Deprem Paneli Yapıldı

Prof.Dr. Uğur Ersoy, olası depremlerden sonra hasarlı binalarla uğraşmak zorunda kalacaklarını söyledi.  

Adapazarı Belediyesi Nikah Sarayında düzenlenen "Yapıların depreme karşı güçlendirilmesi" konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof.Dr.Uğur Ersoy, "Onarım ve güçlendirme yapılacak binada durum saptaması son derece önemli. İyi bir tıp doktoru ameliyata girmeden önce hastanın durumunu çok dikkatli şekilde incelemelidir. Tanı ve teşhisin iyi yapılması lazım. Aksi taktirde verilen ilaç yararının yerine kötü sonuç verebilir. Onun için binanın durumunu da iyi incelemek lazım. Hele depremden sonra bu işi yapıyorsak ve binada hasar varsa hasarın nedenini kesin tespit etmeden hiçbir girişimde bulunmamamız gerekir. Bir binayı inceledikten sonra mühendisin karara varması lazım. Mühendis karar veren adamdır. Karar verirken risk alırsınız." 

Ersoy, herkesin binalarda onarım ve güçlendirme yapmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:  "Binaların depreme karşı onarım ve güçlendirilmesi hakkında ne söyleyebiliriz. Önüne gelen mühendis onarım ve güçlendirme yapmamalı. Onarım ve güçlendirme gerçekten uzmanlık isteyen bir konu. Çok fazla bilinmeyen var. Yeni bir bina projesi yaparken birçok bilinmeyen üzerine varsayım yapıyoruz. Onarım ve güçlendirme yaparken bilinmeyen sayısı çok daha fazla oluyor. Dolayısıyla sorunu çözebilmek için çok sayıda varsayım yapmamız gerekiyor. Varsayımları doğru yapabilmek için bilgi birikimi ve deneyime ihtiyaç var."

Ersoy, zayıf veya yetersiz yatay yük taşıyıcı sistem yerine yeni bir yatay yük taşıyıcı sistem oluşturma sistemi geliştirmemiz gerektiğini söyledi.
<font size="2"><font face="Arial">Ersoy, herkesin binalarda onarım ve g&uuml;&ccedil;lendirme yapmaması gerektiğini belirterek şunları s&ouml;yledi:&nbsp; &quot;<font color="#333399">Binaların depreme karşı onarım ve g&uuml;&ccedil;lendirilmesi hakkında ne s&ouml;yleyebiliriz. &Ouml;n&uuml;ne gelen m&uuml;hendis onarım ve g&uuml;&ccedil;lendirme yapmamalı. Onarım ve g&uuml;&ccedil;lendirme ger&ccedil;ekten uzmanlık isteyen bir konu. &Ccedil;ok fazla bilinmeyen var. Yeni bir bina projesi yaparken bir&ccedil;ok bilinmeyen &uuml;zerine varsayım yapıyoruz. Onarım ve g&uuml;&ccedil;lendirme yaparken bilinmeyen sayısı &ccedil;ok daha fazla oluyor. Dolayısıyla sorunu &ccedil;&ouml;zebilmek i&ccedil;in &ccedil;ok sayıda varsayım yapmamız gerekiyor. Varsayımları doğru yapabilmek i&ccedil;in bilgi birikimi ve deneyime ihtiya&ccedil; var</font>.&quot;<br /><br />Ersoy, zayıf veya yetersiz yatay y&uuml;k taşıyıcı sistem yerine yeni bir yatay y&uuml;k taşıyıcı sistem oluşturma sistemi geliştirmemiz gerektiğini s&ouml;yledi.<br /></font></font>
SİSTEM İYİLEŞTİRMESİ

Yeni oluşturdukları yatay yük taşıyıcı sistemin de genellikle rijid elemanlardan oluştuğunu anlatan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: "Buna sistem iyileştirmesi diyoruz. Sistem iyileştirmesi ne zaman tercih edilmeli? Taşıyıcı sistemde çok fazla onarılacak ve güçlendirilecek eleman varsa. Bir binaya bakıyoruz kolonları güçlendirme yoluna gideceksem 200 kolonu güçlendirmem lazım. Bu pratik bir yaklaşım olmaz. Ülkemizde sıkça rastlıyoruz. Binanın yanal rijidliği yeterli değil. Üçüncüsü sistemde yumuşak kat, kısa kolon gibi bir takım önemli kusurlar var. Bunlardan herhangi biri mevcutsa kanımıza göre sistem iyileştirmeyi tercih etmemiz lazım. Ülkemizdeki yapıları düşünürsek binaların çoğunda sistem iyileştirmesine gitmemiz lazım."
<font size="2"><font face="Arial"><strong>SİSTEM İYİLEŞTİRMESİ<br /></strong><br />Yeni oluşturdukları yatay y&uuml;k taşıyıcı sistemin de genellikle rijid elemanlardan oluştuğunu anlatan Ersoy, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: &quot;<font color="#333399">Buna sistem iyileştirmesi diyoruz. Sistem iyileştirmesi ne zaman tercih edilmeli? Taşıyıcı sistemde &ccedil;ok fazla onarılacak ve g&uuml;&ccedil;lendirilecek eleman varsa. Bir binaya bakıyoruz kolonları g&uuml;&ccedil;lendirme yoluna gideceksem 200 kolonu g&uuml;&ccedil;lendirmem lazım. Bu pratik bir yaklaşım olmaz. &Uuml;lkemizde sık&ccedil;a rastlıyoruz. Binanın yanal rijidliği yeterli değil. &Uuml;&ccedil;&uuml;nc&uuml;s&uuml; sistemde yumuşak kat, kısa kolon gibi bir takım &ouml;nemli kusurlar var. Bunlardan herhangi biri mevcutsa kanımıza g&ouml;re sistem iyileştirmeyi tercih etmemiz lazım. &Uuml;lkemizdeki yapıları d&uuml;ş&uuml;n&uuml;rsek binaların &ccedil;oğunda sistem iyileştirmesine gitmemiz lazım</font>.&quot;</font></font>
15 yıl önce
Deprem sigortası
sakarya zorunlu deprem sigortası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
b192b7e62a09f2e58a8a309ae8084dd2@