Doğalgaz fiyatının belirlenmesinde petrol ve doların önemli olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, petrol fiyatlarındaki düşme sürecinin devam etmesi halinde doğalgaz fiyatlarında indirim yapacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, DSİ'nin çeşitli illerdeki 20 tesisiyle İzmir'deki projelerin açılışı dolayısıyla İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, göreve geldikleri zaman petrolün varilinin 26,6 dolar olduğunu, bu rakamın bir dönem 150 dolara kadar çıktığını hatırlattı.
Erdoğan, "Doğalgaz, petrol bizden çıkmıyor. Bunun yansıması neyse bunu yansıtmak durumundayız. Bunu yansıtmazsak, bunun altından millet olarak kalkamayız. 5 yıl buna biz tahammül ettik. 5 yıl elektriğe, sanayide ve evlerde zam yapmadığımız gibi hatta fiyatlarını da düşürdük ama 150 dolara çıkınca artık bu dayanılır hal olmaktan çıktı ve bütçede cari açığımızı da ciddi manada artırmaya başladı." şeklinde konuştu.
Zam yapmak durumunda kaldıklarında, bu işin üzerinden siyaset yapmak isteyenlerin kendilerine yüklendiğini ifade eden Başbakan şunları söyledi: "Siz gerçekleri biliyorsunuz. Şu anda doğalgazın asgari ücrete yansıması yüzde 20'dir. Şu anda fiyatlar düşmüş vaziyette. Bu sürecin devam etmesi halinde, arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor. Doğalgaz fiyatlarında da o zaman indirimi zaten yaparız. Biz halkımızın cebindeki parada gözü olmayan bir iktidarız."
Doğalgaz indirimiyle ilgili sevindirici bir haber de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'den geldi. Kırka Bor İşletme Müdürlüğü'nde temel atma ve açılış töreninin ardından, doğalgazda yaşanan soruna ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Güler,gaz fiyatının belirlenmesinde petrol ve doların önemli olduğunu, petrol düşüş trendinde olduğu için doğalgazda indirim yapmaları gerektiğini bildiklerini anlattı.
Hesaplamaların aydan aya yapıldığını, hesabın bu ay sonunda netleşeceğini belirten Güler, "Daha ay dolmadı. Hesaplamalar bittiğinde gayet tabii ki bu sözümüzü tutmayı arzu ediyoruz. Petrolün düşüşü daha fazla olduğu için bu indirimi yapmamız gerektiğini biliyoruz. Halkımızın, özellikle dar gelirli vatandaşımızın sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Onun için sözümüzde de duracağız." şeklinde konuştu. Doğalgaza yapılacak indirimin yüzde 15'in üzerine çıkabileceği belirtiliyor.
Gaz krizinde anlaşma sağlanamadı
Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasındaki fiyat ihtilafı yüzünden başlayan doğalgaz krizi çözülemiyor. Türkiye ve Avrupa'ya Batı Hattı'ndan gaz akışının kesilmesine yol açan problemin çözümü için dün Moskova'da bir araya gelen taraflar anlaşamadı. Türkiye'den zirveye Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı katıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rus gazını kullanan ve ileten ülke temsilcilerinin katıldığı zirvenin sonunda düzenlediği basın toplantısında, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun, soruna çözüm bulmak için ikili görüşmelerini sürdüreceğini söyledi.
Nükleerde fiyat yarın belli oluyor
Türkiye'de nükleer güç santrali kurulup işletilmesine dönük ihalede, son aşamaya gelindi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK), Mersin-Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için 24 Eylül'de yaptığı ihalede tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığının teknoloji teklifini olumlu karşılamasının ardından, TETAŞ üçüncü yani fiyat zarfını, yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda açılacak. Fiyat zarfının açılmasının ardından yapılacak değerlendirme Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.