
Bakan Çağlayan, valilik ziyaretinin ardından Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Sakarya İstişare ve Değerlendirme" toplantısına katıldı.