ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Hüseyin Arınç, uzun süre güneşlendikten sonra soğuk suya atlamanın, kalp krizini tetiklediğini söyledi.
Açık alanlarda güneş altında uzun süre çalışmak zorunda kalanlarla, güneş banyosu yapanların, güneş çarpması ve tansiyon yönünden sıkıntı yaşayacaklarını belirten Doç.Dr. Arınç, “Güneşte fazla kalınması, vücut ısısında artışa neden olur. Bu da terleme yoluyla tuz kaybına yol açar. Vücut ısısının artmasıyla terleme yoluyla vücutta tuz kaybının birlikte olması da, güneş çarpmasıyla tansiyon artışına neden olur. O nedenle, güneşli havalarda koruyucu şapka ve güneşlik kullanılmalı, güneş ışığının dik geldiği öğle saatlerinde güneş altında çalışmaktan ve kumsalda güneş banyosu yapmaktan kaçınılmalıdır” dedi.
Doç. Dr. Arınç tansiyon hastalarında vücuda giren fazla tuzun tansiyonun yükselmesine yol açacağını açıklayarak, şöyle konuştu:
“Tansiyon hastaları, vücudun tuz dengesini sağlamak için sıvı alırken, tuz miktarı az olan ayran içmeli, soda almalıdırlar. Sağlıklı insanların da vücudun sıvı ihtiyacını sağlarken tuzlu ayran ve sodayla takviye yapmaları gerekir.”
Uzun süre güneşlendikten sonra soğuk suya atlamanın, vücutta geçici şoka neden olacağını uyarısında bulunan Doç.Dr. Arınç, şu uyarıda bulundu:
“Kumsalda uzun süre güneşlenmek, damarların genişleyerek dirençlerinin düşmesine, kalbin de işinin azalmasına neden olur. Vücut ısısı arttıktan sonra ani olarak soğuk suya atlamak, damarlarda ani büzülmelere yol açarak kalbin yükünün aniden artmasına yol açar. Bu da kalp damar hastalığı olanlarla, yaşı 50’nin üzerinde olan kişilerde ani kan basıncı ve tansiyon değişikliğiyle, ritm bozukluğuna neden olarak kalp krizini tetikler.”