Akut Miyelositer Lösemi (Kan kanseri) tanısıyla 23 Temmuz'da Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınan yeşil kartlı Mevlüt Köseoğlu (40), Hematoloji uzmanının izne çıkması sebebiyle 15 Ağustos'ta tedavisi bitirilmeden taburcu edildi. Tedavisi tamamlanmadan memleketi Sakarya'ya gönderilen Köseoğlu ve yakınları olay karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı. Fakülteye ait hasta çıkış özetinde ise "Tedavinin bitirilmediği, hastanın periferik yaymasında blastlarının kaybolmadığının saptanması üzerine yeniden kemoterapi planlandığı, Hematoloji hocasının izinli olması sebebiyle iki tür kemoterapiyi almak üzere başka merkeze yönlendirildi." ifadesiyle açık bir şekilde ifade ediliyor.
Mevlüt Köseoğlu, yazıya rağmen kendisinin hiçbir hastaneye yönlendirilmediğini, bir sevk ya da bir evrak verilmediğini belirtiyor. Elinde sadece hasta çıkış özeti olduğunu kaydeden Köseoğlu, 8 gündür kendisini kabul edecek bir hastane bulamadığını dile getiriyor. Mide bulantısı, nefes almakta zorluk, bayılma gibi şikayetler yaşadığını anlatan Köseoğlu, "Hastanede doktorlar acilen iki kez daha kemoterapi görmem gerektiğini belirttiler. Tedavim devam ediyordu. Birden taburcusun dediler, şaşırdım. Meğer Hematoloji uzmanı izine çıkmış. Onu da hasta çıkış özetinden öğrendik. Çok şaşırdım. İzzet Baysal Tıp Fakültesi'nde doktor izine çıktı diye hastanın tedavisi tamamlanmadan gönderilmesi çok garip. Bir anda ümitsizliğe kapıldım." dedi.
Kanser olduğunu öğrendiğinde çok üzüldüğünü, ancak bir haftadan beri yaşadığı olayların ve çaresizliğin kendisini daha da üzdüğünü söyleyen Köseoğlu, başından geçenleri şöyle anlattı: "Akrabalarımın yardımıyla İstanbul Ok Meydanı Hastanesi'ne gittik. Bize 'Tedavinize nerede başlanmışsa orada devam etmeniz gerekir. Sizi böyle hiç bir hastane kabul etmez. Elinizde hastane ismi belirtilen bir sevk yok. Ayrıca servisimiz dolu. Kabul edemeyiz' denildi. Daha sonra İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer illerle birlikte 10'a yakın hastane ile telefonla görüştük ve kabul edilmedik. Çaresiz kaldım. Sağlığımda kamyon şoförlüğü yapıyordum. Sigortamı yapmadılar. Şimdi hiç bir gelirim yok. Özel hastanelerde yer var, ancak oralara gitmem mümkün değil. Sağlık Bakanlığı'ndan bir kamu kurumu hastanesine yatırılmam için yardım bekliyorum."
Köseoğlu'nun akrabalarından Mustafa Akdağ, Köseoğlu'nun sık sık gözleri önünde fenalaşmasına çok üzüldüklerini belirterek, "Ne olur hastamızı kabul edecek ve tedavisini devam ettirebilecek bir hastane bulunsun." ifadelerini kullandı.
Sakarya Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği Başkanı Nihal Akar, Köseoğlu'nun tedavisini sürdürecek hastane bulabilmek için günlerce uğraştıklarını belirtti. Bir çok hastaneye faks ve telefonla ulaştıklarını ifade eden Akar, şu ana kadar bir gelişme olmadığını kaydetti. Köseoğlu'nun acilen hastaneye yatarak kemoterapi görmesi gerektiğinin altını çizen Akar, "Hastanın sağlık durumu giderek kötüleşiyor. Çok çaresiz bir şekilde derneğe gelerek yardım istedi. Tedavisi henüz tamamlanamadığından enfeksiyon kapma riski var. Ayrıca maddi durumu çok kötü. Eşinden boşandığı için kız kardeşinin evinde kalıyor. Derneğimizde 300'e yakın kanserli hasta var ve hepsi yardıma muhtaç. Yardım etmek isteyenler derneğin Akbank Adapazarı Merkez Şubesi'ndeki 00942 93-8 nolu hesaba yardımda bulunabilirler." diye konuştu.
"TEDAVİ BİTMEDEN HASTANIN GÖNDERİLMESİ YANLIŞ"
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Soy, "Hastanede tedavi gören bir hastanın tedavisi bitmeden gönderilmesi doğru değil." dedi. Prof. Dr. Soy, 'kan kanseri' tanısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Mevlüt Köseoğlu'nun tedavisi tamamlanmadan taburcu edildiği yönündeki iddialarla ilgili açıklama yaptı.
Köseoğlu'nun doktoru Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Harika Çelebi'nin izine çıktığını doğrulayan Prof. Dr. Soy, "Doktorun hastaya uyguladığı kemoterapi bir sonuç vermemiş. Bunun üzerine doktor hastaya, 'Git biraz dinlen, eylülün başında yeni bir kemoterapi uygulayalım.' demiş. Hasta evine gönderilmiş. Doktorun izini de 1 Eylül'de bitecek. Mesaiye başlayınca hasta geri çağrılacak." dedi.
Başhekim Prof. Dr. Soy, hastaya Ankara ya da İstanbul'da tedavi de olabileceği yönünde bilgiler verildiğini belirterek, bunun sebebini ise şöyle açıkladı: "Bizim hastanemizde uygulanan tedavi bir sonuç vermemiş. Başka hastanelerde uygulanan kemoterapi belki sonuç verebilir. Bunun için hasta başka hastanelere de yönlendirilmiş."
Prof. Dr. Mehmet Soy, tedavi gören hasta Mevlüt Köseoğlu'nun yakınlarının, tedavi sürecinde sürekli sorun çıkardığını iddia ederek, "Hasta için kan isteniyor, hasta yakınları arasında bunda bile tartışma yaşanıyor." diye konuştu.