Psikolog Ahmet Kurt, velilerin çocuklarına kesinlikle okula gittikleri dönemde olduğu gibi yoğun bir ders çalışmaya zorlamaması gerektiğini söyledi. Tatilde çocuklara daha fazla oyun oynama imkanı verilmesinin faydalı olacağını belirten Kurt, iyi bir gün planlamasıyla yaz tatilinde çocuğun hem oyun hem de ders tekrarı yapabileceğini belirtti.
"Yazın günler oldukça uzun. İyi bir planlama ile çocuklar hem doya doya oyun oynayabilir, hem de ders tekrarı yapabilirler. Bunun için öncelikle bir gün planlaması yapılması gerekir." diyen Kurt, çocuğun yatış ve kalkış saatinde çok fazla değişiklik olmaması gerektiğini ifade etti. Kurt şöyle konuştu: "Ancak tatil döneminde çocuklar okula gitti, döneme göre biraz daha geç yatıp kalkmasına izin verilebilir. İyi bir kahvaltı yaz tatilinde de çok önemli. Oyun ve ders tekrar saatleri mutlaka belirlenmeli ve bu proğrama uyulmalı. Ders tekrarı öncelikle zayıf derslerden başlamak üzere günde iki kez öğle ve akşam yapılabilir. Ancak bu süre 30 dakikayı geçmemeli. Dersin daha keyifli geçmesi için çocuğa severek yiyip içtiği kurabiye, pasta ve meyve suyu gibi gıdalar verilebilir."
Türkiye'de çocuk edebiyatının son yıllarda oldukça geliştiğini idile getiren Kurt, okumanın sevdirilmesi açısından da yaz tatilinin bir fırsat olduğunun altını çizdi. Özellikle ilköğretime devam eden öğrencilerin çok beğeneceği resimli hikaye kitaplarının çok cazip olduğunu anlatan Kurt, "Kitapçıya çocuğunuzla gidin ve okuyacağı kitabı kendisinin seçmesini sağlayın. Bu çocuğun okuma isteğini artıracaktır. Kendi aldığı kitabı sahipleneceği için severek okumak isteyecektir." diye konuştu.
YAZ SPOR OKULLARINA DİKKAT
Uzman ekip ve yaş sınıflamasının olmadığı yaz spor okullarının çocuğun bedensel ve ruhsal yönden olumsuz etkileyeceğini kaydeden Kurt, "Yaz spor okulları çocuklar için faydalı. Ancak veliler çocuklarını verecekleri yaz spor okullarının yaş grup ayrımı ve uzman kadrosunun olup olmadığını iyice araştırmalıdırlar." dedi.
Kurt, şu uyarılarda bulundu: "Uzman kişilerce ve yaş grup ayrımı olmaksızın yaptırılan spor, çocuğu fiziksel ve ruhsal olarak yıpratır. Örneğin 7-10 yaş ile 10-15 yaş arası çocuklara aynı sporu yaptıramazsınız. Yaptırdığınız taktirde bu çocukları hem bedensel hem de ruhsal olarak olumsuz yönde etkilenir. Bu gün genç yaşta kalp krizlerine, bedene göre yapılan ağır sporlar neden oluyor. Bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Biz velilere çocukların spor yapmaya uygun olup olmadığına dair sağlık raporu almalarını konusunda uyarıda bulunuyoruz."