"Yargı reformları sistematik şekilde yapılmalı"

“Üstünlerin Hukukundan Hukukun Üstünlüğüne-Yargıda Reform Hareketleri” konferansına konuşmacı olarak katılan TBMM Adalet Komisyonu Üyesi AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Yargı reformu, demokrasimizin daha derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devleti olmanın zorunluluğudur. Demokratik, hukuk devleti olmadan dünyada söz sahibi olmanız mümkün değildir” dedi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Kültür Sanat Etkinlikleri Nisan ayı programı, “Üstünlerin Hukukundan Hukukun Üstünlüğüne - Yargıda Reform Hareketleri” konferansı ile başladı. Konferansın konuşmacılığını TBMM Adalet Komisyonu Üyesi AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz üstlendi. Konferansa Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç’ın yanı sıra, AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Atabek, belediye başkanları, ilçe başkanları ile teşkilat mensupları ve Sakaryalılar katıldı.
Yargının çoğu zaman sistemde ihmal edildiğini dile getirerek konuşmasına başlayan Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Bütün sistem üçlü bir sacayağının üzerine kurulmuştur. Bu ayaklar; yasama, yürütme ve yargı. Ancak yargı çoğu zaman ihmal ediliyor. Bu üçlü ayağın bir tanesinin aksaması yapının çökmesine neden olmaktadır. 2002’den önce yürütme ve yasama iç içe geçmiş bir haldeydi. Yargı ise zaten aksıyordu. Bu nedenle Türkiye, krizlerden kurtulamıyordu. Son on yılda ise bu üçlü sacayağından yasama ve yürütme ayrı, iç içe geçmeden, çalışıyor. Bu nedenle de güzel işler yapılıyor. Yargı ayağına gelince, AK Parti, yargıda önemli reformlar gerçekleşmiştir.” diye konuştu.
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Yargının &ccedil;oğu zaman sistemde ihmal edildiğini dile getirerek konuşmasına başlayan Milletvekili Ali İhsan Yavuz, &ldquo;B&uuml;t&uuml;n sistem &uuml;&ccedil;l&uuml; bir sacayağının &uuml;zerine kurulmuştur. Bu ayaklar; yasama, y&uuml;r&uuml;tme ve yargı. Ancak yargı &ccedil;oğu zaman ihmal ediliyor. Bu &uuml;&ccedil;l&uuml; ayağın bir tanesinin aksaması yapının &ccedil;&ouml;kmesine neden olmaktadır. 2002&rsquo;den &ouml;nce y&uuml;r&uuml;tme ve yasama i&ccedil; i&ccedil;e ge&ccedil;miş bir haldeydi. Yargı ise zaten aksıyordu. Bu nedenle T&uuml;rkiye, krizlerden kurtulamıyordu. Son on yılda ise bu &uuml;&ccedil;l&uuml; sacayağından yasama ve y&uuml;r&uuml;tme ayrı, i&ccedil; i&ccedil;e ge&ccedil;meden, &ccedil;alışıyor. Bu nedenle de g&uuml;zel işler yapılıyor. Yargı ayağına gelince, AK Parti, yargıda &ouml;nemli reformlar ger&ccedil;ekleşmiştir.&rdquo; diye konuştu.</font></div>
Türkiye’de 1960’da girişilen yargı reformunun istenen sonucu vermediğini hatırlatan Yavuz, “O dönemde başlatılan yargı reformundan sistematik bir şekilde yapılmaması, plansız olması ve kapsayıcı olmaması nedeniyle başarılı sonuçlar alınamadı. Neden yargıda reform ihtiyacı hissediliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bizim acele yargıda reformu yapmamızı gerektiriyor. Özetle yargı reformu, demokrasimizin daha derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devleti olmanın zorunluluğudur. Demokratik, hukuk devleti olmadan dünyada söz sahibi olmanız mümkün değildir. İşte bu hedef doğrultusunda son on yılda yargıda yapılan değişikliklerin temeli, sorun odaklı değil sistem odaklı bir yaklaşım sergilemekte, uzun vadeli bir bakış açısı ortaya koymakta ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktadır” dedi.
