Diş Bakımı Çocukluk Çağında Başlıyor

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Diş Hekimi Gülbin Kayalıbay, "Süt dişleri ağızda görüldüğü andan itibaren fırçalamaya başlanmalı, 6 ayda bir çocuklar diş hekimine kontrole götürülmeli" dedi.

Süt dişlerinin değişim zamanına kadar ağızda sağlıklı kalmasının önemli olduğunu ifade eden Kayalıbay, "Süt dişleri genellikle 6 aylıkken çıkmaya başlar. 20 dişin tümü 3 yaşına kadar tamamlanmış olur.

3-6 yaş arası ağızda genellikle sadece süt dişleri bulunur. Bu süre içinde süt dişlerinin çürümemesi için çok iyi fırçalanması gerekir. Fırçalama çocukta motor yetenekler gelişene kadar aile tarafından kontrol edilmelidir. Ayrıca beslenmeye dikkat edilmeli, ara öğünlerde karbonhidratlı yiyecekler verilmemelidir.

Şeker, çikolata gibi yiyecekler yemekten hemen sonra verilmeli, ardından dişler fırçalanmalıdır. Dışarıda yemek yeniyorsa ve diş fırçalama imkanı yoksa su ile ağız çalkalanmalıdır. Karamelalı dişe yapışan çikolatalar kesinlikle tüketilmemelidir. Fırçalama için en iyi zaman sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten hemen sonradır" diye konuştu.

Süt dişleri çürüdüğünde dişlerin değişeceğini düşünüp beklemenin doğru olmadığını ifade eden Kayalıbay, "Çünkü süt dişleri de ağrır, apse oluşur ve yüzü şişirebilir. Üstelik süt dişlerinin kalıcı dişlerden farkı, diş minesinin daha ince pulpa denilen damar ve sinirden zengin bölümünün süt dişlerinde daha geniş olmasıdır.

Dolayısıyla çürük çok hızlı ilerler ve diş bir gecede canlı halden cansız hale geçebilir. Tedavi edilmeyen diş, alttaki kalıcı dişe de zarar verebilir. Antibiyotik kullanmak çözüm değildir. Dişi ya tedavi etmek ya da çekmek gerekir" şeklinde konuştu.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e16510e1be232bee86320f48678eaaf1@