Çocuk eğitimi için 9 önemli ipucu

Pedagojik Eğitim Uzmanı Erkan ŞEN çocukların iyi bir şekilde eğitilmesi için ebeveynlere bazı önerilerde bulundu. Çocukların olumsuz tavırlarına her zaman için bir çözüm yolu olduğunu belirten Erkan Şen bu hafta köşesinde çocuk eğitimini kaleme aldı.

İşte Erkan Şen\'in o yazısı:

Biz önce çocuklarımıza, sonra kendimize ve sonra da milletimize karşı sorumluluklarımızın olduğunu unutmadan ebeveyn olmanın, bu zor görevin üstesinden gelmeyi başarmalıyız.

Zira ileri zamanlarda sonuçlarına tüm bir millet olarak katlanmak zorundayız. Ebeveyn olarak sizler bu zor görevi icra ederken uzmanlığım ve mesleğim gereği de bildiğim doğruları da sizler ile paylaşmalıyım. Bu noktada önemli olan hususlara özellikle dikkat etmeliyiz. Doğru disiplini basit formüle indirgemek imkansızdır. Ama çocuklarımızın her türlü olumsuz tavırlarına karşı çözüm oluşturacak tavırlar sergilemek mümkün ve öğrenilebilirdir.

*Çocuğunuzun güvenini kazanın; bir şeyleri gizli tutma hakkı her insanın her yaşta biraz hakkıdır. ‘Kime gidiyorsun, kiminle gidiyorsun, ne yapacaksınız orda …..’ gibi tavırlar ile onları kazanamayız. Size güvenen, paylaşan bir evlat istiyorsanız gerekli tedbirleri alıp, gerekli eğitimi aldıktan sonra ona güvenin ve inanın…

*İzleyebilecekleri iyi bir model olun; kızgınlık, öfke yada her hangi bir sebeple anne babalar argo kelimeler kullanıyor seslerini birbirlerine yükseltebiliyor ise çocuklarımızdan da yalan söylememesini, küfretmemesini bekleyemezsiniz. Sağlam kişilik sürekli verilen boş öğütler ile değil model oluşturacak davranışlar ile verilir.

*Çocuklarınız ile ebeveyn-arkadaş ilişkisini kurun;
 çocuğuna hiç arkadaşlık etmeyi başaramayan anne babaların yan sıra evladımla arkadaş olacağım diye onu hiç yanından ayırmayan çocuğunun her kararına karışan olmak da çocuğumuzun bir zaman sonra arkadaşları ile anlaşamamaya, sosyalleşememeye başlayacaktır. Çocuklar düşüncelerini ve tecrübelerini arkadaşları ile paylaşıp, eşit şartlarda yarışarak büyümeleri için arkadaşlarına, örnek alıp, saygı duymak için ana babalarına ihtiyaçları vardır. Ebeveyn  olurken arkadaşlığı, arkadaş olurken ebeveyn olayı ihmal etmemeliyiz. 

*Çocuklarımızı başkaları ile kıyaslamayın; her ebeveyn biraz da olsa ‘o çocuk yapar biraz da bizim ki yapsa’ yada ‘bak kardeşin başardı sen başaramadın’ gibi ifadeleri kullanırız. Oysa her çocuğun kendini önemli hissetme ihtiyacı vardır. Çocuklarımızın olumsuz yanları ne  olursa olsun onların kabullenilmeye ihtiyacı vardır.

*Başkalarını gözünden görmeye çalışın; çoğumuza değer vermemek gibi bazı ebeveynlerde  çocuklarına toz kondurmazlar. Çocuğunun her hatasını bir mazeret bularak örtbas eder ve bu mazeretlere kendi de inanır. Eğer ebeveynler çocuklarının hatalarını görmezden gelmeye devam ederlerse, çocuklarınız hiçbir zaman hatalarından kurtulma ihtiyacı duymazlar ve hata yapmaya devam ederler.

*Disiplin, ceza değil çocuğumuzun davranışlarını düzeltme sistemidir; disiplin tutarlı ve kararlı olmak ile başlar. Disiplinli olurken adil biçimde kurulmuş ödül-ceza sistemi uygulanmalıdır. Ödül de cezada vuku bulan olaya uygun olarak hazırlanmalıdır. Maddi durumumuz ne olursa olsun bir ilköğretim öğrencisine yazılısından yüksek not aldı diye en pahalısından telefon almak uygun değildir. Bu zaten onun sorumluluğudur. Tutarlılık çocuğunuz güven duygu aşılar. 

*Tutarlılık ve birliktelik sağlayın; yaşantı içinde disiplin sağlanırken hangi kuralların nasıl ve ne şartlarda uygulanacağına ana baba ortak karar vererek ortak uygulamayı tutarlı biçimde sağlamaları şarttır. Yeterince yaygara kopardığında yada ağladığında taraflardan birinin kendisini kurtaracağını düşünen çocuk, her hatada o tarafın  kendisi için bir kurtarıcı olduğunu düşünür ve hatalara devam eder. Kurallarımız kati ama baskıcı olmamalıdır.

*İzin verin çocuğunuzun kendi seviyesini kendisi bulsun;  çocuğumuzun yapabileceğinden fazlasını istemek onu hırslı, inatçı, isyankar ve saldırgan yapar. Spor yapmak isteyen bir öğrencinin bu isteğini reddederek sürekli ders baskısı yapmamız onu derslerden soğumaya e hatta derslerden kaçmaya itecektir. Görsel, sayısal, sözel değerleri, İlgi, yetenek ve becerileri iyi tespit edilmiş bir öğrenci muhakkak başarılı olacaktır.

*Azimli ve cesur olmalarını sağlayın;
 çocuklarımızın kendi duygu ve düşünceleri ebeveynlerin hayallerinden çok daha önemlidir. Çocuklarınızın başarılı olamayacakları hayalleriniz için çocuklarınızı zorlamak onların başkaldırmalarını kaçınılmaz hale getirir. Unutmayın çocuklarını kendi istedikleri mesleklere zorlayan ebeveynler ailede birer doktora yada avukata değil, doktorların yada avukatların hayat boyu müşterileri olan mutsuz erişkinlerde ortaya çıkar.

Anne baba olmak zor iş, günümüzde ise yani kişiyi uyarıcı pek çok şey varken çok daha zor duruma geldi. Ebeveyn olmanın zorluklarını kabul etmekle beraber aynı zamanda sebepler ne olursa olsun gerekliliklerini de yerine getirmekten uzaklaşamayacağımız, aksi taktirde önce bireysel sonra da millet olarak felaketlerini yaşamamızın da kaçınılmaz olacağını biliyorum. Saygılarımla …

11 yıl önce
Güvenlik Sistemleri, Personel Eğitimi, Personel Güvenlik ve Dedektiflik HizmetleriGüvenlik Sistemleri, Personel Eğitimi, Personel Güvenlik ve Dedektiflik Hizmetleri
Köpek EğitimiKöpek Eğitimi
Çocuk çadırları
özel direksiyon eğitimi
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
25f4f602db02a4ad626462c2eeb79212@