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">T&uuml;rkiye&rsquo;de 1960&rsquo;da girişilen yargı reformunun istenen sonucu vermediğini hatırlatan Yavuz, &ldquo;O d&ouml;nemde başlatılan yargı reformundan sistematik bir şekilde yapılmaması, plansız olması ve kapsayıcı olmaması nedeniyle başarılı sonu&ccedil;lar alınamadı. Neden yargıda reform ihtiyacı hissediliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bizim acele yargıda reformu yapmamızı gerektiriyor. &Ouml;zetle yargı reformu, demokrasimizin daha derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devleti olmanın zorunluluğudur. Demokratik, hukuk devleti olmadan d&uuml;nyada s&ouml;z sahibi olmanız m&uuml;mk&uuml;n değildir. İşte bu hedef doğrultusunda son on yılda yargıda yapılan değişikliklerin temeli, sorun odaklı değil sistem odaklı bir yaklaşım sergilemekte, uzun vadeli bir bakış a&ccedil;ısı ortaya koymakta ve toplumun ihtiya&ccedil;larını g&ouml;z &ouml;n&uuml;nde bulundurmaktadır&rdquo; dedi.</font></div>
AK Parti iktidarıyla birlikte yargıda yapılan reformlara da değinen Yavuz, “AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’nin durumu çok vahimdi. Bu iktidar, müthiş bir gelişme ve başarı ortaya koyarak adeta basamakları beşer beşer atlayarak dünyanın gelişmiş ülkeleriyle aramızdaki mesafeyi kapatmak için mücadele veriyor. Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu raporlarına göre 100 bin kişiye düşen hâkim sayısında Avrupa devletlerine göre biraz gerilerdeyiz. Ancak artış oranına baktığımızda en fazla artan beş ülkeden biri olduk. 2002 yılında 100 bin kişiye düşen hâkim sayısı 7,5 iken, 2012 Eylül ayı itibariyle yüzde 54’lük arışla 11,6’ya yükseldi. Adliyelerde görev yapan yardımcı personel sayısı 2002 yılında 20 bin 255 iken, bu sayı 46 bin 60’a çıkarılarak yüzde 130 oranında artırılmıştır. Son 10 yılda 170 Adliye binası yapıldı. Adliyelerin toplam kapalı alanı 2002 yılında 569 bin metrekare iken, son 10 yılda 2 Milyon 130 bin metrekare daha kapalı alana sahip adliye yapıldı” şeklinde konuştu.

AK Parti iktidarında yargıda gerçekleştirilen reform hareketlerinin sadece nicelik yönünde kalmadığını nitelik bakımından da önemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Yavuz, “UYAP ile tüm dünyanın örnek aldığı bir dönemi başlattık ve başarıyla UYAP projesini uyguluyoruz. Hâkimlere, savcılara yönelik birçok eğitim faaliyeti gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">AK Parti iktidarıyla birlikte yargıda yapılan reformlara da değinen Yavuz, &ldquo;AK Parti iktidara geldiğinde T&uuml;rkiye&rsquo;nin durumu &ccedil;ok vahimdi. Bu iktidar, m&uuml;thiş bir gelişme ve başarı ortaya koyarak adeta basamakları beşer beşer atlayarak d&uuml;nyanın gelişmiş &uuml;lkeleriyle aramızdaki mesafeyi kapatmak i&ccedil;in m&uuml;cadele veriyor. Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu raporlarına g&ouml;re 100 bin kişiye d&uuml;şen h&acirc;kim sayısında Avrupa devletlerine g&ouml;re biraz gerilerdeyiz. Ancak artış oranına baktığımızda en fazla artan beş &uuml;lkeden biri olduk. 2002 yılında 100 bin kişiye d&uuml;şen h&acirc;kim sayısı 7,5 iken, 2012 Eyl&uuml;l ayı itibariyle y&uuml;zde 54&rsquo;l&uuml;k arışla 11,6&rsquo;ya y&uuml;kseldi. Adliyelerde g&ouml;rev yapan yardımcı personel sayısı 2002 yılında 20 bin 255 iken, bu sayı 46 bin 60&rsquo;a &ccedil;ıkarılarak y&uuml;zde 130 oranında artırılmıştır. Son 10 yılda 170 Adliye binası yapıldı. Adliyelerin toplam kapalı alanı 2002 yılında 569 bin metrekare iken, son 10 yılda 2 Milyon 130 bin metrekare daha kapalı alana sahip adliye yapıldı&rdquo; şeklinde konuştu.</font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">AK Parti iktidarında yargıda ger&ccedil;ekleştirilen reform hareketlerinin sadece nicelik y&ouml;n&uuml;nde kalmadığını nitelik bakımından da &ouml;nemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Yavuz, &ldquo;UYAP ile t&uuml;m d&uuml;nyanın &ouml;rnek aldığı bir d&ouml;nemi başlattık ve başarıyla UYAP projesini uyguluyoruz. H&acirc;kimlere, savcılara y&ouml;nelik bir&ccedil;ok eğitim faaliyeti ger&ccedil;ekleştirildi, ger&ccedil;ekleştirilmeye devam ediyor&rdquo; ifadelerini kullandı.</font></div>
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2abba8e41cb9ba335fe9d00b2ae79e2f@